Όλα όσα συνέβησαν στο Μουσείο του Λούβρου, σε ένα περιστατικό που κάνει τον γύρο του κόσμου.


Ένα από τα διασημότερα έργα τέχνης στην ανθρώπινη ιστορία βανδάλισαν πρόσφατα δύο νεαρές ακτιβίστριες, οι οποίες δεν δίστασαν να πετάξουν μια κονσέρβα που περιείχε μέσα της σούπα λαχανικών στον πίνακα. Ο λόγος για την εμβληματική Mona Lisa του του Leonardo DaVinci, που για ακόμη μια φορά θύμα αντίστοιχης επίθεσης.

Οι δύο γυναίκες εισήλθαν στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, πέρασαν από την προστατευτική μπάρα στον έλεγχο και επιτέθηκαν στον πίνακα μπροστά στα μάτια των επισκεπτών. Φυσικά αυτός φυλάσσεται πίσω από μια γυάλινη και αλεξίσφαιρη προθήκη, η οποία τον προστάτευσε για ακόμη μια φορά.

Οι δύο ακτιβίστριες ανήκουν στην ομάδα οικολογίας Riposte Alimentaire, που μάχεται για το δικαίωμα πρόσβασης σε «υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα». «Τι είναι πιο σημαντικό; Η τέχνη ή το δικαίωμα στην υγιεινή και βιώσιμη τροφή; Το αγροτικό σύστημά μας είναι άρρωστο», φώναζαν οι δυο γυναίκες κατά τη διάρκεια του ακτιβισμού/βανδαλισμού.

Αντίστοιχη επίθεση είχε σημειωθεί και το 2022 στον πίνακα, όταν ένας ακτιβιστής είχε πετάξει μια ολόκληρη τούρτα στην κατεύθυνσή του. Η αυξημένη ασφάλεια για τη προστασία από την φθορά του πίνακα έχει τοποθετηθεί ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν αυτός υπέστη ζημιά από έναν επισκέπτη του Λούβρου που της έριξε οξύ.

Δείτε τη στιγμή του βανδαλισμού της Μόνα Λίζα: