Το υπαίθριο ιερό στο Τίελ της Ολλανδίας χρονολογείται περίπου πριν από 4000 χρόνια!


Σε μια ξεχωριστή ιστορική ανακάλυψη προχώρησαν πρόσφατα αρχαιολόγοι στην Ολλανδία, φέρνοντας στο φως ένα εύρημα που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως το «Stonehenge της Ολλανδίας».

Το εύρημα είναι ένα «υπαίθριο ιερό» στο Τίελ της Ολλανδίας, που χρονολογείται περίπου πριν από 4000 χρόνια. Το συγκρότημα στο οποίο και βρίσκεται αποτελείται από εκτάσεις όσο τρία γήπεδα ποδοσφαίρου σε μέγεθος και πιθανότατα ο κόσμος συγκεντρωνόταν εκεί για να παραστεί σε δρόμενα όπως θυσίες, κηδείες, γιορτές και θρησκευτικές τελετουργίες. Οι αρχαιολόγοι που διεξήγαγαν την έρευνα και οδηγήθηκαν σε αυτό κάνουν λόγο για ένα «θεαματικό εύρημα που είναι μοναδικό στην Ολλανδία».

Ο τύμβος, διαμέτρου περίπου 20 μέτρων, περιείχε τα λείψανα περίπου 60 ανδρών, γυναικών και παιδιών. Από τα ανοίγματά του έμπαιναν απευθείας οι αχτίδες του ήλιου κατά τη μεγαλύτερη και τη μικρότερη ημέρα της χρονιάς. Η ανασκαφή, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν τώρα, ξεκίνησε το 2017 στο Τίελ, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από την Ουτρέχτη.

Η ανακάλυψη του μνημείου γνωστοποιήθηκε ευρύτερα όταν ο δήμος του Τίελ έγραψε σχετικά με αυτήν στη σελίδα του στο Facebook.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν συνολικά τρεις ταφικούς τύμβους στον χώρο, ο οποίος απέχει μάλιστα μόλις μερικά χιλιόμετρα από την όχθη του ποταμού Βάαλ. Τα ανοίγματα γύρω από τον μεγαλύτερο τύμβο λειτουργούσαν σαν ηλιακό ημερολόγιο, με το οποίο καθορίζονταν σημαντικές στιγμές της χρονιάς, όπως οι γιορτές και η συγκομιδή της σοδειάς.

Οι άλλοι δύο τύμβοι στην περιοχή είναι μικρότεροι σε μέγεθος, ωστόσο γνωίζουμε ότι και στους τρεις πραγματοποιούνταν ταφές επί σχεδόν 800 χρόνια.

Ανάμεσα στα θαυμαστά ευρήματα των αρχαιολόγων ήταν και μια γυάλινη χάντρα που βρέθηκε μέσα σε έναν τάφο και διαπιστώθηκε ότι προερχόταν από τη Μεσοποταμία, εκεί που βρίσκεται το σημερινό Ιράκ. «Αυτή η χάντρα ταξίδεψε 5.000 χιλιόμετρα πριν από τέσσερις χιλιετίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ομάδας ερευνών, Κρίστιαν φαν ντερ Λίντε. «Το γυαλί δεν κατασκευαζόταν εδώ, η χάντρα ήταν ένα εκπληκτικό αντικείμενο για τους ανθρώπους εδώ επειδή ήταν άγνωστο υλικό», πρόσθεσε ο Στάιν Αρνολντούσεν, του Πανεπιστημίου του Χρόνινγκεν. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η χάντρα αποτελεί την απόδειξη ότι οι κάτοικοι των δύο περιοχών είχαν επαφές μεταξύ τους ήδη από εκείνη την περίοδο.