Μια χώρα γυρνά φέτος την πλάτη στον έρωτα και καταργεί τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου!


Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει για ακόμη μια φορά, με τις εκδηλώσεις αγάπης των ζευγαριών, επίσημων και μη, να κορυφώνονται. Κι όμως, ο Άγιος Βαλεντίνος μάλλον δεν θα γιορταστεί φέτος παντού με όλες τις επισημότητες – όσο cheesy κι αν τις βρίσκουμε μερικές φορές – μιας που μια χώρα αποφάσισε να γυρίσει και επίσημα την πλάτη στη γιορτή των ερωτευμένων!

Συγκεκριμένα, το κρατικό Συμβούλιο Προστασίας των Ζώων της Ινδίας (Animal Welfare Board) κάλεσε την Παρασκευή 10/02 τους πολίτες της χώρας να γιορτάσουν στις 14 Φεβρουαρίου την «Ημέρα αγκαλιάς της αγελάδας» ("Cow Hug Day"), αντί για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Η εν λόγω ανατροπή ήρθε πυροδοτώντας σφοδρή κριτική από το κοινό στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, που φαίνεται πως πήρε κατάκαρδα την κατάργηση της γιορτής στην οποία ο κόσμος εκφράζει παραδοσιακά τον έρωτά του.

«Αυτό δεν είναι αστείο!», αναφέρει χαρακτηριστικά σε tweet του ο Ashok Swain, καθηγητής Συγκρουσιακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, ως απάντηση στo Animal Welfare Board.

Το Συμβούλιο Προστασίας των Ζώων της Ινδίας δεν εξήγησε τους λόγους για τους οποίους προχωρά στην κατάργηση της γιορτής, επιβάλλοντας τον εορτασμό της αγελάδας εκείνη την ημέρα, η οποία αποτελεί κομβικό στοιχείου του ινδικού πολιτισμού και της αγροτικής οικονομίας. Εκπρόσωποί του δήλωσαν μονάχα ότι «το αγκάλιασμα των αγελάδων θα φέρει συναισθηματικό πλούτο και θα αυξήσει την ατομική και συλλογική ευτυχία», αλλά και ότι αυτό θα βοηθούσε «στην αντιμετώπιση της απειλής για τις βεδικές παραδόσεις», που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εξαιτίας της δυτικοποίησης της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Αξίζει σίγουρα να σημειωθεί πως αυτή είναι μία από τις ελάχιστες φορές που μία κυβερνητική οργάνωση εκφράζει την έντονη αντίδρασή της κατά της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, ενώ τα τελευταία χρόνια οι σκληροπυρηνικοί ινδουιστές είχαν φτάσει στο σημείο να κάνουν επιδρομές σε καταστήματα και να καίνε κάρτες και δώρα.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν και η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου άρχισε να αποκτά δημοτικότητα στην Ινδία, οι Ινδοί των μεγάλων αστικών κέντρων άρχισαν να τη γιορτάζουν σχεδόν σαν κανονική θρησκευτική γιορτή. Μόνο το 2020, μάλιστα, ξόδεψαν από 100 έως 200 εκατομμύρια δολάρια μόνο σε δώρα για την εν λόγω ημέρα.

Για να δούμε λοιπόν, θα γιορτάσουν άραγε αύριο τα ζευγάρια της Ινδίας παρά την κατάργηση της γιορτής των ερωτευμένων;