Σταμάτα να πίνεις τον καφέ σου με πυτζάμες, πιες τον ως Φρίντα Κάλο


Το επίπεδο βαρεμάρας μας όλο αυτό το διάστημα ή πιο σωστά έναν χρόνο τώρα βρίσκεται σε βαθμό ελεεινού κακουργήματος, όλα μας φταίνε μες στο σπίτι (γιατί να μη τα βάλεις με το φωτιστικό, πόδια δεν είχε να μετακινηθεί να μη συναντηθείτε μετωπικά το πρωί;) και εννοείται αν έχεις κατακτήσει κι εσύ το χρυσό στην έλλειψη δημιουργικότητας μέσα στη καραντίνα, σίγουρα μέτρησες όλα τα πλακάκια.

Μπορεί για κάποιους η λέξη καραντίνα να έχει συνδεθεί απόλυτα εναρμονισμένα με ξεσπάσματα κλάματος σε βίντεο κλήσεις για τα χαμένα Σάββατα ή με τηλεπάθεια με το delivery boy. Για άλλους όμως σε άλλα σημεία της γης, στάθηκε αφορμή για να βγάλουν όλη την καλλιτεχνική τους διάθεση προς τα έξω. Μία τέτοια περίπτωση είναι ο Justinas Stonkus ο οποίος μέχρι πριν μας χτυπήσει τη πόρτα η πανδημία, αυτοπροσδιοριζόταν μόνο ως φωτογράφος.

Η καραντίνα όμως και οι φρίκες που διαδέχονταν η μία την άλλη εκείνον και τη κοπέλα του στο σπίτι, τους έκανε να εκτελέσουν και χρέη μοντέλων, μπροστά στο δικό του φακό. Κι αν ακόμη δεν είχαμε ισχυρές αποδείξεις ότι η τέχνη μπορεί να μένει ακόμη ζωντανή μετά από χιλιάδες χρόνια, βλέποντας τα έργα τέχνης που αναπαριστούν οι δυο τους τόσο πετυχημένα, θα αλλάξετε γνώμη.

aajstt.jpg

Jacques-Louis David "La Mort De Marat" (1793)

Όπως δήλωσε ο ίδιος, τα social media και όλες οι προσπάθειες που κατά καιρούς έβλεπε να περνούν από μπροστά του με followers του να ζωντανεύουν σημαντικές προσωπικότητες άλλων εποχών αλλά και έργα τέχνης, τον έκαναν να υποκύψει στον πειρασμό και αψηφώντας τον κίνδυνο της δημόσιας κατακραυγής των φίλων του ξεκίνησε να ποστάρει και τις δικές του απόπειρες. Μήπως ο Justinas Stonkus μας έδωσε τη μεγάλη ιδέα για να βγούμε λίγο από τα συνηθισμένα της καραντίνας; Αλήθεια, υπάρχει έστω κι ένας που να μη βαρέθηκε να κυκλοφορεί 17 ώρες τη μέρα εδώ κι ένα χρόνο με πυτζάμες;

aach.jpg

Marc Chagall "Over Vitebsk" (1913)

 

aae.jpg

Will Barnet "Woman Reading" (1965)

aal.jpg

Caravaggio "Boy Bitten By A Lizard" (1596)

aad.jpg

Frida Kahlo "Diego On My Mind" (1943)

aze.jpg

Antin Losenko "Zeus And Thetis" (XVIII Century)

apo.jpg

Suzanne Valadon "Portrait Of Maurice Utrillo" (1921)

ain.jpg

Henri De Toulouse "In Bed, The Kiss" (1892)

acav.jpg

Michelangelo Merisi Da Caravaggio "Young Sick Bacchus (Bacchino Malato)" (1593/1594)

aco.jpg

Orazio Gentileschi "Cupid And Psyche" (1610)