Oh Captain! My Captain

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Robin Williams
Κείμενο: Αγγελική Λάλου

ΟΡόμπιν Μακ Λόριν Ουίλιαμς(Robin McLaurin Williams) ήτανΑμερικανόςηθοποιός καισταντ απ κωμικός. Γεννήθηκε στο νοσοκομείο του Αγίου ΛουκάστοΣικάγοτουΙλινόιςστις21 Ιουλίου1951και πέθανε στις11 Αυγούστου2014στην περιοχή Τιμπουρόν της Καλιφόρνια.

Έγινε γνωστός από το ρόλο του εξωγήινου Μορκ στην τηλεοπτική σειράΜορκ & Μίντι(1978-1982), για τον οποίο κέρδισε Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού στην κατηγορία κωμική σειρά ή μιούζικαλ. Πρωταγωνίστησε τόσο σε ταινίες με ευρεία αποδοχή από τους κριτικούς, όπως οιΟ κατά Γκαρπ κόσμος(The world according to Garp),Καλημέρα Βιετνάμ(Good Morning Vietnam, 1987),Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών,(1989),Ξυπνήματα(1990)Ο Βασιλιάς της Μοναξιάς(The Fisher King, 1991)καιΟ Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ(1997) όσο και σε εισπρακτικές επιτυχίες όπως οιΠοπάυ(1980),Χουκ(1991),Αλαντίν(1992),Η Κυρία Ντάουτφαϊερ(1993),Τζουμάντζι(1995),Το Κλουβί με τις Τρελές(1996)Μια Νύχτα στο Μουσείο(2006) καιΧάπι Φιτ(2006).

Είχε βραβευτεί μεΌσκαρΒ' ανδρικού ρόλου το1997για την ταινίαΟ Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ(Good Will Hunting)ενώ είχε προταθεί τρεις φορές για βραβείοΌσκαρΑ' ανδρικού ρόλου. Είχε επίσης βραβευθεί με δύοβραβεία Έμμυ, έξιΧρυσές Σφαίρες, δύοβραβεία Σωματείου Ηθοποιώνκαι τέσσεραβραβεία Γκράμι.

Σήμερα για να τιμήσουμε την επέτειο της γέννησής του θυμόμαστε μερικές από τις φράσεις του, αλλά και μερικές κλασικές σκηνές από την αγαπημένη ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών»:

«Κωμωδία είναι να δίνεις φωνή στην αισιοδοξία».

«Η πραγματικότητα είναι απλώς ένα δεκανίκι για ανθρώπους που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ναρκωτικά».

«Όταν τελείωσα από το σχολείο και δεν μπορούσα να βρω δουλειά, άρχισα να πηγαίνω σε κλαμπ όπου θα μπορούσα να κάνω stand-up. Πάντα μου άρεσε να αυτοσχεδιάζω και το stand-up έδινε αυτή την υπέροχη ευκαιρία. Ξαφνικά, ήμουν μόνο εγώ και το κοινό».

«Εάν οι γυναίκες κυβερνούσαν στον κόσμο δεν θα είχαμε πολέμους, απλώς εντατικές διαπραγματεύσεις κάθε 28 ημέρες».

«Η άνοιξη είναι ο τρόπος της φύσης να λέει, “Ας κάνουμε ένα πάρτι!”»

«Λυπάμαι, αλλά αν είχατε δίκιο, θα συμφωνούσα μαζί σας».

«Γιατί την ονομάζουν ώρα αιχμής όταν τίποτα δεν κινείται;»

«Ποτέ μην αποφασίζετε να τα βάζετε με άσχημους ανθρώπους, δεν έχουν τίποτα να χάσουν».

«Πραγματικότητα: Τι κόνσεπτ!»

«Ανεξάρτητα από το τι σας λένε οι άλλοι, οι λέξεις και οι ιδέες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο».

«Λατρεύω τα παιδιά, αλλά είναι ένα σκληρό κι αυστηρό κοινό».

«Έχεις αυτήν την ιδέα ότι είναι καλύτερα να συνεχίσεις να εργάζεσαι γιατί αλλιώς οι άνθρωποι θα σε ξεχάσουν. Και αυτό είναι επικίνδυνη παγίδα».

«Συνήθιζα να πιστεύω ότι το χειρότερο πράγμα στη ζωή ήταν να καταλήξω μόνος μου. Δεν είναι. Το χειρότερο πράγμα στη ζωή είναι να καταλήξεις με ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθεις μόνος».

«Η κωμωδία μπορεί να είναι ένας καθαρτικός τρόπος αντιμετώπισης του προσωπικού τραύματος».

«Νομίζω ότι είναι εκπληκτικό όταν οι ιστορίες είναι σκοτεινές και περίεργες και παράξενα προσωπικές».

«Νομίζω ότι ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών ήταν ίσως η αγαπημένη μου ταινία, απλώς και μόνο με την ιδέα ότι κάνω μια ταινία που οι άνθρωποι θα αντιμετώπιζαν ως κάτι περισσότερο από μια απλή ταινία».

Πηγή