Υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι για να το κάνεις


Η τεχνολογία έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Είναι αυτή που κρατάει τα σπίτια μας σε… λειτουργία, που μας διασκεδάζει και που μας δίνει την ευκαιρία να επικοινωνούμε με ανθρώπους σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Είμαστε σίγουροι λοιπόν, ότι το να ζήσεις χωρίς το smartphone ή το τάμπλετ, το λάπτοπ κτλ. είναι δύσκολη υπόθεση. Από εκεί που έχουμε απεριόριστες πληροφορίες κυριολεκτικά στα χέρια μας, την δυνατότητα να επικοινωνούμε με τόσο κόσμο και να μοιραζόμαστε με εκατοντάδες κόσμο κάθε στιγμή της ζωής μας, το να κόψουμε «μαχαίρι» αυτή την συνήθεια, δεν είναι και το πιο εύκολο.

Πρέπει όμως να το κάνουμε; Νομίζω πώς ναι. Χρειάζεται κάποιες στιγμές. Το γεγονός ότι έχουμε αυτή την τρομερή ευκαιρία να επικοινωνούμε με τόσο κόσμο, δεν σημαίνει ότι αυτό ισχύει στην πραγματικότητα.

Η τεχνολογία, τα social media κ.ο.κ. είναι ένας μεγάλος παράγοντας που έχουν αυξηθεί οι τάσεις αυτοκτονίας σε έφηβους (και όχι μόνο), που έχουν αυξηθεί οι ψυχασθένειες, οι κρίσεις πανικού και γενικά πολλά άσχημα συναισθήματα προκύπτουν συχνά από την τόση προβολή και πληροφορία.

Το να αφήσουμε για λίγο στην άκρη το κινητό μας λοιπόν, έχει αρχίσει να γίνεται μια ιδέα όλο και πιο ελκυστική. Κάθε τόσο, το να ξεφεύγουμε λίγο από αυτή την συνεχή προβολή της ζωής μας ή από τις «τέλειες» ζωές των άλλων έχει πολλά οφέλη.

Και υπάρχουν κι άλλα (οφέλη) που μπορεί να σε πείσουν να κάνεις ένα break από το κινητό σου.  

#1. Θα χτίσεις πιο ουσιαστικές σχέσεις

Θα αποκτήσεις «πραγματικές» σχέσεις με τους (πραγματικούς) ανθρώπους γύρω σου.

#2. Δεν θα συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους

Δεν θα μπαίνεις στο «τριπάκι» να συγκρίνεις τις φαινομενικά τέλειες ζωές των άλλων, με την δική σου, όταν δεν είσαι 24ώρες το 24ωρο στο Instagram ή στο Facebook.

#3. Θα κάνεις περισσότερα πράγματα

Θα βγαίνεις έξω περισσότερο, θα κάνεις τις δουλειές σου κ.ο.κ. Ξέρεις πόσο ελεύθερο χρόνο έχεις όταν δεν κάνεις binge watching βιντεάκια στο YouTube;

#4. Θα μειωθεί το στρες

Όταν δεν σου υπενθυμίζεται κάθε δευτερόλεπτο της ζωής σου, τι «πρέπει» να κάνεις, πώς «πρέπει» να ντύνεσαι, πόσα λεφτά «πρέπει» να βγάζεις, τότε τα επίπεδα του στρες σου, θα περιοριστούν στα πραγματικά σου προβλήματα… (just kidding).

#5. Δεν θα γίνεσαι τόσο ναρκισσιστής

Δεν θα αγχώνεσαι κάθε τρεις και λίγο, πόσα likes «μάζεψες» στο τελευταίο σου post.

#6. Θα «καθαρίσει» το μυαλό

Δεν λέμε, το να ενημερώνεσαι για το τι συμβαίνει στον κόσμο είναι σημαντικό αλλά όταν «βομβαρδιζόμαστε» καθημερινά από τόση πληροφορία και τόσες εικόνες, αυτό καμιά φορά μας πνίγει και μας «μπλοκάρει». Λίγο “off” θα καθαρίσει το μυαλό μας.

Κεντρική φωτό: Elijah O'Donnell / Unsplash