Ο Boris Eldagsen κέρδισε το κορυφαίο βραβείο στην κατηγορία Creative των Sony World Photography Awards, με το έργο του “THE ELECTRICIAN”.


Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται πως έχει φέρει τα πάνω κάτω στον κόσμο σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής, με την τέχνη να είναι η πρώτη που επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο κόσμος της φωτογραφίας φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα έχει κλονιστεί συντριπτικά από τα ρεαλιστικά αποτελέσματα που παράγουν εφαρμογές και προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Midjourney, και το πιο πρόσφατο παράδειγμα σχετικά με αυτή την επιρροή δεν είναι άλλο από τη βράβευση μιας εικόνας κατασκευασμένης από ΑΙ σε διαγωνισμό κανονικής φωτογραφίας.

Πιο συγκεκριμένα, ένας Γερμανός καλλιτέχνης ονόματι Boris Eldagsen, κέρδισε το κορυφαίο βραβείο στην κατηγορία Creative των Sony World Photography Awards, με το έργο του “THE ELECTRICIAN”. Εκείνος ωστόσο δεν είχε απαθανατήσει την εικόνα με κάποια κάμερα, αλλά αυτή προέρχεται από τη σειρά “PSEUDOMNESIA: Fake Memories”, με ένα φωτογραφικό στυλ από τη δεκαετία του ’40, όπως αυτό αποτυπώθηκε σε εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης.

Η εν λόγω εφαρμογή δημιουργεί ψεύτικες αναμνήσεις του παρελθόντος, οι οποίες δεν υπήρξαν ποτέ και συνεπώς δεν έχουν φωτογραφηθεί. Αυτές οι εικόνες δημιουργούνται έπειτα από τη σύλληψή τους με λόγο και μια επεξεργασία μέσω AI image generators, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που κέρδισα το βραβείο. Φωτογραφίζω από το 1989 και είμαι ένας photomedia καλλιτέχνης από το 2000. Μετά από δύο δεκαετίες στη φωτογραφία, η καλλιτεχνική μου κλίση έγειρε στην εξερεύνηση των δημιουργικών δυνατοτήτων της AI. Για εμένα, το να δουλεύω με AI image generators είναι συν-δημιουργία, της οποίας είμαι ο σκηνοθέτης. Δεν είναι απλά πατάω ένα κουμπί και τελείωσα. Πρόκειται για την εξερεύνηση της διεργασίας, το ξεκίνημα και τη βελτίωση των εντολών, την ανάπτυξη της σύνθετης ροής εργασίας και τη μίξη διαφορετικών πλατφορμών και τεχνικών», δήλωσε ο Boris Eldagsen.

Ο ίδιος ο Boris ξεκαθάρισε πως αποκαλεί το έργο του «εικόνες» και όχι «φωτογραφίες», αφού «παράγονται συνθετικά, χρησιμοποιώντας το φωτογραφικό ως οπτική γλώσσα». Ο καλλιτέχνης μάλιστα προσπαθεί να φέρει αυτή τη διάκριση και στο προσκήνιο των διαγωνισμών φωτογραφίας, έτσι ώστε να υπάρξουν ξεχωριστά βραβεία για AI εικόνες.

Ο Eldagsen αρνήθηκε να λάβει το βραβείο, μαζί με τον εξοπλισμό και το χρηματικό ποσό που το συνοδεύει, εξηγώντας στους διοργανωτές πως η συμμετοχή του στον διαγωνισμό αποτελούσε ένα πείραμα του ίδιου για να ξεκινήσει μια συζήτηση γύρω από το ζήτημα.

«Ευχαριστώ που επιλέξατε την εικόνα μου και κάνατε αυτή τη στιγμή ιστορική, καθώς είναι η πρώτη εικόνα που παράχθηκε από AI που κερδίζει έναν υψηλού κύρους διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας. Πόσοι από εσάς ξέρατε ή υποπτευθήκατε πως παράχθηκε από AI; Κάτι σε όλο αυτό δεν κολλάει, έτσι; Οι εικόνες AI και οι φωτογραφίες δεν πρέπει να ανταγωνίζονται η μία την άλλη σε διαγωνισμούς σαν αυτόν. Είναι διαφορετικές οντότητες. Η AI δεν είναι φωτογραφία. Έτσι, δεν μπορώ να δεχτώ το βραβείο», δήλωσε ο καλλιτέχνης.

«Μπήκα στο διαγωνισμό επίτηδες, για να δω αν αυτοί οι διαγωνισμοί είναι έτοιμοι για τις AI εικόνες. Δεν είναι. Εμείς, ο φωτογραφικός κόσμος, πρέπει να κάνουμε έναν ειλικρινή διάλογο. Ένα διάλογο για να πούμε τι θέλουμε να θεωρούμε φωτογραφία και τι όχι. Είναι αρκετά μεγάλη η ομπρέλα της φωτογραφίας για να προσκαλέσει τις AI εικόνες ή αυτό θα ήταν λάθος; Με την άρνηση του βραβείου, ελπίζω να επιταχύνω αυτή τη συζήτηση. Έχοντας υπάρξει φωτογράφος για 30 χρόνια πριν στραφώ στην AI, καταλαβαίνω τα υπέρ και τα κατά αυτής της συζήτησης και θα χαρώ να συμμετέχω σε αυτήν», ολοκληρώνει ο ίδιος.

Ο World Photo Organization δεν έχει προχωρήσει για την ώρα σε κάποια δημόσια δήλωση ως προς τη βράβευση της ΑΙ εικόνας, ενώ την απέσυρε από το διαγωνισμό. Ο δημιουργός της ταξίδεψε μέχρι το Λονδίνο με δικά του έξοδα για την τελετή απονομής και ανέβηκε στη σκηνή χωρίς ιδιαίτερη πρόσκληση για να διαβάσει τη δήλωσή του στο κοινό. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το αν οι διοργανωτές γνώριζαν λεπτομέρειες για την εικόνα, με τον Eldagsen να ισχυρίζεται πως το είχε γνωστοποιήσει.