Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, ώρα 20:00, The Hub Events


Το The Hub Events και το Hub Science, σε συνεργασία με τον Κώστα Καρπούζη, την Ελένη Γραμματικοπούλου και τους Science Reactors συνεχίζουν μία νέα μορφή επικοινωνίας της επιστήμης, το Wednesday Night Science. Τι ακριβώς όμως είναι το Wednesday Night Science;

• Είναι διάλεξη;
• Είναι συνέντευξη;
• Είναι συζήτηση;

Πρόκειται για έναν συνδυασμό αυτών, αλλά και τίποτε από τα τρία. Πρωτοπόροι ερευνητές κουβεντιάζουν με επιστήμονες, ηθοποιούς, δημοσιογράφους και φυσικά με το κοινό, αναδεικνύοντας την fun πλευρά της συχνά βαρύγδουπης επιστημονικής δημιουργίας. Τελικά, η επιστήμη μπορεί να γίνει ευπροσήγορη!

What's that in your genes and are you happy to see it?

Η Γενετική είναι η μόνη επιστήμη στην οποία μια διαίρεση οδηγεί σε πολλαπλασιασμό. Μας βοηθά να δημιουργήσουμε φυτά που καθαρίζουν το βρώμικο νερό που ποτίζει τις ρίζες τους, καλαμποκιές που παράγουν οι ίδιες το εντομοκτόνο που τις προστατεύει, αλλά και αγαθά με λιγότερο προφανή χρηστικότητα, όπως ρύζι στο χρώμα του χρυσού, ακόμη και μηχανισμούς μείωσης του μεθανίου στα αέρια των αγελάδων. Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές Γενετικής στον κόσμο, συζητά και κοντράρεται με τον ηθοποιό Γιάννη Σαρακατσάνη και τον ερευνητή Κώστα Καρπούζη. Πώς η επιστήμη της Βιολογίας δίνει απαντήσεις στα πιο σημαντικά προβλήματα του πλανήτη; Τελικά βελτιώνει την ποιότητα και το προσδόκιμο της ζωής μας; Διαδίδονται εύστοχα τα αποτελέσματα της Βιολογίας και της Γενετικής στο σχολείο και το ευρύ κοινό; Δημιουργούν κινδύνους τα μαντζούνια που διαφημίζονται από celebrities στην τηλεόραση;

Μανώλης Δερμιτζάκης

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης είναι καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030» και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Η έρευνά του εστιάζεται στην ανάλυση ποικιλομορφίας του DNA στον άνθρωπο και στον τρόπο με τον οποίο αυτή σχετίζεται με τις ασθένειες. Αποφοίτησε το 1995 από το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης και το 1997 απέκτησε Master από την ίδια σχολή. Εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στο Penn State University (2001) και τη μεταδιδακτορική του ερευνά στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης (2001- 2004). Από το 2004 μέχρι το 2009 ήταν ερευνητής και μέλος του ακαδημαϊκού συμβουλίου στο Wellcome Trust Sanger Institute. Από το 2014 είναι εκλεγμένο μέλος του οργανισμού EMBO και έχει επίσης ονομαστεί ως «Highly Cited Researcher» από την Thompson Reuters το 2014, 2015 και 2016. Την περίοδο 2014-16 διετέλεσε πρόεδρος του Παγκοσμίου Οργανισμού Ελλήνων στη Βιοχαρτική (World Hellenic Biomedical Association). Η ερευνά του χρηματοδοτείται από το European Research Council (ERC), την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Swiss National Science Foundation, τα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (National Institutes of Health – NIH), το Wellcome Trust, το Ίδρυμα Έρευνας Παιδικού Διαβήτη (JDRF) και το Ίδρυμα Louis-Jeantet. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 160 εργασίες μερικές από τις οποίες στα πιο διακεκριμένα περιοδικά όπως το Nature και το Science και έχει συγκεντρώσει πάνω από 42.000 αναφορές.

Γιάννης Σαρακατσάνης

Ο Γιάννης Σαρακατσάνης σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και υποκριτική στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας» του Γ. Κιμούλη και στο School of Physical Theatre στο Λονδίνο. Από το 2004 είναι ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας AbOvo, με την οποία σκηνοθετεί, παίζει και γράφει. Από το 2008 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Bob Theatre Festival, το οποίο διοργανώνει η ομάδα του. Εκτός AbOvo έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες παραστάσεις ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Επίσης διδάσκει σωματικό και devised θέατρο σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς. Η Ένωση Ελλήνων Κριτικών τον έχει τιμήσει με μια υποψηφιότητα για βραβείο νέου δημιουργού (2007) και με έναν έπαινο για ανδρικό ρόλο (2014). Το 2016 ήταν υποψήφιος για το βραβείο ανδρικού ρόλου του περιοδικού Αθηνόραμα, για την παράσταση «Το Δάνειο».

Κώστας Καρπούζης

Ο Κώστας Καρπούζης γεννήθηκε κάποια στιγμή στις αρχές της δεκαετίας του 70, λίγο μετά το έπος του Wembley και λίγο πριν από αυτό του Πολυτεχνείου. Αυτά τα δύο γεγονότα τελικά σημάδεψαν τη ζωή του: από μικρός ήταν αθεράπευτα φίλος και υπερασπιστής του Τριφυλλιού, ενώ όντας κολλημένος με οτιδήποτε είχε …κουμπιά, νομοτελειακά ασχολήθηκε με τους υπολογιστές. Μεγαλώνοντας, ζήλευε τον Commander Kirk στο Kobayashi Maru, κι έτσι τώρα δημιουργεί μόνος του τα παιχνίδια που παίζει, έτσι ώστε α) να κερδίζει πάντα και β) να παίζει χωρίς να χρειάζεται να σηκώνεται από τον καναπέ. Στην προσπάθειά του αυτή, έχει στρατολογήσει και το γνωστό ανθρωπόμορφο ρομπότ «Nao», το οποίο διδάσκει να καταλαβαίνει και να αντιδρά στις εκφράσεις και το βλέμμα του. Κάποια στιγμή πέρασε και από τον διαγωνισμό «Famelab» κρατώντας μανιτάρια κι ένα βαζάκι με ελιές, αλλά δεν κατάφερε πολλά πράγματα κι έτσι πλέον βασανίζει τους τωρινούς υποψήφιους ως κριτής. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της ομάδας Science Reactors.

Ομάδα WNS

Κώστας Καρπούζης
Ελένη Γραμματικοπούλου
Κωνσταντίνος Πολίτης
Νικόλας Πρωτονοτάριος

Είσοδος ελεύθερη

Πού
The Hub Events (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός)

Πότε
Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, ώρα 20:00

 

wns2.jpg