Διάβασε εδώ μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα για τα καλά όσων εργάζονται από το σπίτι...


Είσαι από εκείνους τους ανθρώπους που αναστενάζουν με μία μικρή ζήλια όταν ακούνε ιστορίες φίλων τους, οι οποίοι εργάζονται καθημερινά από το σπίτι τους; Είσαι από εκείνους που φαντάζονται ότι δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα στον κόσμο από το να δουλεύεις κάθε πρωί χαλαρά - χαλαρά και με το πάσο σου, φορώντας ίσως τα πιτζαμάκια σου και φτιάχνοντας εσύτο ωράριό σου; 

Ακόμα κι αν όλα τα παραπάνω ισχύουν, ξέρεις καλά ότι η εργασία από το σπίτι έχει και αρκετά μειονεκτήματα, αφού για να καταφέρεις να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου σημαίνει ότι πρέπει να είσαι εξαιρετικά συνεπής και πειθαρχημένο σαν άτομο. Παρ' όλα αυτά οι ειδικοί σού δίνουν μερικούς καλούς και επιστημονικούς λόγους για να πεις ναι στην εργασία από το σπίτι. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με νέα έρευνα, τα άτομα που δουλεύουν από το σπίτι τους όχι μόνο νιώθουν παραγωγικοί και ότι εκτιμάται η δουλειά τους, αλλά η αίσθηση της ανεξαρτησίας και της ευελιξίας που τους προσφέρει αυτή η μορφή εργασίας, τους κάνει πιο χαρούμενους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 200.000 εργαζόμενοι, 509 από τους οποίους δεν δουλεύουν από το γραφείο, αλλά από τον προσωπικό τους χώρο. Οι ερωτήσεις μπορούσαν να απαντηθούν με αριθμούς από το 1 μέχρι το 10 (με το 10 να αντιπροσωπεύει το «πάρα πολύ χαρούμενος» και το 1 το «πάρα πολύ δυσαρεστημένος»).

Όταν, λοιπόν, ρωτήθηκαν, «Πόσο ευτυχισμένοι νιώθετε στη δουλειά σας;», όσοι δούλευαν από μακριά απάντησαν (κατά μέσο όρο) 8, ενώ ο μέσος όρος των υπόλοιπων εργαζομένων ήταν 7,42. Παράλληλα, στην ερώτηση «Πόσο νιώθετε ότι εκτιμάται η δουλειά σας;» ο μέσος όρος των εργαζόμενων από το σπίτι ήταν 7,75, ενώ ο μέσος όρος των υπολοίπων ήταν 6,69.

Παρ'όλα αυτά, ο παράγοντας την κοινωνικοποίησης έπαιξε τον ρόλο του και στη συγκεκριμένη έρευνα, με τους εργαζόμενους από το σπίτι να χαρακτηρίζουν την απομόνωση από τους συνεργάτες τους ως μειονέκτημα της εργασίας τους.