Ο Bret Taylor, o oποίος έφτιαξε το "Like" έχει την απάντηση


 

Ο Bret Taylor, o oποίος έφτιαξε το "Like" έχει την απάντηση

 

Eκατομμύρια χρήστες του πιο δημοφιλούς social media το έχουν ζητήσει υπογράφοντας online ψηφοφορίες προκειμένου να ενσωματωθεί στο Facebook το κουμπί του "dislike".

 

Το μυστήριο για την απόλυτη άρνηση του Facebook να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας τέτοιας εφαρμογής, έλυσε μόλις με συνέντευξή του στο σάιτ Tech Radar, ο εφευρέτης του like και πρώην τεχνικός διευθυντής του Facebook Bret Taylor, ο οποίος το απέδωσε στον αρνητικό αντίκτυπο που θα προκαλούσε και προβλέπει ότι δεν θα το δούμε ποτέ. 

 

Συγκεκριμένα, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Taylor, ότι όταν έπεσε στο τραπέζι η ιδέα του "like" ώς ένα μέσο για να δηλώνουν οι χρήστες την αναγνώρισή και την αποδοχή τους για κάτι που ανέβασε κάποιος άλλος, χωρίς λόγια, συζητήθηκε πολύ και η πιθανή ύπαρξη ενός αντίστοιχου 'dislike' button. Όμως, οι πιθανότητες των αρνητικών συνεπειών ύπαρξης ενός τέτοιου εικονιδίου ήταν τόσες, που η ιδέα απορρίφθηκε.    Όπως τονίζει ο Taylor η ύπαρξη του dislike button δεν θα λειτουργούσε με τον ίδιο -αφαιρετικό - τρόπο που λειτουργεί το like και θα προκαλούσε πολλά αρνητικά vibe μεταξύ χρηστών αλλά και αντιδράσεις που μπορεί να οδηγούσαν μέχρι και σε cyberbullying.   "Έχω την αίσθηση ότι εάν υπήρχε ποτέ το 'dislike' θα είχε έναν πολύ αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο", εξηγεί ο Taylor. "Εάν θες να δηλώσεις τη δυσαρέσκειά σου προς κάτι, μάλλον θα πρέπει να γράψεις ένα σχόλιο γιατί μόνο με λόγια θα καταφέρεις να εκφραστείς πλήρως. Σίγουρα και το Like δεν είναι τέλειο, αλλά τα πράγματα συνήθως είναι πιο πολύπλοκα από το πάτημα ενός 'dislike' όταν θέλουμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας".   Και όπως επισημαίνει το άρθρο, καταλήγοντας, "η ύπαρξη ενός 'dislike' button δεν θα εξυπηρετούσε το επιχειρηματικό μοντέλο των στοχευμένων διαφημίσεων του Facebook, το ίδιο καλά με το 'Like'".