Στα 52 της συνεχίζει να μας μαγεύει με το ταλέντο, το ήθος και τη γοητεία της


Το όνομά της σε μια ταινία, σειρά ή διαφημιστική καμπάνια αποτελεί την απόλυτη εγγύηση επιτυχίας. Είτε ενσαρκώνει εύθραυστες κι ευαίσθητες γυναίκες, είτε πλάσματα χαμένα στον κόσμο τους, είτε δυναμικούς χαρακτήρες, ξέρει να απογειώνει τους ρόλους αναδεικνύοντας στοιχεία της δικής της προσωπικότητας που σε μαγεύουν και σε καθηλώνουν. Η γοητεία της ένα ιδιαίτερο κράμα ελεύθερου πνεύματος, ιδιαίτερης ομορφιάς, καθαρού βλέμματος, αυτοπεποίθησης, ενώ το υποκριτικό της ταλέντο είναι απλώς συγκλονιστικό.

ΗΚέιτ Μπλάνσετ(Catherine Élise "Cate" Blanchett) γεννήθηκε στις14 Μαΐου1969 και είναιΑυστραλήηθοποιός, βραβευμένη με δυο βραβείαΌσκαρ(έναΑ' Γυναικείου Ρόλουγια την ταινία του2013Θλιμμένη Τζάσμιν(Blue Jasmine)και έναΒ' Γυναικείου Ρόλουγια την ταινία του2004Ιπτάμενος Κροίσος(The Aviator)). Η Μπλάνσετ έχει επίσης τιμηθεί με τρειςΧρυσές Σφαίρες, τρίαΒραβεία BAFTAκαι δύοΒραβεία Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών.

Γεννήθηκε στηνΑυστραλίααπό Αυστραλέζα μητέρα καιΤεξανόπατέρα, τον οποίο έχασε σε ηλικία των δέκα ετών. Έχει σπουδάσειΙστορία της Τέχνηςστοπανεπιστήμιο της Μελβούρνηςκαι υποκριτική στο Διεθνές Ινστιτούτο Δραματικής Τέχνης τουΣίδνεϊαπ' όπου αποφοίτησε το1992.

Τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας με την τρίτη της ταινίαOscar and Lucindaόπου πρωταγωνιστούσε δίπλα στονΡέιφ Φάινς. Ο ρόλος όμως που την καθιέρωσε ήταν αυτός τηςβασίλισσας Ελισάβετστη βιογραφική ταινίαElizabethτου Σεκάρ Καπούρ.

Συνέχισε με πολλούς διαφορετικούς ρόλους που της έχουν δώσει τον χαρακτηρισμόχαμαιλέων. Ανάμεσα σε αυτούς και ο ρόλος τηςΓκαλάντριελ, βασίλισσας τωνΞωτικώνστην πολύ επιτυχημένη τριλογία τουΆρχοντα των ΔαχτυλιδιώντουΠίτερ Τζάκσον, εκείνος τηςΚάθριν ΧέπμπορνστονΙπτάμενο ΚροίσοτουΜάρτιν Σκορσέζεπου της χάρισε τοΌσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου, ο ρόλος της στην ταινίαΗμερολόγιο Ενός Σκανδάλου (Notes on a Scandal, 2006)πλάι στηΤζούντι Ντεντς, η ερμηνεία της στην ταινίαI'm Not Thereόπου υποδύθηκε τονΜπομπ Ντίλανκαι ο ρόλος της στην ταινία τουΓούντι ΆλενΘλιμμένη Τζάσμινόπου ερμήνευσε μια μοντέρνα εκδοχή της πολυπαθούς ηρωίδας τουΤένεσι ΟυίλιαμςΜπλανς Ντυμπουά κατακτώντας τοΌσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Οι τολμηρές της επιλογές και το αναμφισβήτητο ταλέντο της την έχουν καθιερώσει ως μία από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μικρή σχετικά ηλικία, έχει τιμηθεί με πάνω από εκατόν είκοσι υποψηφιότητες για σημαντικά βραβεία και έχει κερδίσει τα περισσότερα. Θεωρείται συνεχίστρια της παράδοσης του κλασικούΧόλιγουντκαι έχει κερδίσει επαίνους από όλους τους σκηνοθέτες με τους οποίους έχει συνεργαστεί, ενώ διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους περισσότερους συμπρωταγωνιστές της.

Η Μπλάνσετ κρατά την προσωπική της ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, επιδεικνύοντας μόνο το ταλέντο της. Είναι παντρεμένη από το1997με το θεατρικό συγγραφέα Άντριου Άπτον και έχει αποκτήσει μαζί του τρεις γιους, τον Ντάσιελ Τζον (03/01/2001), τον Ρόμαν Ρόμπερτ (23/4/2004) και τον Ιγκνάτιους Μάρτιν (13/4/2008) αλλά και την μικρή κόρη τους, Έντιθ Βίβιαν Πατρίτσια, μέσω υιοθεσίας το Μάρτιο του 2015. Στις αρχές του2008ανέλαβε μαζί με το σύζυγό της τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου στοΣίδνεϊ, όπου μετακόμισε όλη η οικογένεια.

Σήμερα με αφορμή τα γενέθλιά της, θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές της φράσεις:

«Εάν γνωρίζετε ότι πρόκειται να αποτύχετε, τότε να αποτύχετε ένδοξα».

«Τα πράγματα παρουσιάζονται σε εσάς και πώς επιλέγετε να τα αντιμετωπίσετε, αποκαλύπτει το ποιοι είστε. Όλοι λέμε πολλά πράγματα, για το ποιοι είμαστε και για το τι πιστεύουμε. Αλλά στο τέλος είναι οι ενέργειές σας, πώς ανταποκρίνεστε σε περιστάσεις που αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα σας».

«Η ευτυχία φεύγει - νομίζω ότι αυτό είναι το κύριο μάθημα που έχω μάθει».

«Εάν γερνάτε με κάποιον, περνάτε τόσους πολλούς ρόλους - είστε εραστές, φίλοι, εχθροί, συνάδελφοι, ξένοι. είσαι αδερφός και αδερφή. Αυτό είναι το είδος της οικειότητας, αν έχετε βρει τον άνθρωπό σας».

«Είμαι ένα από αυτά τα παράξενα πλάσματαπου του αρέσει πολύ ένας κορσές».

«Οι άνθρωποι τείνουν να φαίνονται υπέροχοι εάν πέφτουν υπέροχα».

«Είμαι απίστευτα τυχερή που συνάντησα τον ευφυή, γενναιόδωρο, ριψοκίνδυνο, ενθαρρυντικό άνδρα με τον οποίο είμαι παντρεμένη. Είναι πραγματικά καταπληκτικό».

«Ποιος θα ήθελε ένα πρόσωπο που δεν έχει δει ή δεν έχει ζήσει σωστά, δεν έχει ρυτίδες που έρχονται με την ηλικία, την εμπειρία και το γέλιο; Όχι εγώ».

«Οι άνθρωποι που λένε, “Δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθείς από τις αράχνες”» δεν έχουν έρθει ποτέ στην Αυστραλία.

«Δεν είμαι εστιασμένη σε αυτό που σκέφτονται άλλοι άνθρωποι για μένα».

«Ο γάμος είναι ένα ρίσκο. Νομίζω ότι είναι ένας μεγάλος και ένδοξος κίνδυνος, αρκεί να ζεις την περιπέτεια στο ίδιο πνεύμα με τον άλλον».

«Αν είχα τον τρόπο μου, αν ήμουν αρκετά τυχερή, αν μπορούσα να είμαι στο χείλος ολόκληρη τη ζωή μου - αυτή η υπέροχη αίσθηση προσδοκίας και ενθουσιασμού χωρίς την απογοήτευση - αυτή θα ήταν η τέλεια κατάσταση».

«Είμαι πιο ευτυχισμένη όταν δεν ξέρω τι θα ακολουθήσει».

«Μου αρέσει να μαγειρεύω ένα μεσημεριανό γεύμα την Κυριακή. Η ιδέα μου για τον Παράδεισο είναι ένα μεσημεριανό γεύμα έξω σε ένα υπέροχο ηλιόλουστο απόγευμα της Κυριακής. Είναι η ώρα να συγκεντρωθούν όλοι μαζί».

«Με νοιάζει η κλιματική αλλαγή λόγω των παιδιών μας. Θέλω να προστατεύσω το μέλλον τους».

«Μόνο όταν συνειδητοποίησα πώς οι ηθοποιοί έχουν τη δύναμη να συγκινούν τους ανθρώπους και να αλλάζουν αντιλήψεις, αποφάσισα να ακολουθήσω την υποκριτική ως καριέρα».

«Η βία και ο ρατσισμός είναι απαίσια φαινόμενα. Κάθε φορά που συμβαίνουν πρέπει να καταδικάζονται και δεν πρέπει να τα παραβλέπουμε».

«Δεν ξέρω άλλο τρόπο να δουλεύω εκτός από το να τρέχω με τόλμη προς την αποτυχία».

«Είμαι της γνώμης ότι είναι εντάξει να είστε σιωπηλοί, να μην μιλάτε αν δεν έχετε τίποτα να πείτε».

«Το πάθος είναι μια ποιότητα που θαυμάζω σε μια γυναίκα».

«Νιώθω πολύ άνετα - κυριολεκτικά και μεταφορικά - στο δέρμα μου».

«Επιδοκιμάζω τους γυναικείους ρόλους στα έργα - όχι μόνο για τον εορτασμό των επιτυχιών των γυναικών, αλλά για την παροχή ενός δικτύου ασφαλείας από μέντορες των γυναικών και για να συζητήσουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα που προκύπτουν σε μια βιομηχανία που κυριαρχείται από άντρες».

«Πάντα ντυνόμουν σαν αγόρι όταν ήμουν στο σχολείο. Μου άρεσε πολύ να φοράω γραβάτα και πουκάμισο και πάντα φορούσα κοστούμια. Η Annie Lennox ήταν ηρωίδα μου. Έπαιζα πάντα αντρικούς ρόλους στο γυμνάσιο».

«Όσο περισσότερο μπορείτε να αφαιρέσετε τα εμπόδια ανάμεσα σε εσάς και τον κόσμο ως γυναίκα, τόσο πιο εύκολη και απλούστερη είναι η ζωή».

«Απλώς δεν βλέπω τον εαυτό μου ως ηρωίδα στη δική μου αφήγηση».

Πηγή