Από τις άδειες πισίνες της Καλιφόρνιας στις σημερινές πλατείες


Ο φωτογράφος Hugh Holland κατέγραψε για τρία χρόνια με τη μηχανή του παιδιά που επιδίδονταν στο σκέιτμπορντ και το αποτέλεσμα όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που θα ακολουθήσουν ήταν αληθινά εντυπωσιακό. Έφτιαξε το περίφημο άλμπουμ  ‘’Locals only: California Skateboarding 1975-1978’’.

Το 1970, η Αμερικανική ταυτότητα των σπορ σημαδεύεται από την αναδυόμενη κουλτούρα του σκέιτμπορντ. Η λογική να ισορροπείς πάνω σε μια ξύλινη σανίδα με τέσσερις κυκλικές ρόδες φαίνεται πως αρχίζει να κεντρίζει όλο και πιο πολύ το ενδιαφέρον των εφήβων. Η ιστορία του skate μόλις αρχίζει να ξεδιπλώνεται...

california (3).jpg

 

scate mesa.jpg

Η κουλτούρα του σκέιτ "χτυπήθηκε" όταν την ίδια χρονιά που έκανε την εμφάνισή της, η Καλιφόρνια επίσης χτυπήθηκε από ξηρασία. Ήταν η στιγμή που οι πισίνες και οι αποχετεύσεις των περιοχών ήταν άδειες και είχαν αποκτήσει νέο ρόλο: αποτελούσαν έναν χρήσιμο χώρο για τους σκέιτερς - έναν χώρο για να  σκαλίζουν με τους τραχείς ξύλινους τροχούς των σανίδων τους αυτούς τους χώρους.

 

scate mesaa.jpg

california (1).jpg

california (2).jpg

california (4).jpg

california (5).jpg

Να πούμε, οτι η σημερινή κατασκευή των σανίδων διαφέρει από την original αφού πλέον είναι πλαστικοποιημένη. Αυτό, όμως, που παραμένει σταθερό είναι η περιέργεια και το ενδιαφέρον των σημερινών νέων γύρω από το σκέιτ.

scate allages.jpg

Είναι το σπορ που διαφέρει από τα άλλα αφού είναι ομαδικό και την ίδια στιγμή καθαρά ατομικό. Είναι το σπορ που πρωταγωνιστεί μέχρι και στη σημερινή εποχή, αποτελώντας σήμα κατατεθέν για τις πλατείες των αστικών πόλεων και που όπως φαίνεται θα γνωρίσουν κι άλλες γενιές...

Photo credits: Hugh Holland