Το γλύκισμα των Millennials ξέραμε δεν είναι υγιεινό, αλλά όχι τόσο...


Αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα ''γλυκό'' που χαρακτηρίζει την γενιά των Millennials, αυτό δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο από την Nutella. Είτε σκέτη, είτε μέσα σε κρέπες, βάφλες, με ψωμί και με οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς...καταβροχθίζεται. Είναι γεγονός ότι μια απλή φρυγανιά με μια κουταλιά nutella μπορεί να γίνει παραδεισένια.

Γυρίζοντας λοιπόν το μπουκάλι και βλέποντας τα συστατικά θα δείς τα εξής:
Φοινικέλαιο, γάλα σε σκόνη, κακάο, φουντούκια και ζάχαρη. Οκ, διαβαζοντάς τα, δεν βλέπεις και κάτι τραγικό... Νομίζεις!

Όταν είδαμε την φωτογραφία που ανήρτησε ένας χρήστης του Reddit, ο Mr. Flow, στην οποία δείχνει όλα αυτά τα συστατικά ξεχωριστά και κατά αναλογία, κάτι άλλαξε μέσα μας γι’ αυτό το προϊόν.

nutella.jpeg

Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, η αθώα πραλίνα φουντουκιού δεν αποτελείται τόσο από φουντούκια και κακάο, αλλά από ζάχαρη και φοινικέλαιο. Για την ακρίβεια, όπως αναφέρει και η ετικέτα, σε κάθε 37 γραμμάρια (δηλαδή 2 κουταλιές της σούπας), τα 21 γραμμάρια είναι ζάχαρη. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά 50 γραμμάρια ζάχαρης ή και λιγότερο.

Όσον αφορά το φοινικέλαιο η σύνθεση του μοιάζει περισσότερο με εκείνη του ζωικού λίπους παρά με σύνθεση φυτικού ελαίου, καθώς περιέχει κορεσμένο λίπος σε ποσοστό περίπου 48%. Περιέχει, επίσης και υψηλό ποσοστό (37%) μονοακόρεστου ελαϊκού οξέους. Σύμφωνα με έρευνες η συχνή πρόσληψή του συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιοπαθειών. Για το λόγο αυτό, αρκετές διεθνείς υγειονομικές αρχές πιέζουν για τη μείωση της κατανάλωσης φοινικέλαιου, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν πειστικά στοιχεία για τον ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών.

Παρεμπίπτοντος,  κλειστό, μέχρι παραμένει το εργοστάσιο της Nutella στη Νορμανδία, αφού οι εργαζόμενοι απεργούν  περίπου 7 ημέρες, ζητώντας αυξήσεις σε μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Βλέπω τα βαζάκια να μένουν άδεια…

Αυτά είχα να σου πω!