Η τρύπα φαίνεται πως έχει 60 φορές το μέγεθος της Γης!


Μία γιγαντιαία τρύπα εμφανίστηκε στην ατμόσφαιρα του Ήλιου, η οποία και φαίνεται πως είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από τον Δία ή εξήντα φορές μεγαλύτερη από τη Γη! Το μόρφωμα δεν είναι άλλο από μια στεφανιαία τρύπα, που περιστρέφεται μακριά από τον πλανήτη μας. Πριν λίγες μέρες ωστόσο ήταν στην ευθεία της Γης, κατευθύνοντας ηλιακά σωματίδια προς αυτή.

Το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα μιας απλής ηλιακής καταιγίδας, αλλά το μέγεθός του συμβάλει στην ευρύτερη αστάθεια του Ήλιου όσο αυτός πλησιάζει το ηλιακό μέγιστο. Αυτό αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στο 2024, με την αναστροφή της πολικότητας των μαγνητικών πεδίων του άστρου και γενικευμένη κινητικότητα.

Αντίθετα από τις ηλιακές κηλίδες – που σχετίζονται με ηλιακές εκλάμψεις και στεφανιαίες εκπομπές μάζας – μία στεφανιαία τρύπα αποτελεί μία μεγάλη περιοχή του Ήλιου όπου ανοίγει το μαγνητικό πεδίο. Αυτή είναι δυνατόν να παρατηρηθεί στο ορατό φάσμα του φωτός, ενώ στο υπεριώδες φάσμα παρατηρούμε τεράστιες σκοτεινές εκτάσεις που εμφανίζονται πιο σκοτεινές από το περιβάλλον τους επειδή είναι πιο ψυχρές.

Η συγκεκριμένη τρύπα έχει μέγιστο μήκος 800.000 χιλιόμετρα και προκάλεσε μία ηλιακή καταιγίδα κατηγορίας G2, από τις πιο ήπιες δηλαδή καταιγίδες που μπορεί να μας χτυπήσει, προκαλώντας απλά ένα πιο έντονο σέλας στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Οι ισχυρότερες ηλιακές καταιγίδες προκαλούνται από τις στεφανιαίες εκπομπές μάζας και τις εκλάμψεις, καθώς αυτές εκτοξεύουν βίαια υλικά μακριά από την έκταση του Ήλιου. Οι στεφανιαίες τρύπες είναι πιο παθητικές και παρά το γεγονός ότι οι ηλιακοί άνεμοι είναι πιο ισχυροί, δεν εκτοξεύονται μακριά από τον Ήλιο.