Οι γυναίκες μεταμορφώνουν το Instagram σε ποίηση!


Πολύ μελάνι έχει χυθεί από ποιητές για το περίπλοκο και γοητευτικό κόσμο της γυναίκας…

Ένα κόσμο-μωσαϊκό γεμάτο αγώνες, έργα και συναισθήματα.

Ο ερωτισμός που αποπνέει το γυναικείο φύλο είναι η διαχρονική σταθερά. Αυτό, όμως, που άλλαξε ριζικά είναι το μέσο παρουσίασής του.

https://www.instagram.com/p/B7eeVoBBzIb/

Η τέχνη είναι σαν ποτάμι που ρέει, αβίαστη. Η ποίηση είναι μια μορφή τέχνης εκπληκτικά ελαστική που ανοίγεται στον καθένα διαφορετικά. Δεν εξηγείται, αποκαλύπτεται ξεχωριστά.

Από το Μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη· ένα ποίημα-ενδοσκόπηση του γυναικείου ερωτισμού μέχρι τους σημερινούς instagramικούς γραφείς με πρωτοστάτες τις γυναίκες!

Τα χειρόγραφα και το μελάνι δίνουν τη σκυτάλη στο πολύχρωμο εικονίδιο του Instagram. Ο λόγος για το Instapoetry, μια τάση που έχει αρχίσει να ξεπροβάλλει δειλά-δειλά και όλα δείχνουν πως έχει βρει το έδαφος-κοινό για να ευδοκιμήσει..

https://www.instagram.com/p/B8NR8FwBiPR/

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του είδους η Rupi Kaur. Με πυξίδα στα ποιήματά της: τα στοιχεία της γυναικείας δυναμικότητας και της συναισθηματικής ευστροφίας εξυμνεί το φύλο μας.

Φανερώνει καταστάσεις και συνθήκες που ενώ θα έπρεπε να αναγνωρίζονται στην εποχή μας(!) πολλοί δεν τις ενστερνίζονται…

Η Rupi έγινε ευρέως γνωστή για τη ποιητική της δράση μέσω μιας φωτογραφίας που είχε δημοσιεύσει στην οποία απεικονιζόταν η ίδια, ξαπλωμένη στο κρεβάτι της με λεκέ αίματος. Σε έναν κυβερνοχώρο όπου η πολιτική του Instagram έχει "κατεβάσει" λογαριασμούς με αντίστοιχες φωτογραφίες,  η Rupi τολμά και ανοίγει το δρόμο για όλες τις υπόλοιπες δείχνοντας πως  η έμμηνος ρύση  δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό ταμπού.

https://www.instagram.com/p/BxtMFQLhlBt/

Η δράση της στο Instagram είναι ένα ζωντανό παράδειγμα που συνδυάζει την αισθητική ‘’ευρωστία’’ με τον υγιή προβληματισμό.

https://www.instagram.com/p/B9acqKlhq73/

https://www.instagram.com/p/B9eciEShgof/

https://www.instagram.com/p/B25JUtxBam4/

Η Rupi, όμως, δεν είναι μόνη σε αυτή τη δράση. Το Instapoetry είναι μια τάση που κυριολεκτικά ανθίζει και με τον καιρό αποκτά όλο και περισσότερους μύστες.

Ανάμεσα σ'αυτούς η Αγγλίδα Nikita Gill και η Ελληνίδα Ρενέ.

https://www.instagram.com/p/ByF3vtJHPPl/

https://www.instagram.com/p/BuwRDMAHSAU/

https://www.instagram.com/p/BtGk8ljHRrK/

Η τέχνη δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από την εποχή της και άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός της. Να υπηρετεί τις κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζει.

Το poetrικό Instagram βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από το παραδοσιακό μοτίβο ποίησης. Οι διαφορές ξεκινάνε από την πρόθεση κιόλας.

Τα ποιήματα συνοδεύονται από  "εργαλεία" που αποπνέουν μια vintage διάθεση.

Πινέλα ζωγραφικής, αποξηραμένα λουλούδια, ποτήρια ή βάζα συνωμοτούν σ’αυτό.

https://www.instagram.com/p/BpSf5koHe-K/

Η αισθητική στο Instagram είναι το παν.

Η εποχή, όμως, δεν άφησε ανεπηρέαστο και το περιεχόμενο των ποιημάτων. Η θεματολογία και η έκφραση πολλές φορές χωλαίνουν…

https://www.instagram.com/p/B45lcVPJZp7/

https://www.instagram.com/p/B6MB1iYJmAD/

Κάτι αναμενόμενο...

Σε μια εποχή όπου η συνάντηση των ανθρώπων έχει αντικατασταθεί με την ανταλλαγή μηνυμάτων σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, κάτι τέτοιο αντανακλάται στη ποίηση.

https://www.instagram.com/p/B5jGjfKl9do/

Σίγουρα, όμως, δράσεις όπως της Rupi είναι ένδειξη ότι το Instagram μπορεί να λειτουργήσει ως ένα σπουδαίο εργαλείο για τη διάδοση ιδεών που μπορούν να απελευθερώσουν την κοινωνία!