Σε μία προσπάθεια να μας ξυπνήσει μνήμες από τον προcovid κόσμο


Το πάθος της για τη φύση βρήκε αφορμή να υπάρξει και μέσα στη τέχνη μετά τη πρώτη της εβδομάδα στη δουλειά σε κάποιο μαγαζί στο Μπρίστολ. Μέσα από τη καθημερινή της επαφή με το υλικό του γυαλιού αποπειράθηκε (και τελικά τα κατάφερε), αν κρίνουμε από το Instagram της, να φέρει τη φύση λίγο πιο κοντά μας...

mnt.jpg

Μετά τη τελευταία μας εμπειρία τον περασμένο Μάρτιο που υποχρεωθήκαμε όλοι στο κόσμο σε lockdown, λίγο έφτανε για να  ξεχάσουμε οριστικά τους ήχους της φύσης. Το κελάηδισμα, το πέταγμα, τον αέρα. Η Marta Smyk λατρεύει τη φύση και κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να το αντέξει. Γι' αυτό ξεκίνησε μία ιδιαίτερη χειρονακτική ασχολία. Έφερε πεταλούδες, καράβια, χελιδόνια, μανιτάρια, φύλλα, κουνούπια και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς στο σπίτι της. 

''Αυτό που με ενθουσίαζε πιο πολύ ήταν ότι κατάφερα να συνδυάσω την αγάπη μου να φτιάχνω πράγματα από γυαλί με την τεράστια αγάπη που έχω για τη φύση, εμπνέοντας μάλιστα και άλλους ανθρώπους στο να συνδεθούν μαζί της'' επεσήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bored Panda.

gliks.jpg

Με μία πρώτη ματιά καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι το μεράκι και η έμπνευση είναι στοιχεία που δε λείπουν από τη τέχνη της Marta. Εκτός όμως από τον θαυμασμό που σου δημιουργούν τα έργα της, σε κάτι άλλο που αξίζει να σταθούμε είναι στο πόσο θετικά τελικά λειτουργούν αυτά τα έργα βλέποντάς τα κανείς καθημερινά κρεμασμένα στα κλειδιά του, ή στη πόρτα του ή στα ντουλάπια του.  Και αυτό γιατί οι μυρωδιές αλλά και οι εμπειρίες που όλοι έχουμε ζήσει αυτά τα χρόνια μέσα στη φύση από τον καθημερινό περίπατο μέχρι τις διακοπές, είναι κομμάτια που μας έλειψαν περισσότερο από όλα, ακόμη κι από το delivery. Έργα από χρώματα που δεν μπορούμε να συναντήσουμε σε καμία περίπτωση στις οθόνες μας με τους κυματισμούς του γυαλιού να τα ζωντανεύουν ακόμη πιο έντονα. 

ualiks.jpg

 

gualirf.jpg

 

gualiks.jpg

 

gualipd.jpg

 

gualits.jpg

 

gualitr.jpg

 

gualid.jpg

 

guali.jpg