Το υπερθέαμα έκανε την εμφάνισή του στην ατμόσφαιρα της Γης γύρω στις 8 το βράδυ της Κυριακής και τα social media πλημμύρισαν από φωτογραφίες!


Ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο παρατηρήθηκε το βράδυ της Κυριακής στον ουρανό της βόρειας Ελλάδας, εντυπωσιάζοντας όσες και όσους είχαν την τύχη να το αντικρύσουν. Ο λόγος για το Βόρειο Σέλας που έγινε ορατό στη χώρα μας, χαρίζοντας ένα πρωτόγνωρο θέαμα στους κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας, στις Σέρρες, την Πιερία και τη Θεσσαλονίκη.

Μπορεί ο Αρκτικός Κύκλος και οι περιοχές στο Νότιο Ημισφαίριο να θεωρούνται τα καλύτερα σημεία για να παρατηρήσει κανείς το φαινόμενο, να όμως που αυτό έκανε μια σπάνια εμφάνιση και στις παραμεσόγειες χώρες με κόκκινες αποχρώσεις, γεμίζοντας τα social media από φωτογραφίες.

Το σέλας προκαλείται όταν σωματίδια από εισερχόμενες ηλιακές καταιγίδες συγκρούονται με αέρια στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, δημιουργώντας εντυπωσιακές «εκρήξεις» χρώματος, σαν να έχουν βγει από παραμύθι.

Σύμφωνα με αναφορές του Weather News Greece, οι συνθήκες που δημιούργησαν το χθεσινό θέαμα και στον εγχώριο ουρανό είναι δύσκολο να επαναληφθούν, καθώς υπήρξαν τρεις διαδοχικές εκτινάξεις στεμματικού υλικού προς την Γη εκείνη την ημέρα. Συγκεκριμένα, το υπερθέαμα έγινε ορατό στην ατμόσφαιρα της Γης γύρω στις 8 το βράδυ της Κυριακής.

Δείτε εικόνες και video από αυτό:

Η εξήγηση της δημιουργίας του φαινομένου σε video:

Η ανάλυση του Σάκη Αρναούτογλου όπως αναρτήθηκε στο Facebook:

Σε ανάλυσή του για το φαινόμενο, ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει: «Το βόρειο Σέλας εκτός από τη χθεσινοβραδινή του εμφάνιση στη βόρεια Ελλάδα έχει κάνει την εμφάνισή του άλλες 2 φορές τα τελευταία 20 έτη και ακόμα πιο νότια στη χώρα. Κατά τη μαγνητική καταιγίδα της 20ης Νοεμβρίου του 2003, εμφανίστηκε ακόμα και στην Αθήνα και το 2010 μετά από έντονη ηλιακή δραστηριότητα εμφανίστηκε και πάλι στη βόρεια Ελλάδα. Η αιτία του φαινομένου βρίσκεται περίπου 150.000.000 χιλιόμετρα μακριά, στην επιφάνεια του ήλιου και προκαλείται όταν ο ηλιακός άνεμος φτάνει στη γη μετά από τεράστιες εκρήξεις ηλεκτρομαγνητικής ύλης στην επιφάνεια του! Οι ακτίνες του βορείου Σέλαος που βλέπουμε εμείς στη γη βρίσκονται μεταξύ 90 και 130 χιλιομέτρων πάνω από το έδαφος! Το επικρατέστερο χρώμα του Σέλαος είναι το λευκό ενώ το κόκκινο φαίνεται στο χαμηλότερο άκρο των κάθετων ακτίνων, το κίτρινο και το πράσινο εμφανίζονται στο ανώτερο άκρο!».