Χρησιμοποίησε τα «προνόμιά» σου, για καλό.


Ποιος είναι ο πολιτικά ορθός τρόπος για να δείξεις ότι είσαι «κουλ», όταν κάποιος σου λέει ότι είναι γκέι; Υπάρχουν πολλά πράγματα που πλέον στις ημέρες μας, μπορεί να μας προβληματίζουν επί του θέματος, ειδικά όταν είσαι ετερόφυλος και όταν αυτό το ζήτημα είναι σαφώς πολύ ευαίσθητο για πολλούς.

Είναι λογικό λοιπόν, να έχεις πολλές ερωτήσεις πάνω στο θέμα, αλλά προσωπικά, αυτό που έχω να σου πω είναι ότι ακόμη και αν δεν ξέρεις ποιος είναι ο σωστός τρόπος να «φερθείς» σε έναν άνθρωπο της LGBTQ κοινότητας, το βασικό είναι να καταλάβεις –και να καταλάβουμε όλοι-, ότι δεν πρόκειται για «αντι-νόρμαλ» ή διαφορετικούς ανθρώπους. Όσο και αν η κοινωνία μας παλαιότερα, αλλά και τώρα, αντιμετωπίζει πολλούς, έτσι.

Έχοντας αυτό στο μυαλό είναι μια πολύ καλή αρχή. Από την άλλη αν θέλεις να βοηθήσεις περισσότερο την κατάσταση και να γίνεις καλύτερος σύμμαχος, τότε μπορείς να κάνεις και τα παρακάτω:

Άκου (καλά)

Θέλεις να βοηθήσεις την κατάσταση; Είναι σημαντικό να ακούσεις τους ανθρώπους αυτούς και τις ιστορίες τους και όλη την διάκριση και ρατσισμό που μπορεί να έχουν αντιμετωπίσει από την κοινωνία. Είναι σημαντικό να πιστέψεις αυτές τις ιστορίες και κυρίως να κρατάς πάντα ανοιχτό μυαλό.

Εκμεταλλεύσου την θέση σου

Σαν λευκός, ετερόφυλος άνθρωπος που (μπορεί να) είσαι έχεις σίγουρα περισσότερα προνόμια, από έναν ομοφυλόφιλο άνδρα ή γυναίκα ή ένα διεμφυλικό άνθρωπο. Σίγουρα λοιπόν, τέτοιοι άνθρωποι έχουν δεχθεί περισσότερες διακρίσεις από εσένα, είτε με το να κρατούν χέρι στον δρόμο με τον σύντροφό τους, ακόμη και με τον τρόπο που μπορεί να μιλάνε. Έχοντας λοιπόν, και εσύ «φωνή», μπορείς να συμβάλλεις και να «φωνάξεις» υπέρ της κοινότητας.

Μην βάζεις «ταμπέλες»

Όπως σου είπα, δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε ανθρώπους που δεν είναι ετερόφυλοι, διαφορετικά. Ή σαν διαφορετικούς ανθρώπους. Μην βάζεις ταμπέλες, όπως για π.χ. ότι αν γνωρίσεις έναν γκέι άνδρας θα «στην πέσει» ή αντίστοιχα μία γυναίκα σε μια άλλη γυναίκα. Μην αφήνεις τα στερεότυπα που έχουν αναπτυχθεί ανά τα χρόνια γύρω από την σεξουαλικότητα αυτών των ανθρώπων, να επηρεάσει την γνώμη σου για κάποιον άνθρωπο. Μετέδωσε λοιπόν, αυτή την σωστότερη λογική όσο περισσότερο μπορείς και σε άλλους ανθρώπους.

Μην ενδίδεις σε στερεοτυπικές εκφράσεις

Ακούω πολλές φορές κόσμο να μιλάει έτσι, ακόμα και τον ίδιο μου τον εαυτό, μιας και έτσι μας έχει… συνηθίσει η κοινωνία. Εκφράσεις που ενδίδουν σε άσχημα στερεότυπα και που είναι συχνά προσβλητικές (του τύπου «έφαγα σαν π….ς κτλ), ενισχύουν σε αυτή την κατάσταση και μεταφέρονται και στις υπόλοιπες γενιές.