Toprock, downrock, power moves, freezes, οι χορευτές των δρόμων «ζωντανεύουν» την πόλη.


Χορός ή άθλημα; Από τη Νέα Υόρκη και το Μπρονξ τη δεκαετία του ’70 μέχρι την Ελλάδα του 2021 και τις πρώτες «μάχες» (battles) στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών, το breakdance έχει διανύσει μεγάλη απόσταση και έχει ξεπεράσει πολλά εμπόδια. Να ήταν μόνο αυτό; Το 2024 θα κάνει ντεμπούτο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, ακολουθώντας έτσι το skateboarding και το surfing που θα απολαύσουμε στους φετινούς Ολυμπιακούς του Τόκιο. Αθλήματα που γεννήθηκαν στο δρόμο και στους ωκεανούς, αντισυμβατικά και ελεύθερα, με εκατομμύρια νέους, κορίτσια και αγόρια, να ασχολούνται  καθημερινά σε όλο τον κόσμο.

Κάποιοι το λένε απλά breakdance, άλλοι breaking και b-boying/b-girling, αναπόσπαστο στοιχείο της χιπ χοπ κουλτούρας –μαζί με το deejaying, την rap και το graffiti- και κομμάτι του street dance και των χορευτών του δρόμου, το breakdance γεννήθηκε μαζί με την ίδια την χιπ χοπ: ένα εκφραστικό μέσο, ένας χορός  και μία κουλτούρα που ανέβηκαν στην κορυφή και δεν έχουν σκοπό να κατέβουν. The sky is the limit!

adidas7

Μπορείς να εξασκηθείς και να εξελίξεις τα skills σου στο breakdance και στα διάφορα στιλ του street dance παντού! Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Φόρεσε τα νέα adidas Forum και χόρεψε σε δρόμους, πλατείες, στούντιο χορού και ταράτσες. Με μία ομάδα φίλων b-boys και b-girls δημιουργείται το κατάλληλο bonding και πού ξέρεις; Ίσως οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι είναι για εσένα!

Μέχρι όμως να γίνει αυτό, σας προτείνουμε τέσσερα εμβληματικά μέρη της Αθήνας που μπορείτε να κάνετε breakdance και να απαθανατίσετε τις στιγμές σας σε Instagram stories και Tik Tok videos. 

adidas_kallimarmaro

Καλλιμάρμαρο

Εδώ διεξήχθησαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 1896, δεν γίνεται να μην γράψουμε για το Καλλιμάρμαρο. Απλά σκέψου να κάνεις breakdance και να ποζάρεις μπροστά από τις εξέδρες του υπέροχου αυτού σταδίου. Είναι κάτι που δίνει δύναμη και έμπνευση σε εσένα και την ομάδα σου και οι εικόνες που θα βγάλεις μπορούν να «ταξιδέψουν» μέσα από τα social media στα πέρατα του κόσμου. B-girls και b-boys ενωμένα μέχρι τους επόμενους Ολυμπιακούς! Ίσως ο Σπύρος Λούης χαμογελάει από εκεί ψηλά!

adidas_plaka-district

Πλατεία Μοναστηρακίου

Η κατεξοχήν πλατεία της νεολαίας, πάντοτε ζωντανή και γεμάτη ενέργεια. Για πολλές δεκαετίες, στην πλατεία Μοναστηρακίου, έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού, μαζεύονται ομάδες breakdance, street dance χορευτές και μουσικοί από όλο τον κόσμο, ξεσηκώνουν τους περαστικούς με την feel-good διάθεση, τα skills και τους χορούς τους. Πολλές φορές βλέπουμε και τις λεγόμενες «μάχες», ένας εναντίον ενός, crews εναντίον crews, adidas και street style, η πλατεία είναι ο «καθρέπτης» για να δοκιμαστείς και να δείξεις τις ικανότητές σου. Στο τέλος της ημέρας, αρκεί να περνάς καλά. 

Πλατεία Συντάγματος

Από εκεί ξεχύνεται η νεολαία για τις urban αποδράσεις της στο κέντρο, η Πλατεία Συντάγματος είναι το απόλυτο σημείο συνάντησης της πόλης. Ένα melting pot από διαφορετικές κουλτούρες, στιγμές και εικόνες μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων, κλασικό σποτ εδώ και δεκαετίες για skaters που τσουλάνε και να χώνουν τα tricks τους στα σκαλιά της πλατείας, το breakdance δεν μπορεί να λείπει. Όλες οι street κουλτούρες γίνονται ένα mix, δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός, εδώ δημιουργούνται παντοτινές φιλίες και επικρατεί η αλληλεγγύη. Χόρεψε και πόζαρε με τα adidas Forum στην «πάνω» πλατεία και οι εικόνες θα χαραχθούν στη μνήμη σου –και στο κινητό σου- για μια ζωή.

adidas1

Κήπος του Ωδείου Αθηνών

Δεν αποκαλύπτουμε κάποιο μεγάλο μυστικό, ο κήπος του Ωδείου  Αθηνών, στην οδό Βασιλέως Γεωργίου Β’ και κοντά στο μετρό Ευαγγελισμός, τα τελευταία χρόνια είναι το πιο φιλόξενο και under the radar –μακριά από τα πολλά φώτα- μέρος για b-boys, b-girls και street dancers, ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες του δρόμου (skateboarding, inline και roller skating). Μία βόλτα θα σας πείσει, θα έρθετε κοντά με αυτές τις κουλτούρες και θα γνωρίσετε από κοντά τους «local heroes» . Πιο ήσυχα από άλλα μέρη, ο κήπος του Ωδείου είναι ιδανικός για συναντήσεις και practicing στο breakdance. 

Retro cool και fresh, με έμπνευση και «καταγωγή» κατευθείαν από τα 80s, τα adidas Forum είναι κάτι περισσότερο από αθλητικά παπούτσια για μπάσκετ. Μπορεί να έχουμε φάει ατελείωτες ώρες στα ανοιχτά και κλειστά γήπεδα μπάσκετ φορώντας τα adidas Forum, με την κλασική και αγαπημένη σιλουέτα τους, τα φοράμε όμως και τα απολαμβάνουμε εξίσου σε μία απογευματινή βόλτα και έναν περίπατο στην πόλη ή πολλοί από εμάς κάνοντας skate ή  breakdance. Μπορεί να έκαναν ντεμπούτο το 1984 αλλά τα adidas Forum παραμένουν φρέσκα, hip και αγκαλιάζουν όλα τα  δημιουργικά μυαλά και κοινότητες της πόλης.