Απαντήστε στις ερωτήσεις για να δείτε πoιο πολιτικό κόμμα μπορεί να σας εκπροσωπήσει καλύτερα.


Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου για την Ευρώπη: Επισκεφτείτε το Votematch.gr και δείτε την πολιτική προτίμησή σας στην Ευρώπη με μια ματιά. Ένας Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου από το HelpMeVote και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Mια νέα πρωτοβουλία εγκαινιάζεται, ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τους ψηφοφόρους στις χώρες της ΕΕ να δουν την ευρωπαϊκή πολιτική με μια ματιά: Το Votematch.gr αποτελεί την Ελληνική έκδοση του Votematch.eu και είναι μία ηλεκτρονική εφαρμογή που επιτρέπει στους ψηφοφόρους να συγκρίνουν τις απόψεις τους για θέματα πολιτικής και επικαιρότητας με τις θέσεις των κομμάτων σε δεκατέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. To VoteMatch Europe είναι ένα διεθνές δίκτυο σε δεκατέσσερις χώρες της ΕΕ: τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Πολωνία, τη Λετονία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Γαλλία και την Ολλανδία. 

Ο ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια πολίτες. Σε πρόσφατες γενικές εκλογές, για παράδειγμα, το Ολλανδικό StemWijzer έφτασε τα 5 εκατομμύρια χρήστες, το Γερμανικό Wahl.O.Mat έφθασε τα 13 εκατομμύρια χρήστες, ενώ το Ελληνικό HelpMeVote έφτασε το μισό εκατομμύριο χρήστες για τις εκλογές του 2012. Ο ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου στοχεύει να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, να ενημερώσει τους εκλογείς για τις διαφορές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και να προκαλέσει τεκμηριωμένη συζήτηση για τα πολιτικά θέματα. Με την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ελπίζουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της ιδιότητας του Ευρωπαίου πολίτη. 

Ο δικτυακός τόπος www.votematch.eu, συγκεντρώνει όλους τους εθνικούς ηλεκτρονικούς συμβούλους ψήφου και παρουσιάζει στους πολίτες όλα τα πολιτικά κόμματα που αιριάζουν με τις θέσεις τους στις συμμετέχουσες χώρες. Από το σύνολο των ερωτήσεων του votematch.gr, οι 15 είναι κοινές ερωτήσεις που χρησιμοποιούνται και στις υπόλοιπες συνεργαζόμενες χώρες. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση του votematch.gr, οι χρήστες μπορούν να κάνουν κλικ μέσα από την οθόνη αποτελεσμάτων για να μάθουν με ποια κόμματα βρίσκονται πιο κοντά στις υπόλοιπες χώρες.