Η 8η «Νύχτα Ιδεών» από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος φέτος έρχεται διαδικτυακά και δεν πρέπει να τη χάσεις

Άνδρες, γυναίκες: τόσο κοντά, μα τόσο μακριά! - #Μένουμε σπίτι!; κι άλλες ενδιαφέρουσες κουβέντες

Κείμενο: Κατερίνα Ανδρομιδά

Εκτός από το σινεμά, τα όμορφα στέκια και τις συναυλίες, μας έχει λείψει και κάτι άλλο όλο αυτό το διάστημα του εγκλεισμού. Οι ωραίες συζητήσεις, αυτές που ξεκινούν και δεν ξέρεις πότε θα τελειώσουν. Γι΄αυτό την επόμενη Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021 η 8η  «Νύχτα Ιδεών»  είναι μία εκδήλωση που πραγματικά δεν πρέπει να χάσεις. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος μας προσκαλεί για ένα βράδυ (διαδικτυακά πάντα) να συζητήσουμε με θεματική  «Πλησίον». Θα βρεις την εκδήλωση εδώ www.ifg.gr  αλλά και στα social media του Γαλλικού Ινστιτούτου (στο Facebook).

lanuit.jpg

8η «Νύχτα Ιδεών»: Λίγα λόγια για την εκδήλωση

Ο πλησίον είναι άραγε πάντα…πιο μακριά; Ακόμη κι αν η οικονομική παγκοσμιοποίηση κατήργησε πολλά σύνορα και η ψηφιακή επανάσταση δημιούργησε αμέτρητες ευκαιρίες συνάντησης και ανταλλαγών, το αίσθημα αλλοτρίωσης ή έστω, μίας ευρείας ανασύνθεσης που εκτείνεται από το άμεσο προσωπικό περιβάλλον – τον έρωτα, το ζευγάρι, την οικογένεια – στο ευρύτερο φιλικό, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον, καθώς και στις σχέσεις μεταξύ Κρατών, δείχνει αναπόφευκτο.

Για πρώτη φορά φέτος, η «Νύχτα Ιδεών» δίνει βήμα σε μαρτυρίες προερχόμενες από γειτονικές χώρες. Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στην παραδοχή ότι, πέρα από τις ιδιαιτερότητες, τις διαφορές ή ακόμη και τις επιμέρους διενέξεις, που χαρακτηρίζουν συχνά τον «εγγύς ξένο», τη μορφή της διαφορετικότητας που αποτελεί τον αδιαπέραστο ορίζοντα των πράξεών μας, διακρίνονται επίσης, κοινοί προβληματισμοί και γόνιμο έδαφος για διάλογο και για την αναζήτηση συγκλίσεων εντός των κοινωνικών συνόλων και μεταξύ αυτών.

Η φετινή διοργάνωση της «Νύχτας Ιδεών» είναι πρωτόγνωρη. Τη στιγμή που η πλειοψηφία των Κρατών και των ανθρώπων βρίσκεται αντιμέτωπη με τους περιορισμούς του απαγορευτικού ή της απαγόρευσης κυκλοφορίας, μας προσκαλεί να στοχαστούμε πάνω στη φύση των σχέσεών μας με τους συνανθρώπους μας. Παρόλο το άγχος που γεννά η πανδημία, παρόλη την απομόνωση που επιβάλλει, τον φόβο του άλλου που προκαλεί, ίσως αποτελεί ταυτόχρονα μία μοναδική ευκαιρία αποκατάστασης των εύθραυστων, αδελφικών, φιλικών, πολιτικών δεσμών, που πέρα από τον ατομικισμό, τις ιδιαιτερότητες, τους αλυτρωτισμούς, γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητοι για να αντιμετωπίσουμε από κοινού το μέλλον του ανθρώπινου είδους και του πλανήτη μας.

Την βραδιά συντονίζει και παρουσιάζει ο συγγραφέας, δημιουργός ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ τέχνης και πολιτισμού και δημοσιογράφος, Γιώργος Αρχιμανδρίτης. Δίνουμε ραντεβού στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος από τις 18.00′ για να ακούσουμε αυτούς και αυτές που συμβάλλουν στην πρόοδο των ιδεών, και για να μοιραστούμε, καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, προσωπικές μαρτυρίες και καλλιτεχνικά δρώμενα.

lnss.jpg

Φωτογραφία από Νύχτες Ιδεών προ covid

Πρόγραμμα

18h00 : « Dialogue across the Sea»

Ελλάδα-Τουρκία: Δεκαοχτάχρονοι στην Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη. Παγκόσμια διαδικτυακή μετάδοση από την πλατφόρμα του Institut français (Παρίσι).

Γενιά Covid; Η νεολαία αντιμέτωπη με περιορισμούς στις επιθυμίες, τις αναπαραστάσεις και τις προοπτικές της. Προκλήσεις και προσδοκίες μίας γενιάς. Το απαγορευτικό και η απαγόρευση κυκλοφορίας ανατρέπουν τις σχέσεις στο κοινωνικό-συναισθηματικό περιβάλλον. Αποδυνάμωση των διαπροσωπικών σχέσεων και των προοπτικών επαγγελματικής αποκατάστασης. Οικογένειες σε κατ’ οίκον περιορισμό αντιμέτωπες με την απομόνωση σε μικρούς χώρους.

Στο γεωπολιτικό και πολιτισμικό πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου, τα Γαλλικά Ινστιτούτα της Ελλάδας και της Τουρκίας επέλεξαν να προσκαλέσουν σε διάλογο, μέσω ζωντανής τηλεδιάσκεψης (σε απευθείας μετάδοση στο σύνολο του διεθνούς δικτύου Γαλλικών Ινστιτούτων), διάρκειας 45′, νέους και νέες από την Ελλάδα και την Τουρκία, για να μοιραστούν τις προσωπικές τους εμπειρίες από το απαγορευτικό, τις ελπίδες, τις δεσμεύσεις, την αγάπη, τις προσδοκίες και το όραμά τους για τον κόσμο του αύριο. Η συζήτηση αυτή, που θα συντονιστεί από δημοσιογράφο, εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος της Νύχτας Ιδεών και αποτελεί μέρος των διμερών διαλόγων που διεξάγονται σε όλο τον κόσμο.

18h50 : Αστική περιήγηση με τον συγγραφέα Χρήστο Χρυσόπουλο και τον Patrick Comoy, μορφωτικό σύμβουλο και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

19.00: Συνάντηση με τον Bruno Patino, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Arte και Πρύτανη της Σχολής Δημοσιογραφίας Sciences Po Paris.

*Τη συζήτηση συντονίζει ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, εστιάζοντας στα θέματα του ψηφιακού κόσμου και της επίδρασης των ψηφιακών μέσων στις σχέσεις του ανθρώπου με το περιβάλλον του.

 

19.45 : Podcast – συζήτηση γύρω από την θεματική «Αρσενικό – Θηλυκό», με τους διάσημους καλλιτέχνες Pierre et Gilles, που επιμελήθηκε ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης.

19.50 : Συνάντηση με την πρωταγωνίστρια του « Η διπλή ζωή της Βερόνικα», Irène Jacob και συντονιστή τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη. Η ηθοποιός θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο της « Bing Bang ».

*Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Γαλλία.

 

lnnns.jpg

20.00: Στρογγυλή τράπεζα: Άνδρες, γυναίκες: τόσο κοντά, μα τόσο μακριά!

Άνδρες και γυναίκες, προορισμένοι για την αγάπη, τη φιλία, τη συνύπαρξη στο οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον. Τόσο κοντά από τη φύση του είδους, αλλά τόσο αποξενωμένοι από ένα πολιτισμικό οικοδόμημα που χάνεται στα βάθη των αιώνων, το οποίο ορίζει την ανωτερότητα του αντρικού φύλου ως θεμέλιο της αστικής, πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής, ηθικής και θρησκευτικής τάξης. Παγίδα ενός παγιωμένου προτύπου που εδραιώνει την κατωτερότητα των γυναικών και εγκλωβίζει τον άνδρα στο πρότυπο του ανδρισμού που χαρακτηρίζεται από τη δύναμη, τον ανταγωνισμό και την ετεροσεξουαλικότητα.

Επιστροφή στην παραγωγή, από πολύ μικρή ηλικία, των στερεοτύπων που αφορούν το φύλο και τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων. Η προτροπή για δύναμη και υψηλές επιδόσεις κατοχυρώνει το κύρος της αρρενωπότητας. Τη στιγμή που το κίνημα #MeToo  επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της αποπλάνησης, της συγκατάθεσης και της σεξουαλικής βίας, ο άνδρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τα προνόμια και τις αντιφάσεις του φύλου του, έχοντας προηγουμένως ηγηθεί του αγώνα για την ελευθερία και τα δικαιώματα, αλλά παραλείποντας αυτά που υπονομεύουν την υπεροχή του.

Με ποιον τρόπο το κίνημα για τη χειραφέτηση της γυναίκας συμβάλλει στην αλλαγή των αναπαραστάσεων, τόσο στο συναισθηματικό τομέα όσο και στην κοινωνική μεταβολή της οικογένειας (διευρυμένη, πυρηνική, μονογονεϊκή, θετή, ομόφυλη); Με ποιον τρόπο ο αγώνας για την ισότητα των δικαιωμάτων και την άρση των έμφυλων στερεοτυπικών αναπαραστάσεων συμβάλλει στην αλλαγή των γονεϊκών προτύπων; Άλλα ανδρικά πρότυπα, συμβατά με τα δικαιώματα των γυναικών, είναι άραγε εφικτά; Μια περαιτέρω σύγκλιση του αρσενικού και του θηλυκού είναι δυνατή;

 

Συμμετέχουν:

Olivia Gazale, καθηγήτρια φιλοσοφίας, συν-ιδρύτρια του προγράμματος Mardis de la philo. Συγγραφέας του «Le Mythe de la virilité : un piège pour les deux sexes» (Robert Laffont, 2017).

Alexandre Lacroix, συγγραφέας, φιλόσοφος, δημοσιογράφος και διευθυντής του περιοδικού «Philosophie magazine», συγγραφέας του αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος «La naissance d’un père».

Θεοφανώ Παπαζήση, ομότιμη καθηγήτρια Νομικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του συμφώνου συμβίωσης για την Ελλάδα.

Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

21.45: Συνάντηση με την Barbara Cassin, φιλόσοφο, ελληνίστρια, μέλος της Académie Française. Τη συζήτηση συντονίζει ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης.

*Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Γαλλία

 

22.00: Στρογγυλή τράπεζα: #Μένουμε σπίτι!;

Η υγειονομική κρίση μετέβαλε ριζικά, και ενδεχομένως ανεπιστρεπτί, τις κοινωνικές σχέσεις. Παντού, χειρονομίες αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, αλλά και η συνειδητοποίηση μίας απειλής που στοχεύει στις πιο ευάλωτες ομάδες. Κάπου, γενναίες αποφάσεις για τη στήριξη αυτών που επλήγησαν από την κρίση του κορωνοϊού. Αλλού, εσωστρέφεια, ατομικός, ομαδικός ή εθνικός εγωϊσμός. Η κρίση αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση τα μοντέλα παραγωγής και κατανομής του πλούτου, τις παραδοσιακές αντιλήψεις, τις μορφές συνύπαρξης, μέχρι και την ίδια την προσωπική μας συνείδηση.

«Μείνετε σπίτι» ή «Μένουμε σπίτι», η προτροπή αυτή για κατ’ οίκον περιορισμό, ορίζει την καθημερινότητά μας σύμφωνα με την πορεία της πανδημίας. Εξ ορισμού, η κοινωνική «αποστασιοποίηση» υψώνει κοινωνικά ακόμη και ψυχολογικά τείχη. Τι θα συνέβαινε αν, με αφορμή την υγειονομική έκτακτη κατάσταση, η αρχή της προφύλαξης μετατρέπονταν σε αρχή της καχυποψίας; Με ποιον τρόπο η κρίση αυτή συμβάλλει στην απαξίωση του δημόσιου λόγου; Ψευδείς ειδήσεις (fake news) και απλουστεύσεις, υπονόμευση της ειδημοσύνης, περιορισμός των συνθηκών διαλόγου στο δημόσιο χώρο… Όταν υγειονομικές συνθήκες και ζητήματα ασφάλειας ανατρέπουν τους κανόνες και τις συμπεριφορές σε θέματα ελευθεριών.

Συμμετέχουν:

Nathalie Heinich, κοινωνιολόγος, διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Kέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS). Συγγραφέας του Des valeurs. Une approche sociologique (Gallimard, 2017).

Φωτεινή Τσαλίκογλού, καθηγήτρια Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, συγγραφέας, δοκιμιογράφος.

Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής Φιλοσοφίας της Επικοινωνίας και του Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συντονισμός: Agnès Levallois, δημοσιογράφος και σύμβουλος

*Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα προβληθούν επιλεγμένα επεισόδια της σειράς « 50 nuances de Grecs » (ARTE) του Jul (Berjeaut), γελοιογράφου και δημιουργού κόμικς, όπως του Λούκυ Λουκ.