Ποιος σου ταιριάζει καλύτερα σύμφωνα με το enneagram;


Όταν κάνεις μια νέα γνωριμία ή όταν ένα φλερτ ανεβαάζει συνεχώς ταχύτητα, η αγωνία σου είναι για το κατά πόσο ταιριάζετε και αν είστε πράγματι συμβατοί. Όταν μιλάμε ωστόσο για ιδανικό σύντροφο δεν μιλάμε για κάποιο άπιαστο όνειρο ούτε για κάποιο τέλειο ον φτιαγμένο σε τεχνολογικό επίτευγμα.

Συνήθως θεωρείς ιδανικό σύντροφο εκείνον που καλύπτει τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες. Επομένως δεν έχει να κάνει μόνο με τα χαρακτηριστικά και τα προσόντα του άλλου αλλά και το δικό σου προφίλ ως προς αυτά που ψάχνεις σε μια σχέση. Το Enneagram είναι ένα είδος τεστ προσωπικοτήτων – σου παρουσιάζει εννέα τύπους, εννέα διαφορετικά προφίλ προσωπικοτήτων σε μια σχέση.

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, υπάρχουν εννέα τύποι προσωπικότητας, καθένας από τους οποίους επικεντρώνεται σε μια βασική πεποίθηση. Αυτές οι βασικές πεποιθήσεις είναι ο φακός μέσω του οποίου κάθε τύπος αντιλαμβάνεται τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω του. Έχοντας αυτό κατά νου, είναι εύκολο να δεις πώς το Enneagram μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να βρεις αυτό που γυρεύεις.

Τύπος 1: Ο τελειομανής

Ο τύπος 1 παίρνει τη ζωή πολύ σοβαρά. Δίνει μεγάλη σημασία στην κρίση και βλέπει τη ζωή ως ασπρόμαυρη, σαν να είναι καθήκον του να διορθώσει τα λάθη του κόσμου. Επίσης, κρίνει τον εαυτό του εξίσου σκληρά, φοβούμενος συνεχώς ότι αποτυγχάνει ή ότι είναι ελαττωματικός με κάποιον τρόπο. Γι' αυτό χρειάζεται έναν σύντροφο που να τονβλέπει για αυτό που είναι και δεν φοβάται να του μιλήσει και να του υπενθυμίσει ότι είναι ένας καλός άνθρωπος, τόσο από την ηθική όσο και από τη συναισθηματική του πλευρά. Είναι εξίσου σημαντικό να βρει κάποιον που να τον ενθαρρύνει να μην είναι τόσο σκληρός με τον εαυτό του. Χρειάζεται επίσης έναν σύντροφο που να ξέρει πώς να φέρει την επιείκεια σε μια κατάσταση, να είναι παρών και να τονβοηθήσει να χαλαρώσειγια να απολαμβάνει λίγη διασκέδαση κι όμορφες στιγμές στη ζωή.

Τύπος 2: Ο βοηθός

Ο τύπος 2 ζει και αναπνέει για να φροντίζει τους άλλους, ιδιαίτερα τους ανθρώπους στη ζωή του. Έχει βαθιά ενσυναίσθηση και ζεστασιά, έτσι οι άνθρωποι αισθάνονται πολύ άνετα να εκφράσουν όλες τις σκέψεις και τις ανάγκες τους στον τύπο 2. Ενώ είναι ευτυχής στο να τα παίρνει όλα πάνω του, το κάνει εν μέρει επειδή φοβάται ότι, αν δεν το κάνει, δεν θα τον εκτιμούσαν, δεν θα ήθελαν ή δεν του έδειχναν αγάπη. Η ταυτότητά του και η αυτοεκτίμησή του πηγάζει από τη φροντίδα των άλλων, στο σημείο που μερικές φορές ξεχνά ποιος είναι και τι χρειάζεται. Ως αποτέλεσμα, σε μια ιδανική σχέση, ο τύπος 2 θα βρει έναν σύντροφο που δίνει πίσω όσα λαμβάνει. Επίσης, δεν θα δίσταζε να υπενθυμίσει στον σύντροφό του πόσο πολύ εκτιμούν τα πάντα σε αυτόν, και όχι μόνο όλα τα ευγενικά και γενναιόδωρα πράγματα που κάνει, αλλά απλώςτο ποιος είναι, δηλαδή άνευ όρων.

Τύπος 3: Ο επιτυχημένος

Ο τύπος 3 είναι πολύ φιλόδοξος και ενθουσιώδης. Διοχετεύει όλη τη συναισθηματική του ενέργεια στα επιτεύγματα και είναι σίγουρος ότι θα ακολουθήσει τα ένστικτά του. Εκεί που δυσκολεύεται είναι στο να διαχωρίσει την επιτυχία από την αποτυχία του και να ξεχωρίσει την αξία του. Ξεχνά ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα σύνολο στόχων που έχει ή δεν έχει επιτύχει ακόμα. Ως αποτέλεσμα, επωφελείται σε μεγάλο βαθμό από μια σχέση με έναν σύντροφο που και οι δύο εκτιμούν και επικυρώνουν την επιτυχία τους, ενώ τον ενθαρρύνει να συνεχίσει τα όνειρά του. Ταυτόχρονα, ο σωστός σύντροφος θα του υπενθυμίσει ότι είναι αγαπημένος, πολύτιμος και σημαντικός, ακόμη και όταν αποτυχαίνει.

Τύπος 4: Ο ρομαντικός

Ο τύπος 4 είναι ένας δημιουργικός τύπος. Τείνει προς τη μελαγχολία και χρησιμοποιεί τη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνική του φύση για να αναζητήσει σκοπό και ένα αίσθημα ολότητας. Ανησυχεί πολύ για το να είναι αυθεντικός ανά πάσα στιγμή, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι επιτρέπει σε άλλους να δουν τις αγωνίες του. Όταν πρόκειται για σχέση, είναι πολύ ρομαντικός και παθιασμένος με τους συντρόφους του. Οδηγεί με την καρδιά του στο μανίκι του. Εξαιτίας αυτού, χρειάζεται έναν σύντροφο που να έχει ενσυναίσθηση προκειμένου να είναι σε θέση να αντιληφθεί το βάθος του συναισθήματος του. Χρειάζεται επίσης έναν σύντροφο που να τον ενθαρρύνει να βγαίνει για λίγο από τον κόσμο του ή το καβούκι του και να είναι παρών για να απολαύσει τις μικρές, ευχάριστες στιγμές που έρχονται.

Τύπος 5: Ο παρατηρητής

Ο τύπος πέντε είναι εξαιρετικά διανοητικός. Αν και έχει ιδιαίτερη αντίληψη, τείνει να είναι πολύ πιο εσωστρεφής και να κλείνεται στον εαυτό του. Είναι αναζητητής γνώσης και απολαμβάνει επιστημονικές αναζητήσεις που απαιτούν πολύ προσωπικό χώρο για να ασχοληθεί με τα ενδιαφέροντά του. Δεν έχει μεγάλο εύρος ζώνης για κοινωνικές δραστηριότητες, κάτι που μπορεί να τον οδηγήσει στο να είναι κάπως μοναχικός. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό για τον τύπο 5 να βρει έναν σύντροφο που να σέβεται τόσο το πάθος του για τα ενδιαφέροντά του όσο και την ανάγκη για ελεύθερο χώρο, αλλά και που να προσθέτει κάποια ζεστασιά και συναίσθημα στη ζωή του - χωρίς να είναι προσκολλημένος πάνω του.

Τύπος 6: Ο σκεπτικιστής

Η προσέγγιση ενός τύπου 6 μπορεί να είναι λίγο δύσκολη, καθώς αυτός ο τύπος προσωπικότητας είναι πολύ προσεκτικός και αρκετά καχύποπτος. Κοσκινίζει τα πράγματα αργά για να δώσει στον εαυτό του χρόνο για να παρατηρήσει και να αξιολογήσει τους άλλους, προκειμένου να δει αν οι άνθρωποι που μπαίνουν στη ζωή του είναι φιλικοί ή αν έχουν κακή πρόθεση. Υπολογίζει πάντα κάθε πιθανό πρόβλημα και προσπαθεί να είναι από πριν έτοιμος και να έχει μια πρόχειρη λύση. Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που πρέπει να κερδίσεις και αυτό απαιτεί χρόνο για έναν τύπο 6. Έτσι, όταν βρίσκεται σε σχέση, ευδοκιμεί με έναν σύντροφο που μοιράζεται την ανησυχία του για προσοχή. Για να μείνεις κοντά του θα πρέπει επίσης να εκτιμάς την ασφάλεια και την προστασία και να είσαι ξεκάθαρη για τις προθέσεις και τα συναισθήματά σου και οι ενέργειές σου πάντα να ευθυγραμμίζονται με αυτά που λες.

Τύπος 7: Οbon viveur

Ο τύπος 7 είναι κάπως ελεύθερο πνεύμα. Καθοδηγείται από τα ενδιαφέροντά του, συχνά δυσκολεύεται να επικεντρωθεί σε μια αναζήτηση για πολύ. Υπάρχουν πάρα πολλά για να δει και να κάνει σε αυτήν τη ζωή και δεν μπορεί να προσηλωθεί μόνο σε ένα πράγμα. Έχει μια φυσική αισιοδοξία και δεν ανησυχεί πολύ για το μέλλον. Καθώς ξέρει ότι δεν θέλει να είναι περιορισμένος στο παρόν. Δεν ενδιαφέρεται για το τι σκέφτονται οι άλλοι γι’ αυτόν και θέλει απλώς να αξιοποιήσει στο έπακρο τη ζωή. Αυτό μερικές φορές τον οδηγεί στο να χάσει πράγματα που χρειάζονται χρόνο για να εκτιμηθούν, καθώς έχει το μυαλό του στο να βάλει μπρος τον επόμενο λαμπερό στόχο του. Όλα αυτά σημαίνουν ότι χρειάζεται έναν σύντροφο που να είναι υπομονετικός με τα συχνά μεταβαλλόμενα ενδιαφέροντά του και που να μοιράζεται την αισιοδοξία και το ενδιαφέρον του για την εξερεύνηση νέων εμπειριών. Ωστόσο, χρειάζεται επίσης κάποιον που μπορεί να του δίνει σταθερή δύναμη όταν χάνει την κατεύθυνση του.

Τύπος 8: Οπροστάτης

Ο τύπος 8 είναι φυσικός ηγέτης. Είναι κάποιος τον οποίο μπορεί να εμπιστευτείς και να στηριχθείς πάνω του, γνωρίζοντας ότι μπορεί να αναλαμβάνει κάθε κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Είναι ενεργητικός και πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος να κάνει κάτι είναι ο τρόπος τους. Υπερηφανεύεται ότι μπορεί να προστατέψει τους ανθρώπους της ζωής του. Αγαπά το δίκαιο και τη δικαιοσύνη και δεν αντέχει να βλέπει τους ανθρώπους να κακοποιούνται. Είναι ο πρώτος που διαμαρτύρεται αν αισθανθεί ότι κάποιος εκφοβίζεται, αν και δεν συνειδητοποιεί ότι μπορεί κι ο ίδιος να μοιάζει μερικές φορές λίγο εκφοβιστικός. Εξαιτίας αυτού, χρειάζεται έναν σύντροφο που να είναι χαμηλών τόνων ή που να πιστεύει τις ίδιες αξίες με εκείνον. Δηλαδή, ο ιδανικός σύντροφός τους πρέπει επίσης να ξέρει πώς να επιλέγει τις μάχες του και να μοιράζονται κοινό όραμα για το τι είναι δίκαιο.

Τύπος 9: Ο διαμεσολαβητής

Ο τύπος 9 διαθέτει βαθιά ενσυναίσθηση και μπορεί να δει από πού προέρχονται οι άνθρωποι, γεγονός που τον καθιστά σπουδαίο μεσολαβητή. Είναι εκ φύσεως ειρηνιστής που μπορεί να δει όλες τις πλευρές μιας κατάστασης και, πάνω απ' όλα, θέλει απλώς να υπάρχει αρμονία και ειρήνη στη ζωή του. Δεν του αρέσει η σύγκρουση και εργάζεται σκληρά για να την αποφύγει. Αγαπά τη σύνδεση με τους ανθρώπους σε βαθύ επίπεδο και τείνει να βλέπει την καλύτερη πλευρά των άλλων. Εκεί που δυσκολεύεται είναι στα κίνητρα της δικής του ζωής, όπου συχνά μπορεί να πέσει στην αδράνεια. Ως αποτέλεσμα, ταιριάζει καλύτερα με κάποιον που τον εμπνέει να βελτιωθεί και να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του. Χρειάζεται επίσης έναν σύντροφο που είναι σταθερός, αξιόπιστος ώστε να αισθανθεί ασφαλής στη σχέση. Είναι επίσης σημαντικό το ταίρι του να είναι καλό στην επικοινωνία ώστε να μπορεί να τον ενθαρρύνει στο να κατανοήσει ότι όλες οι συγκρούσεις δεν είναι απαραίτητα κακές, αλλά είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο για την ανάπτυξη.

Για να βρεις τον δικό σου Enneagram τύπο πάτα εδώ

Πηγή