Ή πώς το κάπνισμα ξανάγινε της «μόδας» και πώς να το (ξανα)κόψεις


Μπορεί να φταίνε οι κλασικές ταινίες που κατανάλωσες με μανία κατά τη διάρκεια των lockdown όπου κανείς ήρωας δεν μπορεί να θεωρείται σοβαρός αν δεν καπνίζει. Μπορεί ωστόσο να ευθύνεται το αυξημένο άγχος και η ανασφάλεια. Μπορεί τέλος να είναι απλώς η τέλεια δικαιολογία για να βγάλεις (για λίγο) τη μάσκα. Το σίγουρο είναι όπως δείχνουν τα νούμερα και οι στατιστικές παγκοσμίως το κάπνισμα είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της πανδημίας και η πώληση τσιγάρων αυξήθηκε σημαντικά.

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συζήτησης, οι εμπειρογνώμονες για τη διακοπή του καπνίσματος και τον εθισμό εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την αύξηση της χρήσης προϊόντων καπνού και τόνισαν την επείγουσα ανάγκη να αντιστραφεί αυτό το φαινόμενο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι υπήρξε μια σημαντική αύξηση και για το αλκοόλ και άλλες ουσίες και έχουν επισημάνει ότι το άγχος και η πίεση που προέκυψε από την πανδημία μπορεί να είναι παράγοντες που αυξάνουν τη χρήση καπνού, αλκοόλ και άλλων ουσιών.

Περίπου 480.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με τον καπνό κάθε χρόνο, καθιστώντας την τη νούμερο ένα προληπτική αιτία θανάτου στη χώρα.

Και το SARS-CoV-2, το οποίο προκαλεί το COVID-19, έθεσε σε κίνδυνο τους χρήστες καπνού. Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καπνιστές είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν πιο σοβαρές παραλλαγές της νόσου. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της αυξημένης σοβαρότητας και του κινδύνου θανάτου σε νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ποσοστά καπνίσματος μειώθηκαν από 42% το 1965 σε 25% το 1997 και 14% το 2019. Τα στοιχεία για το 2020 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. Αυτό που γνωρίζουν οι ειδικοί είναι ότι οι κλήσεις για διακοπή του καπνίσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 27% από το 2019. Το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, οι κλήσεις μειώθηκαν κατά 6%, και έπεσαν κατά 39% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.

Μέχρι το 2020, οι κλήσεις για διακοπή του καπνίσματος των ΗΠΑ κυμαίνονταν από περίπου 700.000 έως πάνω από 900.000 ετησίως από το 2012, σύμφωνα με το NAQC.

Και οι πωλήσεις τσιγάρων για τους πρώτους 10 μήνες του 2020 αυξήθηκαν κατά προσέγγιση 1%, εμφανίζοντας ετήσια αύξηση 4% σε 5% από το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η διακοπή του καπνίσματος δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα, δηλώνουν ωστόσο οι ειδικοί πνευμονολόγοι, καθώς έχει συνδεθεί το κάπνισμα με την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Και σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ασθένειας από τον ιό που προκαλεί το COVID-19. Υπό το πρίσμα αυτό, η απόφαση να κόψεις το κάπνισμα δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική.

Το κάπνισμα επηρεάζει συχνά άτομα που είναι ευάλωτα για άλλους λόγους, όπως το εισόδημα και η εκπαίδευση. Σχεδόν οι μισοί από όσους ζητάνε βοήθεια για να το κόψουν εμφανίζουν κι άλλες προβληματικές ή ευαίσθητες συμπεριφορές υγείας. Όταν σταματήσεις το κάπνισμα, ναι, θα βελτιώσεις τη σωματική σου υγεία, αλλά ταυτόχρονα βελτιώνεις και την ψυχική σου υγεία, τονίζουν οι ειδικοί, και αυτή τη στιγμή η καλή ψυχική υγεία σου είναι εντελώς απαραίτητη. Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με ένα αντικαταθλιπτικό. Δεν συνειδητοποιούν όλοι ότι έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο.

https://www.instagram.com/p/CNmt6HVKgAB/

Υπάρχει μια μεγάλη σειρά ζητημάτων ψυχικής υγείας που προέρχονται από την πανδημία και οι ειδικοί προτείνουν να προσαρμόσουν τη θεραπεία διακοπής του καπνίσματος σε περισσότερα άτομα. Οι στρατηγικές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το συνδυασμό ιατρικών επιλογών και ενός συνδυασμού φαρμάκων, παροχής συμβουλών και υποστήριξης.

Η παροχή συμβουλών και φαρμάκων, είναι από τα κλειδιά για τη μείωση της χρήσης καπνού. Οι αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μην καπνίζουν και η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους ήταν επίσης χρήσιμη. Η εργασία ωστόσο από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να διευκόλυνε τους ανθρώπους να καπνίζουν, καθώς δεν εμποδίζονται από τους ισχύοντες κανόνες για τους δημόσιους χώρους.

Μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην επαναφορά της διακοπής του καπνίσματος πρόκειται να ξεκινήσει στο τέλος αυτού του μήνα στην Αμερική. Θα παρουσιαστεί στην επερχόμενη εκστρατεία κοινωνικών μέσων που στοχεύει στη μείωση του καπνίσματος μέσω της ενσυναίσθησης με υποστηρικτικά μηνύματα. Η επιστημονική έρευνα για τον εθισμό δείχνει ότι το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης. Οι εικόνες των μέσων μαζικής ενημέρωσης κατά την πανδημία των ατόμων στη ΜΕΘ ή τη χρήση αναπνευστικών μέσων αυξάνουν τη συνειδητοποίηση των κινδύνων και το μέγεθος των απειλών στην υγεία.

Γιατί να σταματήσεις το κάπνισμα τώρα

Ίσως να αντιμετωπίζεις περισσότερη ανησυχία και άγχος λόγω της αβεβαιότητας της επιδημίας του κορωνοϊού και το κάπνισμα μπορεί να είναι κάτι που σε βοηθάς να εκτονωθείς. Ίσως πιστεύεις ότι το κάπνισμα βοηθά στο άγχος, αλλά αναγκάζει την καρδιά σου να εργαστεί πολύ πιο σκληρά και εμποδίζει τους πνεύμονές σου να λειτουργούν σωστά. Στην πραγματικότητα θα νιώσεις χειρότερα μακροπρόθεσμα.

Η διακοπή του καπνίσματος οποιαδήποτε στιγμή είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για την υγεία σου. Θα νιώσεις τα οφέλη σχεδόν αμέσως και θα είσαι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε ασθένεια που επηρεάζει την αναπνοή και τους πνεύμονές σου.

Καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η αναπνοή ή οι καρδιακές παθήσεις, καθώς και η ηλικία σου ή η χρήση φαρμάκων που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορούν να επιδεινώσουν μια λοίμωξη από κορωνοϊό.

Είναι γνωστό επίσης ότι τα άτομα που καπνίζουν είναι πιο πιθανό να υποστούν προβλήματα υγείας, τα οποία ενδέχεται να απαιτούν συχνότερες επισκέψεις σε νοσοκομείο. Τα άτομα που καπνίζουν είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν πιο σοβαρά συμπτώματα εάν εμφανίσουν κορωνοϊό.

Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι προκαλεί ή επιδεινώνει σημαντικά τα αναπνευστικά προβλήματα, όπως το άσθμα και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Μπορεί επίσης να βλάψει το ανοσοποιητικό σου σύστημα και την καρδιά σου.

8 βήματα για να κόψεις με επιτυχία το κάπνισμα:

1. Σκέψου σοβαρά τους λόγους για τους οποίους το κόβεις

Είναι για την υγεία σου; Για να δώσετε ένα καλό παράδειγμα για τα παιδιά σου; Για να κάνεις οικονομίες; Όποιος κι αν είναι ο λόγος, προσπάθησε να τον υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τακτικά, ειδικά όταν αντιμετωπίζεις προκλήσεις.

2. Προσπάθησε να καταλάβεις γιατί καπνίζεις.

Όπως οι περισσότερες συνήθειες, οι άνθρωποι τείνουν να καπνίζουν χωρίς να μπορούν να καταλάβουν το γιατί. Προσπάθησε να καταλάβεις γιατί αναζητάς τα τσιγάρα σου όλη την ημέρα. Για να αντιμετωπίσεις το άγχος; Καπνίζεις όταν βαριέσαι; Το κάπνισμα είναι μέρος του τρόπου κοινωνικοποίησης με φίλους; Είναι το τελετουργικό σου μετά από ένα γεύμα; Με την κατανόηση του τι οδηγεί τη συνήθεια σου, μπορεί να αρχίσεις να ελέγχεις τις ενέργειές σου.

https://www.instagram.com/p/CNnvJ45gNIg/

3. Συζήτησε με το γιατρό σου

Ο γιατρός σου μπορεί να σου δώσει υποστήριξη και σημαντικές συμβουλές και να σου μιλήσει για φάρμακα για να βελτιώσεις τις πιθανότητες να διακόψεις το κάπνισμα. Ενώ κανένα φάρμακο δεν μπορεί να αφαιρέσει εντελώς όλες τις επιθυμίες, το σωστό φάρμακο μπορεί να βοηθήσει πολύ και να διευκολύνει τη διαδικασία.

4. Ενημέρωσε όλους για το στόχο σου να σταματήσεις το κάπνισμα

Οι φίλοι και η οικογένειά σας θα θέλουν να σε δουν να είσαι καλά. Μπορούν να σου αποσπάσουν την προσοχή κατά τη διάρκεια των πρώτων, πιο δύσκολων ημερών, μπορούν να προσφέρουν άνεση και μπορούν να σε ενθαρρύνουν και να γιορτάσουν τις επιτυχίες σου.

5. Όρισε μια ημερομηνία διακοπής

Επίλεξε μια ημέρα, σημείωσέ την στο ημερολόγιο και επικεντρώσου σε αυτή. Το βράδυ πριν από την ημερομηνία διακοπής, αφαίρεσε όλα τα τσιγάρα, αναπτήρες, σπίρτα και τασάκια από το σπίτι, τις τσέπες και το αυτοκίνητό σου. Δεν θα μπεις εύκολα στον πειρασμό να καπνίσεις εάν αυτά τα αντικείμενα δεν είναι εύκολα προσβάσιμα.

6. Μάθε τι να περιμένεις

Οι περισσότεροι καπνιστές θα σου πουν ότι η πρώτη εβδομάδα μετά τη διακοπή είναι η δυσκολότερη. Αυτή είναι η περίοδος που θα επηρεαστείς από την έλλειψη νικοτίνης. Μπορεί να αισθάνεσαι ευερεθιστότητα ή ανησυχία. Μπορεί να εμφανίσεις ναυτία, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, πονοκεφάλους και προβλήματα ύπνου.Θα πρέπει επίσης σίγουρα να κάνετε ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσεις τον πειρασμό να καπνίσεις. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση σε μια βόλτα, σε βαθιά αναπνοή, μιλώντας σε έναν φίλο, με την άσκηση, πίνοντας νερό, με τσίχλες ή τρώγοντας ένα μικρό κομμάτι σκληρής καραμέλας.

7. Μην αποθαρρυνθείς αν υποκύψεις στον πειρασμό

Τα λάθη είναι κοινά επειδή αυτή η διαδικασία είναι δύσκολη. Αν κάνεις ένα τσιγάρο, δεν χρειάζεται να αποθαρρυνθείς. Μάθε από το λάθος. Αναρωτήσου τι πήγε στραβά και προετοιμάσου καλύτερα την επόμενη φορά. Η αποτυχία είναι μια ευκαιρία να μάθεις και να τελειοποιήσεις τη στρατηγική διακοπής.

8. Ακολούθησε σχέδιο υγιεινής διατροφής και άσκησης

Είναι συνηθισμένο για τους ανθρώπους να αυξήσουν το βάρος τους αφού σταματήσουν το κάπνισμα. Οι επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να το αποτρέψουν. Ακόμα κι αν κερδίσεις λίγο βάρος, είναι πολύ πιο υγιές από τη συνήθεια του καπνίσματος.

Πηγή