Ο πασίγνωστος επιχειρηματίας και ιδρυτής της Neuralink ενημερώνει το κοινό για την εγχείρηση, σε ένα τεχνολογικό προχώρημα που αναμένεται να φέρει μεγάλες εξελίξεις.


Σε μία ιστορική ανακοίνωση για το μέλλον της τεχνολογίας και της ανθρωπότητας προχώρησε ο Elon Musk, ο οποίος μόλις γνωστοποίησε την πρώτη επιτυχή εμφύτευση εγκεφαλικού εμφυτεύματος chip της εταιρίας Neuralink σε άνθρωπο.

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, με τον Musk να απευθύνεται στο κοινό μέσα από τον επίσημο λογαριασμό του στο Χ. Ο ίδιος ανέφερε ότι το εμφύτευμα εγκεφάλου της Neuralink χορηγήθηκε στον υποψήφιο την Κυριακή 29/01, αναφέροντας επίσης ότι τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν μια πολλά υποσχόμενη ανίχνευση νευρωνικών ακίδων. Κι αυτό μιας που τα σχέδια για την πρώτη κλινική δοκιμή της εμφύτευσης σε άνθρωπο ανακοινώθηκαν μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Το εν λόγω εμφύτευμα για τον εγκέφαλο στοχεύει στην παροχή βοήθειας σε ασθενείς με σοβαρή παράλυση, με σποπό την ανάκτηση της ικανότητας να επικοινωνούν και να ελέγχουν εξωτερικές τεχνολογίες. Η συσκευή της εταιρίας αποτελείται από ένα τσιπ μεγέθους όσο ένα κέρμα, που εισάγεται στο κρανίο και συνδέεται με τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Βασική φιλοδοξία της Neuralink είναι η αποκατάσταση ασθενών με τετραπληγία, με μερική ή ολική απώλεια της κίνησης και της αίσθησης και στα τέσσερα άκρα, αλλά και στον κορμό. Η επαναφορά της κινητικότητας, της ομιλίας, της όρασης ή και της ακοής φαίνεται πως είναι μερικοί από τους βασικούς στόχους της εταιρίας για τους ασθενείς παγκοσμίως.  

Η ίδια ωστόσο οραματίζεται ότι η συσκευή θα μπορούσε επιπλέον να χρησιμοποιηθεί και για την ενίσχυση των ικανοτήτων υγιών ατόμων, βοηθώντας τους ακόμα και στην άμεση επικοινωνία με ψηφιακά συστήματα!

Η Neuralink ιδρύθηκε το 2016 από τον Musk και μια ομάδα νευροεπιστημόνων και μηχανικών, έχοντας συγκεντρώσει κεφάλαιο μεγαλύτερο των 200 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Musk και άλλους επενδυτές.