Αύριο, το ''BIA STOP'' έχει διαδικτυακή ημερίδα για την ενδοοικογενειακή βία και μας αφορά όλες και όλους

Με αφορμή την 25 Νοεμβρίου, την Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Κείμενο: Κατερίνα Ανδρομιδά

Τα ημερολόγια δείχνουν παραμονή της 25ης Νοεμβρίου, η οποία έχει ανακηρυχθεί από το 1999 ως Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, και αξίζει να βάλουμε υπενθύμιση στα κινητά μας για την αυριανή διαδικτυακή ημερίδα που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των δύο φύλων ''BIA STOP'' με θέμα την “Ενδοοικογενειακή Βία: Διαχείριση περιστατικών και προκλήσεις”. Ίσως είναι πιο αναγκαία από ποτέ η παρουσία μας στην αυριανή συζήτηση.

biastop.png

Να πούμε ότι αύριο παράλληλα με την ημερίδα, ξεκινάει και η εκστρατεία ενημέρωσης των γυναικών στα social media της χώρας με τίτλο “I Stand With Her”. Αποστολή αυτής της ενέργειας η περαιτέρω ευαισθητοποίηση όχι μόνο των θυμάτων, αλλά και όλου του συνόλου, προκειμένου να κάνουμε τα δέοντα την επόμενη φορά που θα υποπέσει στην αντίληψή μας οποιασδήποτε μορφής βίας περιστατικό.

Είναι πραγματικά λυπηρό ότι αν και βρισκόμαστε στο 2020, τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφονται από οργανισμούς, οι κλήσεις σε γραμμές υποστήριξης, τα περιστατικά έμφυλης βίας με εγκληματικό χαρακτήρα που παρακολουθήσαμε κατά διαστήματα  (βλέπε Ελένη Τοπαλούδη, Zackie) καθώς και τα σκηνικά που οι ίδιοι συναντήσαμε κατά καιρούς δίπλα μας, μαρτυρούν ότι η γυναίκα ακόμη και σήμερα δεν αντιμετωπίζεται όπως θα' πρεπε.

kbp.jpg

Ενόψει λοιπόν της αυριανής ημέρας, ομιλητές και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων θα βάλουν στο τραπέζι της συζήτησης που θα διεξαχθεί online στην πλατφόρμα Go to Meeting, έρευνες που καταγράφουν την ''άνθιση'' του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία κέρδισε έδαφος κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού ακόμη περισσότερο (!) Αρκεί μόνο να πούμε πως κατά τη διάρκεια της καραντίνας τα περιστατικά τετραπλασιάστηκαν. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 580 συνεδρίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τα θύματα ενώ το πρόγραμμα θεραπείας δραστών παρακολουθούν 23 δράστες ενδοοικογενειακής βίας στο ''BIA STOP''.

lgtp.png

Να πούμε ακόμη ότι το Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των δύο φύλων “ΒΙΑ STOP” έχει διανύσει ήδη 12 χρόνια δραστηριοποίησης  στους τομείς του σχολικού εκφοβισμού, της ενδοοικογενειακής βίας, της πρόληψής της ενώ ταυτόχρονα οργανώνει ημερίδες, συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα. Ευχή μας να μην δοθούν άλλες αφορμές στο μέλλον για να συζητάμε και να ενεργούμε για τα αυτονόητα...