Ένας Νορβηγός φωτογράφος απαθανάτισε με τον φακό του την καθημερινότητα των ανθρώπων που δηλώνουν Μεσσίες


Αν και «σκλάβος της επιστήμης και της λογικής», όπως αυτοχαρακτηρίζεται ο Νορβηγός φωτογράφος Jonas Bendiksen, ανέκαθεν γοητευόταν από θέματα θρησκείας και πίστης.

Όταν λοιπόν ανακάλυψε, το 2014, ότι σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που αυτοαποκαλούνται Μεσσίες, δεν δίστασε να διασχίσει το μισό πλανήτη για να τους συναντήσει και να τους φωτογραφίσει στην καθημερινότητά τους.

Κάποιοι από αυτούς τους επονομαζόμενους «προφήτες», όπως ανακάλυψε, έχουν ως βάση τους τη φτωχική κάμαρά τους, ενώ άλλοι έχουν στήσει επιχειρήσεις αξίας πολλών εκατομμυρίων.

Το υλικό που συγκέντρωσε ο Bendiksen στη διάρκεια της περιπλάνησής του έγινε το ολοκαίνουριο λεύκωμα The Last Testament (Η τελευταία διαθήκη, Gost Books), «ένα μείγμα εντυπωσιακής, βιωματικής δημοσιογραφίας και αποκαλυπτικής αφήγησης», σύμφωνα με το Dazed Digital. 

Παραδίδοντας εικόνες ανθρώπινες και απόκοσμες μαζί, ο Bendiksen κράτησε μια ασφαλή απόσταση από το θέμα του, επιλέγοντας να το παρουσιάσει συνολικά ως φαινόμενο αντί να επιχειρήσει να το παρωδήσει ή να «ξεσκεπάσει» τους ήρωές του.

Αντί να εστιάσει στα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, όπως ίσως θα ήταν αναμενόμενο, έκανε zoom στην ικανότητα ενός «Μεσσία» και των ακόλουθών του να ερμηνεύουν κάθε τι στη ζωή τους σαν ένα θεϊκό σημάδι, εκεί που ο ίδιος, ως ορθολογιστής, βλέπει απλώς μια «κανονικότητα». Έτσι, οι πιστοί προσδίδουν αβίαστα ένα ανώτερο νόημα στη ζωή τους, ενώ όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να το επινοήσουμε.

Νοηματοδοτώντας τη ζωή μας, σύμφωνα με όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες, προστατεύουμε όχι μόνο την ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία μας. Ωστόσο όταν αυτό το νόημα στηρίζεται στα σαθρά θεμέλια μιας απάτης, κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να βρεθούμε στο κενό.

Δες παρακάτω ένα δείγμα από τη δουλειά του Νορβηγού φωτογράφου.

jesus750.jpg

ΙΝΒΙ Χριστός (Ιησούς Ναζωραίος Βασιλεύς των Ιουδαίων, σύμφωνα με τα αρχικά πάνω στο σταυρό του Ιησού) είναι και το όνομα που χρησιμοποιεί ο αυτοαποκαλούμενος Μεσσίας της Βραζιλίας. Στη φωτό, πάνω σε τροχήλατο βάθρο.

jesus2.jpg

Ο Βισσαρίων ή Χριστός της Σιβηρίας, που στο παρελθόν εργαζόταν ως τροχονόμος, υποστηρίζει ότι είχε την πρώτη του επιφοίτηση μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Οι ακόλουθοί του σήμερα ενδέχεται να φτάνουν τους δέκα χιλιάδες.

jesus4.jpg

Νότια Αφρική, 2016: Ο Moses Hlongwane, κατά κόσμον Ιησούς, βγάζει ένα κήρυγμα στη δεξίωση του γάμου του με μια από τους πιστούς του.

jesus5.jpg

Ο λεγόμενος Ιησούς του Kitwe, στη Ζάμπια, προσηλυτίζει πιστούς στην αγορά. Πολλοί από αυτούς τον ηχογραφούν με τα κινητά τους.

 

Πηγή: Allyou.gr