Μας μιλάει για την CvBrain την πλατφόρμα εύρεσης εργασίας αποκλειστικά για junior level προσωπικό, βασισμένη σε HR trends.


Πόσο εύκολο είναι να βρεις μια δουλειά σήμερα τελειώνοντας το ΙΕΚ, κολλέγιο, πανεπιστήμιο; Θυμάμαι τον εαυτό μου και τους φίλους μου πριν από 20 χρόνια να βρίσκουν εύκολα δουλειά σε διάστημα 3 μηνών μάξιμουμ. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Από την μια υπάρχει μεγάλη ανεργία, από την άλλη υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα, από την εκπαίδευση προς την αγορά εργασίας, ενώ από την πλευρά τους οι εταιρείες έχουν Junior θέσεις εργασίας, αλλά δεν υπάρχει το κατάλληλο match ανάμεσα στις εταιρείες και στα άτομα που ψάχνουν εργασία. 3 παλιοί συμμαθητές και φίλοι, το καλοκαίρι του 2018, διαπίστωσαν το πρόβλημα, και αποφάσισαν να ιδρύσουν την την CvBrain την πλατφόρμα εύρεσης εργασίας αποκλειστικά για junior level προσωπικό, βασισμένη σε HR trends. Για την CvBrain μιλήσαμε με τον Βασίλη Ανατολίτη. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Η ιδέα γεννήθηκε σε μία βεράντα το καλοκαίρι του 2018 από τρεις παλιούς συμμαθητές και φίλους (Στέλιος Ζέρβας CEO & Co-Founder, Βασίλης Ανατολίτης COO & Co-Founder και Δημήτρης Δρόσος CTO & Co-Founder), οι οποίοι αποτελούμε και την ιδρυτική ομάδα της CvBrain. Η έμπνευση της προήλθε κυρίως από προσωπικές εμπειρίες, αλλά και φίλων ή γνωστών στα πρώτα τους βήματα στην αναζήτηση εργασίας. Όντας νέοι και αφού ολοκληρώσαμε τις σπουδές μας, ανακαλύψαμε πως υπάρχει μεγάλο χάσμα, από την εκπαίδευση προς την αγορά εργασίας και πως δεν υπήρχαν οι ανάλογες ευκαιρίες για να αναδείξει κανείς την προσωπικότητα και τις ικανότητες του, μέσα από ολοκληρωμένο profiling αλλά και να κάνει match με την ιδανική θέση εργασίας για εκείνον. Έπειτα, παρατηρώντας την παγκόσμια αγορά, εντοπίσαμε την τάση ζήτησης junior θέσεων εργασίας και διακρίναμε πως υπάρχει αδυναμία βέλτιστου match μεταξύ των εταιριών και των υποψήφιων, ενώ παράλληλα υπάρχει ρίσκο στις διαδικασίες επιλογής αλλά και δαπανώνται αρκετοί πόροι. Έτσι, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτή την startup ώστε να προσπαθήσουμε να καλύψουμε αυτό το κενό που υπάρχει στον κλάδο του Ανθρώπινου Δυναμικού, βάζοντας τις σκέψεις μας και τις εμπειρίες μέσα σε μία πλατφόρμα, τη CvBrain.

 
Η CvBrain είναι η πρώτη νέας γενιάς πλατφόρμα εύρεσης εργασίας αποκλειστικά για junior level προσωπικό, βασισμένη σε HR trends , όπως το profiling και το gamification ενώ παράλληλα εντάσσει νευροεπιστήμη και τεχνολογία ΑΙ, έχοντας ως σκοπό να διευκολύνουμε τους εργοδότες στις διαδικασίες επιλογής και τους υποψήφιους στην εύρεση της καταλληλότερης θέσης εργασίας. Οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται, από τους εργοδότες και τους juniors, είναι πολύ απλές. Οι juniors θα δημιουργούν ένα βιογραφικό προφίλ (Cv-Profile), συμπληρώνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία και τις ακαδημαϊκές τους πληροφορίες , στη συνέχεια για όσους θέλουν, θα μπορούν να ανεβάζουν με link ένα σύντομο προσωπικό τους βίντεο, που θα παρουσιάζουν τον εαυτό τους και έπειτα θα παίζουν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι (game based assessment), ώστε να μπορέσουν να αναδείξουν καλύτερα την προσωπικότητα και τις ικανότητες τους, κάνοντας fitting με θέσεις εργασίας, με σκοπό την εύρεση της ιδανικής εργασίας για αυτούς.
Επίσης, όλες οι υπηρεσίες για τους υποψήφιους θα παρέχονται εντελώς δωρεάν. Παράλληλα οι εργοδότες, θα δημιουργούν ένα δυναμικό εταιρικό προφίλ (HR-Profile), μέσω του οποίου θα μπορούν να ανεβάζουν τις θέσεις εργασίας που προκύπτουν, να διαχειρίζονται ταχύτερα τις αιτήσεις, με την χρήση των εξατομικευμένων φίλτρων της CvBrain, αλλά και να αναζητήσουν απευθείας μέσω της βάσης δεδομένων μας τον ιδανικό υποψήφιο, χωρίς την δημοσίευση αγγελίας. Χρησιμοποιώντας τα φίλτρα της CvBrain, οι επιχειρήσεις θα μπορούν γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά να δημιουργούν shortlists με υποψήφιους που ταιριάζουν με κάθε Job role που αναζητούν, έχοντας στη διάθεση τους και στοιχεία από την ψυχομετρική αξιολόγηση των υποψήφιων, από το game based assessment. Έτσι, θα δημιουργούνται συνθήκες perfect match, μειώνοντας το ρίσκο κατά την επιλογή υποψήφιων. Τέλος, με την υπηρεσία Home interview, θα δίνουμε τη δυνατότητα στον εργοδότη και τον υποψήφιο να ολοκληρώσουν την πρώτη συνέντευξη από τον χώρο τους, εξοικονομώντας παράλληλα πόρους.

 Πρωταρχικός στόχος μας είναι μέσα στους επόμενους μήνες να έχουμε αντλήσει μία pre-seed χρηματοδότηση, στη συνέχεια να ανοίξουμε τα πρώτα μας γραφεία και το εγχείρημά μας να γίνει γνωστό στην αγορά. Τα επόμενα βήματα μας είναι σε πρώτη φάση να επεκταθούμε και στην Κύπρο, ενώ στη συνέχεια σκοπεύουμε να αποκτήσουμε παρουσία και σε αγορές της Ευρώπης και αργότερα της Ασίας. Παρόλα αυτά ελπίζουμε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε πρωτίστως την ελληνική αγορά με τις υπηρεσίες μας, ώστε να βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο hub αποκλειστικά για Junior υποψήφιους, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες σε όλους τους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν την καριέρα τους τώρα ή να βρουν την επόμενη δουλειά που αναζητούν, βοηθώντας στην μείωση της ανεργίας και του brain drain.

Στο πρόσφατο παρελθόν γνωρίζουμε ότι η έννοια εταιρεία δημιουργούσε την εικόνα μιας απρόσωπης οντότητας κάτι που συχνά αποτυπωνόταν και στους ανθρώπους από τους οποίους απαρτιζόταν. Η επιχείρηση του σήμερα γίνεται όλο και περισσότερο προσωποποιημένη και αποκτά ταυτότητα. Υπάρχουν παραδείγματα μεγάλων εταιρειών που έχουν σαν στόχο τη διαρκή βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, έχοντας ως απώτερο σκοπό αφενός να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό περιβάλλον για τους ήδη υπάρχοντες αλλά και για μελλοντικούς εργαζόμενους και αφετέρου να χτίσουν μία εικόνα πιο ανθρωποκεντρική ενισχύοντας παράλληλα με αυτόν τον τρόπο το employer branding τους. Σε όλα τα παραπάνω έχουν συμβάλλει σημαντικά οι startups, οι οποίες κατά κύριο λόγο αποτελούνται από  νέους που θέλουν να υλοποιήσουν τα όνειρα τους και τις καινοτόμες συχνά ιδέες τους, προσφέροντας λύσεις σε διάφορους τομείς και βελτιώνοντας την καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου. Όπως πολλές μικρές ή και μεγάλες επιχειρήσεις έτσι και η CvBrain, όντας μία startup πέντε ατόμων, ήρθε αντιμέτωπη με προβλήματα διαχείρισης αρμοδιοτήτων του κάθε μέλους της αλλά και συντονισμού ειδικά την περίοδο της πανδημίας που διανύουμε. Ένας τρόπος αποφυγής τέτοιων εμποδίων είναι η ανάθεση αρμοδιοτήτων στον καθένα ξεχωριστά και η οργάνωση της ομάδας με τέτοιο τρόπο, ώστε όλοι να υλοποιούν τις εργασίες που τους ανατίθενται εντός χρονοδιαγράμματος. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν οι περισσότεροι να δουλεύουν ακόμη κι από το σπίτι τους  (αν δεν είναι βέβαια υποχρεωτική η φυσική τους παρουσία), αρκεί να υπάρχει συνέπεια.

Η Ελλάδα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια δειλά τα πρώτα της βήματα στον χώρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Όσο περνάει ο καιρός φαίνεται πως υπάρχει η διάθεση για στήριξη των νέων μέσα από κρατικά αλλά και ευρωπαϊκά προγράμματα ενίσχυσης νέων επιχειρηματιών. Η CvBrain είναι μία εταιρεία υπό σύσταση. Η αρχή όπως και σε κάθε νέο εγχείρημα ποτέ δεν είναι εύκολη πόσο μάλλον σε ένα περιβάλλον όπως εκείνο της Ελλάδας το οποίο τώρα φαίνεται να ανακάμπτει από μία δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης. Παρόλα αυτά ποτέ δεν σκεφτήκαμε να τα παρατήσουμε γιατί το όραμά μας, μας κράτησε προσηλωμένους στον στόχο μας.

Η κάθε μορφή επιχείρησης σήμερα, ανεξαρτήτως χώρου δραστηριοποίησης και μεγέθους, έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με τον υπάρχων ανταγωνισμό αλλά και με το γεγονός ότι πρέπει να είναι συνεχώς up to date με κάθε τι καινοτόμο που εντάσσεται στον εκάστοτε κλάδο. Η διαδικτυακή παρουσία, για παράδειγμα, είναι πλέον σχεδόν αναπόφευκτη και είναι μία ακόμη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές μικρές αλλά και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσουν με το κύμα της εποχής. Παρόλα αυτά φαίνεται πως όσοι διατηρούν υγιείς τις επιχειρήσεις τους, καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς και παράλληλα να αναπτυχθούν με επιτυχία. Η μεγαλύτερη πρόκληση συνεπώς είτε για μικρές είτε μεγάλες επιχειρήσεις είναι το κατά πόσο μπορούν αυτές να προσαρμοστούν στους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους τρέχει η αγορά.
 
Σίγουρα μέσα από αυτή την εμπειρία μάθαμε πολλά. Οι επιτυχίες και οι αποτυχίες των τελευταίων ετών μας έφτασαν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και έχουν διαμορφώσει τη CvBrain αλλά και εμάς τους ίδιους  με τέτοιο τρόπο, που ακόμη κι αν είχαμε τη δυνατότητα να πάμε πάλι πίσω στο ξεκίνημα θα ακολουθούσαμε την ίδια πορεία. Το μέλλον σίγουρα στον επιχειρηματικό κόσμο είναι αβέβαιο, παρόλα αυτά αυτό που θα θέλαμε για το μέλλον της CvBrain είναι να μπορέσει να σταθεί αντάξια των περιστάσεων. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ευελπιστούμε η ομάδα μας να έχει μεγαλώσει κι άλλο και η CvBrain να έχει γίνει το απόλυτο εργαλείο στην αναζήτηση Junior αλλά και ο σύμμαχος για τον νέο που αναζητά μια θέση εργασίας.
 
 Η άποψη πως μία κρίση μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες είναι ευρέως διαδεδομένη και τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα το βιώσαμε λίγο πολύ όλοι μας.  Πολλοί νέοι αλλά και παλαιότεροι επιχειρηματίες, κατάφεραν την τελευταία δεκαετία να δώσουν λύσεις με καινοτόμες υπηρεσίες μέσω νεοφυών επιχειρήσεων, μπόρεσαν να αναπτύξουν ενδεχομένως τις ήδη υπάρχουσες οικογενειακές τους επιχειρήσεις ή ακόμη και να δημιουργήσουν νέες δικές τους. Αυτό μας δείχνει και στην πράξη, πως παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι ως προς την επαγγελματική τους αποκατάσταση δεν είναι λίγοι εκείνοι που τολμούν να περάσουν από την ιδέα στην πράξη και να προσπαθήσουν να ασχοληθούν εν γένει με το επιχειρείν.
Σίγουρα η αγορά εργασίας είναι σκληρή, αλλά όταν υπάρχουν τα κατάλληλα εφόδια όλα σιγά σιγά γίνονται πιο εύκολα για τον νέο εργαζόμενο. Η συμβουλή μας προς όλους εκείνους που αναζητούν για πρώτη φορά μία θέση εργασίας είναι να έχουν υπομονή και να μην ξεχνάνε ποτέ καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας τους πως δεν πρέπει ποτέ να σταματάνε να εξελίσσονται. Τέλος αυτό που θα παροτρύναμε έναν νέο να κάνει, είναι να τολμήσει να κυνηγήσει τα όνειρα του και να μην απογοητευθεί από ενδεχόμενες αποτυχίες που μπορεί να έρθουν. Όλες οι εμπειρίες πάντα κάτι μας διδάσκουν κι η γνώση αυτή που αποκτούμε είναι εφόδιο για το μέλλον.