Ένας διαγωνισμός-αγώνας υπέρ της ευαισθητοποίησης για την «άγρια ζωή» της φύσης


Αν είναι μία φορά δύσκολο να πετύχεις την καλύτερη λήψη στο χρονικό μίας βουτιάς, είναι δύο φορές πιο απαιτητικό να καταφέρεις να πιάσεις με το φακό ένα πτηνό τη πιο κατάλληλη στιγμή. Η ταχύτητα είναι ο νούμερο ένα κανόνας όταν έχουμε να φωτογραφίσουμε τη φύση και αυτό δε χωράει συζήτηση όταν η φύση κινείται με όρους ταχύτητας. Ο διαγωνισμός φωτογραφίας «Bird Photographer Of The Year Awards» πραγματοποιήθηκε και φέτος και βλέποντας τις φωτογραφίες που ξεχώρισαν στα μάτια της επιτροπής, εύκολα καταλαβαίνεις ότι ο εξοπλισμός αλλά κυρίως τα αντανακλαστικά που πρέπει να έχει κάποιος φωτογράφος που συμμετέχει σε τόσο απαιτητικούς διαγωνισμούς είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για τη νίκη.

Οι συμμετοχές φέτος άγγιξαν τις 20.000 ενώ οι τυχεροί ήταν μόλις 31. Αναρωτιόμαστε και για κάτι άλλο χαζεύοντας τις φωτογραφίες που έφτασαν στον τελικό. Αν οι γωνίες λήψεις, τα φίλτρα και η τεχνική είναι αυτά που τις κάνουν τόσο ξεχωριστές ή η φύση από μόνη της. Ο αγώνας των πουλιών για την εξασφάλιση της τροφής τους, τα παιχνίδια μεταξύ τους αλλά και η ίδια τους η μορφή μεταφέρονται από το φακό τόσο συγκλονιστικά που πραγματικά σε αποστομώνουν.

Αυτοί οι διαγωνισμοί, όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και για κάτι άλλο πέρα από την ανάδειξη κρυφών και μη αναγνωρισμένων ταλέντων στη φωτογραφία. Για τον αγώνα ευαισθητοποίησης απέναντι στη φύση. Σε έναν κόσμο που οι φυσικοί πόροι δεν εκλαμβάνονται από όλους ως προϋπόθεση της ίδιας μας της ύπαρξης που μόνο σεβασμός της αξίζει, αλλά ως θυσιαστήριο για την ανάπτυξη οικονομικών πόρων, διαγωνισμοί σαν αυτόν είναι ο κατάλληλος τρόπος για επαγρύπνηση γύρω από ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που βρίσκεται στην αφάνεια, ότι ο πλούτος της φύσης και τα σπάνια είδη της κινδυνεύουν πιο πολύ από ποτέ εξαιτίας μας.

aackak.jpg

Grey Herons By Terry Whittaker

aakcaa.jpg

American Oystercatcher By James Wilcox

aabsak.jpg

Great Cormorant By Tzahi Finkelstein

skaa.jpg

Black-Crowned Night-Heron By Daphne Wong

aaica.jpg

Long-Tailed Tit By Irene Waring

aacka.jpg

Mute Swan By Diana Schmies

aaepea.jpg

Atlantic Puffin By Øyvind Pedersen

 

addal.jpg

Hamerkop By Daniel Zhang

aabrma.jpg

European Shag By Brian Matthews

aabdsa.jpg

Great Cormorant By Irma Szabo

aacaak.jpg

 Gentoo Penguin By Tom Schandy

aacvl.jpg

Swallow By David White

aada.jpg

Fiery-Throated Hummingbird By Gail Bisson