Υπάρχουν δυστυχώς και «φιλίες» που σου κάνουν κακό


Ένα χρόνο τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού, τις κοινωνικές αποστάσεις, την απομόνωση, τη «φούσκα ασφαλείας» σου των κοινωνικών επαφών, εκτός από την υγεία στο επίκεντρο κι άλλοτε και στο στόχαστρο μπήκαν οι σχέσεις σου με τους άλλους ανθρώπους. Δοκιμάστηκαν, αναθεωρήθηκαν, ανανεώθηκαν ή πλήγηκαν σοβαρά και διακόπηκαν. Εκτός από τη σχέση με τον σύντροφό σου και τα μέλη της οικογένειάς σου επηρεάστηκαν και οι φιλίες σου.

Αυτό το διάστημα σε έκανε να καταλάβεις ποιες φιλίες ήταν αληθινές, ποιες είχαν γερές βάσεις αλλά και ποιες είχαν απλώς τον χαρακτηρισμό «φιλία» χωρίς όμως να τιμάνε την έννοια και τη σημασία της λέξης.

Υπάρχει όμως κι ένα είδος φιλίας που πάει ένα βήμα παρακάτω και καταφέρνει να σε βλάπτει και να σου κάνει κακό. Εκτός από τις τοξικές ερωτικές σχέσεις μπορεί και μια φιλική σχέση να είναι τοξική και να σου δημιουργεί αρνητικές συνέπειες στη ζωή και την καθημερινότητά σου.

Για να σε βοηθήσουμε να καταλάβεις αν υπάρχει κάποια τοξική σχέση ανάμεσα στις φιλίες σου, μαζέψαμε μερικά από τα πιο τυπικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να σε βάλουν σε υποψίες και που αν όντως είσαι σε μια τέτοια σχέση καλό θα είναι να την κάνεις με ελαφρά…

Καταβάλλεις εσύ όλη την προσπάθεια

Είσαι αυτή που καλείς πάντα και προτείνεις σχέδια; Μερικές φορές νιώθεις ότι αν δεν κάνεις εσύ την αρχή, δεν πρόκειται εκείνη ποτέ να κάνει την πρώτη κίνηση; Τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες η φιλία σας να μη χαρακτηρίζεται από την απαραίτητη ισορροπία.

Βρίσκεται κοντά σου μόνο σε καλές στιγμές

Είναι ευτυχής να κάνει ανάλαφρα, διασκεδαστικά πράγματα μαζί σου — να πάτε για ψώνια, να δείτε ταινίες, να κουτσομπολεύετε, να βρεθείτε σε πάρτι. Αλλά όταν έχεις μια κακή μέρα και χρειάζεσαι συναισθηματική υποστήριξη, ξαφνικά δεν υπάρχει πουθενά. Μόλις τα πράγματα σταματήσουν να είναι διασκεδαστικά, εξαφανίζεται.

Δεν μπορείς να χαλαρώσεις γύρω της

Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύεις μαζί της, τόσο περισσότερο καθιστά σαφές ότι της αρέσεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αφήνοντάς σε σε μια κατάσταση άγχους όπου δεν μπορείς να είσαι πλήρως ο εαυτός σου. Σου φέρεται κολακευτικά και σε βάζει σε ένα βάθρο, το οποίο σε κάνει να νιώθεις υπέροχα - μέχρι να συνειδητοποιήσεις πόσο εύκολο είναι να πέσεις.

Αναμένει από σένα να κάνεις ό,τι θέλει

Όλα είναι για αυτήν. Τα σχέδιά σας είναι πάντα σύμφωνα με τους όρους της και αν δεν κάνεις αυτό που θέλει, βεβαιώνει ότι θα «τιμωρηθείς» ανάλογα, είτε δίνοντάς σου μια παγωμένη σιωπηλή μεταχείριση, παρακρατώντας μια πρόσκληση σε ένα πάρτι ή μιλώντας για σένα άσχημα άλλους φίλους.

Δεν μοιράζεται ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας

Το «δράμα» της πρέπει βρίσκεται στο επίκεντρο και δεν της αρέσει να μοιράζεται την προσοχή. Τρελαίνεται και ταράζεται κάθε φορά που η εστίαση κάποιου απομακρύνεται από αυτήν, ή όταν έχεις κάτι στη ζωή σου που δεν την αφορά - ειδικά αν είναι κάτι που θέλει για τον εαυτό της.

Κρατάει σκορ

Στο μυαλό της κρατάει μια σειρά από φορές που την έχεις απογοητεύσει, την οποία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε φορά που κάνεις κάτι που δεν της αρέσει. Εάν θέλεις να φύγεις νωρίς από ένα πάρτι και δεν είναι έτοιμη, θα σε «ξεπληρώσει» με ένα παθητικό-επιθετικό πινγκπόνγκ ενοχής - ή ακόμα και τις απειλές για την εύρεση άλλων φίλων.

Σε βάζει να διαλέξεις

Θέλει να είναι στην πρώτη γραμμή του σύμπαντός σου, οπότε αν κάτι ανταγωνίζεται μαζί της για την προσοχή σου, δεν της αρέσει. Ουσιαστικά, θα σε κάνει να αποφασίσεις ανάμεσα σε αυτήν ή άλλα πράγματα που είναι σημαντικά για σένα, αναγκάζοντάς σε να επιλέξετε την επιθυμία σου.

Υπάρχει πάντα ένας κοινός εχθρός

Λατρεύει να κουτσομπολεύει και η φιλία σας μπορεί να φαίνεται πιο σταθερή όταν υπάρχει κάποιος εναντίον του οποίο στρέφεστε από κοινού. Ο αποκλεισμός είναι η υπερδύναμη της, μια άλλη τακτική που χρησιμοποιεί για να σε κάνει να νιώσεις «τυχερή» και να εκτιμήσεις ότι βρίσκεσαι στον εσωτερικό κύκλο της. Να θυμάσαι ωστόσο: αν μιλάει πίσω από την πλάτη άλλων ανθρώπων, πιθανότατα κάνει το ίδιο για σένα.

Είναι πότε ζεστή και πότε κρύα

Ποτέ δεν ξέρεις σε ποια έκδοσή της πρόκειται να σου εμφανιστεί. Εάν είναι ευχαριστημένη μαζί σου, θα σε πλημμυρίσει κομπλιμέντα και προσοχή, αλλά εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα είσαι ο πιθανός παραλήπτης των δύσκολων σχολίων ή της ξεκάθαρης παγωμάρας.

Θέλει να αλλάξεις

Όταν βρίσκεσαι κοντά της, δεν αισθάνεσαι ποτέ αρκετά καλή. Έχει έναν τρόπο να σε κάνει να νιώσεις ότι είσαι επαρκής, αλλά θα μπορούσε να γίνεις με μερικές αλλαγές στην προσωπικότητά σου. Ο πήχης συνεχίζει να αυξάνεται, και για να κερδίσετε την έγκρισή της, ίσως βρεθείς να ενεργείς με τρόπους που δεν σου ταιριάζουν. Θέλει να αλλάξεις - και αυτό σημαίνει να γίνεις περισσότερο σαν αυτήν.

Είναι εύκολο όταν αγαπάμε έναν άνθρωπο που θεωρούμε σημαντικό να πέσουμε στην παγίδα και να μην εντοπίσουμε έγκαιρα όλα τα περίεργα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν μια τοξική σχέση. Ωστόσο μια οποιαδήποτε σχέση –ειδικά η φιλική– αφορά τον σεβασμό, την αποδοχή και την ειλικρινή και αληθινή αγάπη. Κι όλα τα παραπάνω απέχουν πολύ από κάτι τέτοιο – κάτι δηλαδή όμορφο και υγιές. Για αυτό αν συγκεντρώνεις πολλά από τα παραπάνω, είναι η ώρα να βγεις από αυτή την τοξική σχέση, όσο κι να νομίζεις ότι μπορεί αυτό να σε στεναχωρήσει. Το να συνεχίζεις μια τοξική φιλία μόνο ανεπανόρθωτο κακό μπορεί να σου κάνει – κι όσο πιο νωρίς φύγεις τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσεις να ξαναβρείς την εσωτερική σου ισορροπία.

Πηγή