Είναι να απορεί κανείς, γιατί οι άνθρωποι ξοδεύουν τόσα πολλά για να αγοράσουν αντικείμενα και πρἀγματα, ενώ με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να ζήσουν ένα αξέχαστο μεγάλο ταξίδι.


Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες από το πανεπιστήμιο Cornell, όταν αγοράζουμε ένα αντικείμενο που επιθυμούμε, ένα καινούργιο έπιπλο, ένα ωραίο ζευγάρι πέδιλα, σίγουρα αισθανόμαστε πολύ ευτυχισμένοι, μόνο που αυτή η ευτυχία δεν διαρκεί πολύ.

Φαίνεται οτι μόλις συνηθίσεις το καινούργιο σου απόκτημα, τα επίπεδα ευτυχίας και ικανοποίησης υποχωρούν και σου έρχεται να πας να ψωνίσεις το επόμενο gadget που θα σε κάνει να νιώσεις καλά!

Πώς όμως μπορεί να σταματήσει αυτός ο καταναλωτικός φαύλος κύκλος, που δεν σε κάνει παρά παροδικά ευτυχισμένο/η;

travelin.jpg

Ο επικεφαλής της πανεπιστημιακής αυτής έρευνας αποκαλύπτει ότι ανάλογη χαρά με την απόκτηση ενός ωραίου αντικειμένου, σου δίνει και ένα ταξίδι, με την διαφορά οτι ενώ η χαρά από μια αγορά με τον καιρό ατονεί και ξεχνιέται, η χαρά του ταξιδιού, σε κρατάει χαρούμενο και γεμάτο επί μήνες ίσως και χρόνια.

Ναι, αλλά γιατί οι ταξιδιωτικές εμπειρίες προσφέρουν  πιο έντονες και διαρκείς συγκινήσεις από τα υλικά αγαθά;

Πολύ απλά γιατί ένα αντικείμενο όση χαρά κι αν σου δώσει, λένε οι ψυχολόγοι του Cornell, είναι ένα ξένο σώμα, είναι κάτι έξω από σένα. Ενώ οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις ενός ταξιδιού και όταν τις βιώνεις, αλλά και μετά, γίνονται πλέον μέρος του εαυτού σου. Εισέρχονται εντός σου, γίνονται ένα με εσένα!

Επίσης σ᾽ ένα ταξίδι, το σώμα αλλά και ο εγκέφαλός, εγκαταλείπουν τις συνήθεις διαδρομές και λειτουργούν σε διαφορετικές συνθήκες, οπότε όλη αυτή η αλλαγή και η διαφορετικότητα, σου φέρνει ευτυχία και δημιουργούν αναμνήσεις που σου κρατούν για πολύ καιρό συντροφιά.

Άρα σε καιρό που τα χρήματα είναι σχετικά μετρημένα και ίσως δεν είναι πολύ εύκολο και να ψωνίζεις και να κάνεις ταξίδια, είναι προτιμότερο να επενδύσεις σε εμπειρίες που θα σε κάνουν για πολύ καιρό χαρούμενος/η κι ευτυχισμένος/η!