FactcheckEU λέγεται, και αρχίζει να πιάνει πανευρωπαϊκά... λαβράκια, ενόψει ευρωεκλογών


Εκλογές έρχονται και παραδοσιακά ακούμε τις μύριες μπαρούφες και ανεχόμαστε το φουσκωμένο ενδιαφέρον των πολιτικών των τελευταίων ημερών. Μέσα σε όλο αυτά, το FactcheckEU, αν έκανε focus στη χώρα μας, το βέβαιο είναι ότι θα ρίχναμε πολύ γέλιο. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, ενόψει ευρωεκλογών, θα ελέγχει συστηματικά τα λεγόμενα των πολιτικών, προκειμένου να εντοπίζει ανακρίβιες, καλώντας έτσι τους υποψηφίους να ενημερώνονται σωστά προτού απευθυνθούν στους ευρωπαίους πολίτες.

 

Η λανθασμένη αναφορά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψηφίου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Σουλτς, για το ύψος των απωλειών στην Ευρώπη από τη φοροδιαφυγή, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς ο τελευταίος είπε στην τσεχική τηλεόραση ότι «χάνονται 2 τρισ. ευρώ», λόγω της φοροδιαφυγής σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1 τρισεκ. ευρώ, όπως σημειώνει σχετικό άρθρο στον ιστότοπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Euractiv.com.

 

Ο συνιδρυτής του FactcheckEU, Πιέτρο Κουράτολο, δήλωσε ότι το «αληθόμετρο» θα συγκεντρώνει τις ομιλίες και τις δηλώσεις των πολιτικών με στόχο να τους καταστήσει υπόλογους για όσα λένε.

 

https://factcheckeu.org/