Παγκόσμια ημέρα χορτοφαγίας χωρίς τον Χοακίν Φίνιξ γίνεται;

Βγάλε τη μάσκα του Τζόκερ, φανέρωσε μας τη βίγκαν φιλοσοφία

Κείμενο: Κατερίνα Ανδρομιδά

Η διαδρομή του στο κόσμο της υποκριτικής είναι αδιαμφισβήτητη. Το ίδιο θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε, όμως, με αφορμή σήμερα τη Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας και για τη πορεία του πάνω στη γη  ως άνθρωπος. Ο Χοακίν Φίνιξ δεν ζει μόνο από την αγάπη του για τον κινηματογράφο αλλά και για να εκπληρώσει τον αγώνα του υπέρ της προστασίας των ζώων, σε μία πραγματικότητα που αντιμετωπίζονται άνισα έως απάνθρωπα.

Μία οικογενειακή στιγμή, όταν ακόμη ήταν τριών χρονών, στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει να παλεύει για κάτι που δεν είναι ακόμη και σήμερα αυτονόητο: το δικαίωμα που έχουν τα ζώα στη ζωή. Η εικόνα ψαριών να ξεψυχάνε μπροστά στα μάτια του, όταν είχαν πάει οικογενειακώς για ψάρεμα τον σημάδεψε για πάντα. Όπως είχε δηλώσει κι ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του «Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω. Νομίζω ότι με έκανε να χάσω την πίστη μου και να θυμώσω και να φοβηθώ τους ανθρώπους. Νόμιζα πως ήταν μια κατάχρηση εξουσίας κατά κάποιο τρόπο. Νομίζω πως τότε καταλάβαμε όλοι πως δεν θα ξαναφάμε κρέας ποτέ ξανά». Κι έτσι έγινε...

Ο Χοακίν Φίνιξ δραστηριοποιείται ως ακτιβιστής σε διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου υπέρ της αξίας της ζωής των ζώων ενώ σε όλες τις διαδηλώσεις που διενεργούνται είναι πάντα παρών.  Παρόλα αυτά, δεν μένει μόνο στην ατομική προσπάθεια, αλλά προσπαθεί να κινητοποιεί και το κοινό του προς τη βίγκαν ιδεολογία. Το «Dominion» είναι μία από τις δουλειές που έχει κάνει πάνω σε αυτό το θέμα. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει την εκμετάλλευση των ζώων στην Αυστραλία με τελικό στόχο την θυσία τους για το εμπόριο.

Εξίσου δυνατή ήταν η προσπάθειά που είχε κάνει μέσω της συμμετοχής του στη μικρού μήκους ταινία «Guardians of Life», επιδιώκοντας όπως είχε υποστηρίξει ο ίδιος ,την αποκάλυψη στον κόσμο των βαρύτατων συνεπειών που επιφέρει η βιομηχανία του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στην κλιματική αλλαγή.

Η δράση του Χοακίν συγκινεί πραγματικά, δεδομένου ότι στη σημερινή κοινωνία το μόνο που απασχολεί  σε μεγαλύτερο βαθμό είναι η κατανάλωση και η επιθυμία για την ικανοποίηση των αναγκών μας ενώ οι αξίες και τα ιδανικά δείχνουν να αργοπεθαίνουν στο βωμό του καπιταλιστικού ''βιώσιμου'' τρόπου ζωής. Αυτό, όμως, που προκαλεί το θαυμασμό ακόμη περισσότερο απέναντι στο πρόσωπο του Χοακίν δεν είναι η δράση του ξεχωριστά αλλά η συνολική του στάση απέναντι στα πιστεύω του και τις ιδέες του.

Χαρακτηριστική στιγμή, όταν λίγες ώρες πριν τη παραμονή της απονομής των βραβείων '' Bafta'' στο Λονδίνο είχε παρευρεθεί σε vegan κινητοποίηση δηλώνοντας μάλιστα ο ίδιος τότε πως «Είμαστε όλοι υποκριτές με κάποιους τρόπους. Όλοι αγωνιζόμαστε για το σωστό αλλά κάνουμε λάθη. Η βιομηχανία καταναλώνει πολύ ενέργεια και πόρους, οπότε ο τρόπος να το μετριάσω είναι να υιοθετήσω έναν vegan τρόπο ζωής».

https://www.instagram.com/p/B8EoU9XBIO4/?utm_source=ig_embed

Φυσικά, και η ομιλία του στην 92η τελετή των Όσκαρ 2020, μετά την κατάκτηση του Α' ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του ως «Τζόκερ», είχε αναφορές στην ακτιβιστική του δράση υπέρ των ζώων.

«Πιστεύω ότι είτε μιλάμε για την ισότητα των φύλων είτε για τον ρατσισμό είτε για τα δικαιώματα των ιθαγενών είτε για τα δικαιώματα των ζώων, μιλάμε για τον αγώνα κατά της αδικίας – μιλάμε για τον αγώνα κατά της άποψης ότι ένα έθνος, μια φυλή, ένα φύλο ή ένα είδος έχει το δικαίωμα να κυριαρχεί, να ελέγχει και να χρησιμοποιεί και να εκμεταλλεύεται τον άλλο χωρίς να τιμωρείται. Είμαστε ένοχοι για μια εγωκεντρική θεώρηση του κόσμου – την άποψη ότι είμαστε το κέντρο του γαλαξία. Εισβάλουμε στον φυσικό κόσμο και τον λεηλατούμε για τις πηγές του. Νιώθουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να γονιμοποιούμε τεχνητά μια αγελάδα και όταν γεννά της κλέβουμε το παιδί παρά τις κραυγές αγωνίας της. Και μετά παίρνουμε το γάλα που προορίζεται για το μοσχαράκι της και το βάζουμε στο γάλα και τα δημητριακά».

Και επειδή για κάποιους ανθρώπους, όπως για τον Χοακίν, η ιδεολογία είναι στάση ζωής και δεν διαχωρίζεται καθόλου από τη καθημερινότητα αξίζει να θυμηθούμε άλλη μία στιγμή του που λατρέψαμε και θαυμάσαμε όταν μετά την απονομή των βραβείων SAG, δεν πήγε στο πάρτυ του Netflix αλλά παρευρέθηκε μαζί με άλλους ακτιβιστές έξω από σφαγείο γουρουνιών διαδηλώνοντας όλη τη νύχτα κατά της θανάτωσής τους. 

https://www.instagram.com/p/B7i7-z3l0kF/?utm_source=ig_embed

Αξίζει να κλείσουμε με μία φράση του από τα βραβεία Όσκαρ: "Είμαστε αποσυνδεδεμένοι από τον φυσικό κόσμο, και πολλοί από εμάς, γι' αυτό που είμαστε ένοχοι είναι η εγωκεντρική μας άποψη για τον κόσμο - η πεποίθηση ότι είμαστε το κέντρο του σύμπαντος".

wewa.jpg