Οι δύο γαλαξίες άρχισαν να συγκρούονται πριν από περίπου 700 εκατομμύρια χρόνια!


Τη σύγκρουση δύο σπειροειδών γαλαξιών κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, με την εικόνα να εντυπωσιάζει όλους τους space enthusiasts που παρακολούθησαν το στιγμιότυπο στα ΜΜΕ ανά τον κόσμο.

Η σύγκρουση των δύο γαλαξιών, που μαζί είναι γνωστοί με το όνομα Arp 220, δημιούργησε μια υπέρυθρη λάμψη η οποία είναι τόσο φωτεινή όσο ένα τρισεκατομμύριο ήλιοι. Και αν δεν αντιλαμβάνεστε την ένταση της λάμψης, αξίζει να αναφερθεί ότι η φωτεινότητα του δικού μας γαλαξία (του λεγόμενου Milky Way) ισοδυναμεί με περίπου 10 δισεκατομμύρια ήλιους.

Η κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας και το όργανο μέσης υπέρυθρης ακτινοβολίας του τηλεσκοπίου James Webb κατέγραψαν την εν λόγω εικόνα, που κάνει τον γύρο του κόσμου. Το Arp 220 βρίσκεται σε απόσταση 250 εκατομμυρίων ετών φωτός στον αστερισμό Serpens και είναι το φωτεινότερο από τα τρία γαλαξιακά συγχωνεύματα που βρίσκονται πιο κοντά στη Γη.

Οι δύο αυτοί γαλαξίες ξεκίνησαν να συγκρούονται πριν από περίπου 700 εκατομμύρια χρόνια, και καθώς το αέριο και η σκόνη συνδυάστηκαν από τις συγκρούσεις,  δημιουργήθηκε μια γιγαντιαία λάμψη όμοια αυτής της γέννησης ενός άστρου. 

Στη συγκεκριμένη περιοχή, που είναι γεμάτη από σκόνη, εντοπίζονται περίπου 200 τεράστια αστρικά σμήνη, με διάμετρο 5.000 ετών φωτός, ίση δηλαδή με το 5% της διαμέτρου του Milky Way. Στην ίδια, «μικρή» περιοχή εντοπίζεται ποσότητα αερίου ίση με όλο το αέριο που υπάρχει σε ολόκληρο τον γαλαξία μας.

Με πληροφορίες από CNN