Τα νέα έργα τέχνης του καλλιτέχνη-φάντασμα εντοπίζονται σε περιοχές της Ουκρανίας που έχουν πληγεί από τη Ρωσική εισβολή


Τη δημιουργία επτά νέων murals στην εμπόλεμη Ουκρανία επιβεβαίωσε ο θρυλικός Banksy, με τα έργα του καλλιτέχνη-φάντασμα να εντοπίζονται σε περιοχές της Ουκρανίας που έχουν πληγεί από τη Ρωσική εισβολή.

Φήμες για την παρουσία του καλλιτέχνη από το Bristol στην Ουκρανία κυκλοφορούσαν εδώ και ημέρες, μιας που διάφορα έργα τέχνης του άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στα social media, φωτογραφημένα σε διάφορα σημεία της Ουκρανίας. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα η Bristol Post σε ρεπορτάζ της έκανε λόγο για ένα mural που θύμιζε τα έργα του Banksy, το οποίο και απεικόνιζε ένα παιδί με στολή τζούντο να ρίχνει κάτω έναν άντρα. Αυτό βρίσκεται σε την πόλη Borodianka, βορειοδυτικά του Κιέβου.

Ο Banksy επιβεβαίωσε μέσα από αναρτήσεις του στο Instagram την παρουσία του στην Ουκρανία, μοιράζοντας μια σειρά από φωτογραφίες του ίδιου με ένα από τα έργα του εκεί. Αυτό τοποθετείται επίσης στη Borodianka.

https://www.instagram.com/p/Ck1bqL6MsMu/

Έργα του Banksy έχουν εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας που έχουν πληγεί από τη ρωσική εισβολή, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου και του προαστίου του Irpin.

Banksy artwork of a woman in curlers and a gas mask found in Hostomel, Ukraine

Banksy artwork of a ballerina in a neckbrace in Irpin, Ukraine

Νωρίτερα μέσα στο 2022, ο Banksy έγινε επίτιμος καθηγητής του University for the Creative Arts σε αναγνώριση «των ανθρωπιστικών προσπαθειών του και της επιρροής που έχει ασκήσει στην παγκόσμια τέχνη». Ο ίδιος δεν παρευρέθηκε βέβαια στην τελετή, επιθυμώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.