Η λεωφόρος αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024 και οι δοκιμές της έχουν ήδη ξεκινήσει.


Μία εναέρια λεωφόρος πλάτους 10 χιλιομέτρων που προορίζεται αποκλειστικά για την κυκλοφορία drones, ετοιμάζεται αυτήν την περίοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα συνδέει συγκεκριμένα το Reading με το Coventry. Η δημιουργία βασίζεται σε μία σειρά από κεραίες στο έδαφος, οι οποίες θα επικοινωνούν με τα drones, διασφαλίζοντας πως αυτά θα πετούν με επαρκή απόσταση μεταξύ τους. Οι δοκιμές της λεωφόρου έχουν ήδη ξεκινήσει, με το 30% περίπου αυτών να έχουν ήδη τοποθετηθεί. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο του 2024.

Οι δοκιμές που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο περιλαμβάνουν ένα αυτόνομο drone με άνοιγμα φτερών μήκους ενός μέτρου και δυνατότητα πτήσης μιάμισης ώρας, το οποίο και παρακολουθείται από ένα επίγειο πλήρωμα ειδικό για την περίσταση. Το drone θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για τη μεταφορά ιατρικού εξοπλισμού, αλλά και ιατρικών δειγμάτων για εργαστήρια, που από ό,τι φαίνεται είναι μια συμφέρουσα λύση για ταχύτερες μεταφορές από τις επίγειες οδούς.

Τα drones στη λεωφόρο θα πετούν σε υψόμετρο 100 μέτρων για να μην ενοχλούν τα διερχόμενα αεροσκάφη και ένα κέντρο ελέγχου στο κέντρο κάθε πόλης θα εποπτεύει την πορεία τους. Η λεωφόρος θα διασφαλίζει την αποφυγή συγκρούσεων και ασφάλειας πτήσης.

Το project θα συνεχιστεί με την εναέρια λεωφόρο που θα συνδέει το Reading με τα Midlands και αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή της το επόμενο καλοκαίρι.