Γιατί η τέχνη ό,τι κι αν υποστεί θα παραμένει τέχνη και λόγος για να εκτεθεί σε κοινό


Θυμόμαστε όλοι ή μάλλον δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτό που έγινε τον περασμένο Αύγουστο  στη Βηρυτό. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρακολουθήσαμε ήταν αρκετά για να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε εξαιτίας της έκρηξης που συνέβη στις 4 Αυγούστου στο λιμάνι και που στέρησε ζωές, ιδιοκτησίες ενώ κατέστρεψε σημεία που αποτελούσαν τη καρδιά του πολιτισμού.

akrs.jpeg

Η γκαλερί Saleh Bakarat

Μουσεία και πινακοθήκες στα οποία φιλοξενούνταν έργα τέχνης του Λιβάνου έγιναν συντρίμμια κυριολεκτικά. Κι επειδή η τέχνη όσο κι αν καταστραφεί, έχει τη μαγική ιδιότητα να παραμένει τέχνη η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί επιβεβαιώνει με τον πιο ελπιδοφόρο τρόπο αυτόν τον ισχυρισμό. Σ'αυτή την έκθεση θα δούμε «Πληγωμένη Τέχνη» (“L’Art Blesse”). Όλα αυτά τα έργα που καταστράφηκαν, κάποια ολοσχερώς άλλα λιγότερο από την έκρηξη, έχουν ακόμη λόγο να γίνονται εκθέματα για το κοινό. 

asrs.jpg

 

srss.jpg

Αίθουσες του μουσείου Sursock

«Η ιδέα ήταν να ξαναχτίσουμε κάθε έργο χωρίς να το ακουμπήσουμεΝα τα χτίσουμε ξανά με μουσική, με λιβανέζικη ποίηση και λογοτεχνία και φυσικά με φως» δηλώνει ο επιμελητής της έκθεσης.  Η έκθεση καλωσόρισε το κοινό αυτόν τον μήνα που διανύουμε στο μουσείο μωσαϊκών που υπέστη σημαντικές ζημιές από την έκρηξη. Στην Villa Audi.  

agi.jpg

Ο κατεστραμμένος πίνακας του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή

Τα συναισθήματα που γεννά η συγκεκριμένη έκθεση μάλλον είναι ανάμεικτα όταν για παράδειγμα συναντά κανείς τον πίνακα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή από τον Ιταλό ζωγράφο Guido Reni. Και αυτό γιατί αυτό που βλέπει κανείς, είναι ό,τι απέμεινε από το έργο το οποίο ανατινάχτηκε σε κομμάτια τη στιγμή της έκρηξης. Σε κάθε περίπτωση είναι μία έκθεση που αξίζει να δούμε και ελπίζουμε πως θα δοθεί η ευκαιρία της εικονικής περιήγησης!