Μας μιλάει για το parkingstream που έχει ως όραμα να φέρει μια mini επανάσταση στο χώρο του παρκαρίσματος.


Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά άρθρα που μπορείς να βρεις για την Αθήνα (και όχι μόνο):  «Οι 5 περιοχές της Αθήνας που απέφευγες λόγω parking». Και να ήταν μόνο 5 οι περιοχές, θα ήταν καλά. Όλοι μας έχουμε να διηγηθούμε τα «ρεκόρ» μας για να βρούμε να παρκάρουμε. Εμένα είναι 30 λεπτά για να βρω να παρκάρω κοντά στο σπίτι μου. Έχουμε κάνει και στο παρελθόν συνεντεύξεις από startup που ασχολούνται με το θέμα του parking. Όλες είχαν ως αφετηρία για να ιδρύσουν την εταιρεία την προσωπική τους δυσκολία εύρεσης παρκαρίσματος. Δηλαδή ένα υπαρκτό πρόβλημα που προσπάθησαν να το κάνουν λύση. Ο Χρήστος Πατερόπουλος ίδρυσε το parkingstream που έχει ως όραμα να φέρει μια mini επανάσταση στο χώρο του παρκαρίσματος. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Το ερέθισμα ήταν η αγανάκτηση για την κίνηση στις πόλεις και τη δυσκολία εύρεσης παρκαρίσματος. Ως παθών απλά προσπάθησα να βρω μια λύση στα προβλήματα μου!
 
Η ιδέα εξελίχθηκε λίγο γιατί καταλάβαμε πως έχει πιο μεγάλη αξία στον τομέα του ελέγχου παρκαρίσματος στους δρόμους. Οπότε απευθύνεται κυρίως σε δήμους (Βusiness-to- Goverment) και έχει ως σκοπό να τους βοηθήσει να κάνουν τον έλεγχο παρκαρίσματος πιο αποδοτικό και έπειτα στους οδηγούς για να τους βοηθάει στην εύρεση παρκαρίσματος αλλά και στις πληρωμές για το παρκάρισμα. Τέλος, ευελπιστούμε να συνεισφέρουμε στη μείωση του κυκλοφορικού φόρτου και της ρύπανσης και να βοηθήσουμε τις πόλεις να γίνουν πιο ανθρώπινες.
 
Το όραμα είναι να φέρουμε μια mini επανάσταση στο χώρο του παρκαρίσματος και να αλλάξουμε το status quo της διαδικασίας ελέγχου παρκαρίσματος στους δρόμους! Τι χρειαζόμαστε για αυτό; Όπως όλες οι startup έτσι και η δική μας χρειάζεται ένα success story για να δείξει πως η ιδέα είναι υλοποιήσιμη και πως οι ιδρυτές είναι αξιόπιστοι. Μια επιτυχημένη εγκατάσταση  θα φέρει αυτόματα και άλλους πελάτες αλλά και θα ανοίξει την πόρτα σε διεθνής επενδυτές. Ταυτόχρονα θέλουμε να αναδειχτούμε μαζί με τους πρώτους πελάτες μας σε διεθνείς διαγωνισμούς καινοτομίας στον τομέα των έξυπνων πόλεων και του έξυπνου παρκαρίσματος.

Parkingstream2.jpg

Είμαστε 3 άτομα που όλοι δουλεύουν από σπίτι. Ο ένας είναι στο εξωτερικό. Σε σχέση με το παρελθόν όχι δεν έχω αλλάξει πολύ, τα τελευταία χρόνια δούλευα από σπίτι με συνεργάτες σε άλλες πόλεις και άλλες χώρες οπότε δε μου φαίνεται πολύ διαφορετικό. Για εμένα, το μυστικό στη δουλειά από το σπίτι δεν είναι να δίνεις ξεκάθαρες εντολές και οδηγίες αλλά να υπάρχει ένα ξεκάθαρο όραμα και να κάνεις τους συνεργάτες σου συν-υπεύθυνους για ένα συγκεκριμένο τομέα/στόχο. Δηλαδή να μοιράζεις αρμοδιότητες και ευθύνες. Αυτό στα πρώτα βήματα γίνεται με το να κάνεις τους συνεργάτες συν-ιδιοκτήτες της εταιρίας.
 
Σε σχέση με τα άλλα κράτη σίγουρα είμαστε πιο πίσω. Αλλά έτσι και αλλιώς με τις ελληνικές τράπεζες να φυτοζωούν δε πρέπει να περιμένουν και πολλά. Ελπίζω με την μείωση των NLPs και με το QE να αυξηθεί η ρευστότητα για την πραγματική οικονομία και για τις startups φυσικά…  Τα κίνητρα πάντως στο εξωτερικό είναι πολύ μεγαλύτερα. Ίδρυση εταιρίας στην Ελλάδα δεν έχω κάνει γιατί δεν έχω ακόμα έσοδα και δε θέλω να πληρώνω τις υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές από την τσέπη μου.
 
Με τις τεχνολογικές εξελίξεις που τρέχουν τόσο γρήγορα οι επιχειρήσεις που θα επιβιώσουν είναι οι πιο ευέλικτες και οι πιο πρόθυμες να εξελιχτούν (αυτό ισχύει και για τα κράτη). Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον οι εταιρίες πρέπει να κοιτάνε διαρκώς τις τεχνολογικές και πολιτικές εξελίξεις, την αγορά, τους ανταγωνιστές και τους πελάτες.
 
Ναι έχω μετανιώσει που άφησα πολλές ιδέες να πάνε χαμένες και δεν κυνήγησα τον δρόμο της επιχειρηματικότητας νωρίτερα. Μακάρι να είχαμε έστω στο πανεπιστήμιο δηλαδή μια εισαγωγή στην επιχειρηματικότητα (στο Ισραήλ αυτό γίνεται από το δημοτικό).
Σε 5 χρόνια δεν με ενδιαφέρει τόσο πολύ που θα είμαι και τι θα κάνω. Ελπίζω μόνο να διατηρώ την περιέργεια μου, να μαθαίνω και να εξελίσσομαι.  
 
Ευκαιρίες σίγουρα δημιουργούνται αλλά αυτό έχει να κάνει με το άνοιγμα μιας κλειστής οικονομίας. Κατά τ ‘άλλα οι ανάγκες μιας παγκόσμιας αγοράς δεν αλλάζουν με μια τοπική κρίση. Μιλάω για παγκόσμια αγορά γιατί για να επιβιώσουμε χρειάζεται να κοιτάμε πιο πολύ έξω παρά μέσα. Αντιθέτως αυτό που αλλάζει είναι η προθυμία των ανθρώπων να ξεβολευτούνε είτε αυτό λέγεται δουλειά στο εξωτερικό ή εξέταση της αγοράς εργασίας από άλλη σκοπιά. Τώρα μια συμβουλή για τους νέους.. κανονικά εδώ θα έπρεπε να γράψουμε βιβλίο! Σε μια ακμάζουσα οικονομία, η συμβουλή θα ήταν να κάνουν μόνο πράγματα που τους γεμίζουν. Για την Ελλάδα θα έλεγα να κάνουν υπομονή και να μην παρατάνε ποτέ τα όνειρά τους.
 
http://parkingstream.com/