Μας μιλάει για την Growth Mindset, και για το πρόγραμμα «Entrepreneurship for Κids».


Τα soft skills είναι οι επικοινωνιακές δεξιότητες που μπορεί να αναπτύξει ένα άτομο και είναι απαραίτητες στο καθένα. Συγκεκριμένα, είναι αυτά που βοηθούν τα στελέχη των επιχειρήσεων και τους υπεύθυνους προσλήψεων να διαφοροποιούν τους κατάλληλους υποψηφίους με τους ιδανικούς υποψηφίους. Στις περισσότερες ανταγωνιστικές αγορές εργασίας, τα κριτήρια πρόσληψης δεν σταματούν στο κομμάτι των hard skills (τεχνικές δεξιότητες) και τις εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο πτυχίο. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων/διοικητικά στελέχη αναζητούν ανθρώπους που μπορούν να γίνουν ηγέτες και να εξελίξουν την κάθε επιχείρηση ένα βήμα παραπάνω, καθώς η ηγεσία, από μόνη της στηρίζεται σε soft skills. Η Growth Mindset είναι μία startup που έχει σα βασικό της στόχο τη δημιουργία εκπαιδευτικών παιχνιδοποιημένων προγραμμάτων. Ένα από τα προγράμματά τους ονομάζεται «Entrepreneurship for Κids» και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 έως 15 ετών, με σκοπό την ενίσχυση των επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων (soft skills). Για την Growth Mindset μιλήσαμε με τον Αλέξη Πάντζιαρο. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Η Growth Mindset είναι μία startup που έχει σα βασικό της στόχο τη δημιουργία εκπαιδευτικών παιχνιδοποιημένων προγραμμάτων. Ένα από τα προγράμματά μας ονομάζεται «Entrepreneurship for Κids» και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 έως 15 ετών, με σκοπό την ενίσχυση των επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων (soft skills). Tα παιδιά που παρακολουθούν το πρόγραμμα μαθαίνουν τις βασικές αρχές της επιχειρηματικότητας μέσα από την επίλυση υποθέσεων μυστηρίου, γρίφων και διαδραστικών παιχνιδιών. Οι προσδοκίες στην αρχή, οι οποίες και παραμένουν έως και σήμερα, είναι η εκμάθηση και η ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων soft skills, σε παιδιά μέσω της βιωματικής μάθησης και ειδικότερα των παιχνιδιών, καθώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως τα soft skills αποτελούν το 60% των δεξιοτήτων που βοηθούν τα άτομα να ξεχωρίζουν στο εργασιακό τους περιβάλλον. Συνεπώς, θεωρούμε πως η εκμάθησή τους από τόσο μικρή ηλικία είναι πολύτιμη για τη διαμόρφωσή των παιδιών σε επιτυχημένους και ευτυχισμένους μελλοντικούς επιχειρηματίες που θα μπορούν να παίρνουν συνειδητές αποφάσεις αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την παραγωγικότητά τους τόσο για τους ίδιους όσο και για το περιβάλλον εργασίας στο οποίο βρίσκονται.

Το πρόγραμμα «Entrepreneurship for Κids» υλοποιείται, όπως προαναφέρθηκε με βασικό γνώμονα τις παιχνιδοποιημένες και βιωματικές δραστηριότητες τόσο online όσο και offline όπου τα παιδιά καλούνται να λύσουν ρεαλιστικά επιχειρηματικά ζητήματα στα πλαίσια ενός προσομοιωτικού επαγγελματικού περιβάλλοντος. Με αυτό τον τρόπο το παιδί βρίσκεται στο επίκεντρο αποφάσεων, καλείται να αξιολογήσει τα δεδομένα και να επιλέξει την καταλληλότερη εναλλακτική λύση. Συνεπώς, αυξάνεται η ευελιξία, η κριτική ικανότητα και οι ικανότητες διαχείρισης έργου και λήψης αποφάσεων. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε Εκπαιδευτικούς Φορείς, που θέλουν να εισάγουν στα πλαίσια της εκπαίδευσης που παρέχουν έναν καινοτόμο τρόπο εκμάθησης δεξιοτήτων που δεν εντοπίζεται στα βιβλία όπως είχαμε συνηθίσει έως τώρα αλλά έχει πολλαπλά οφέλη για το παιδί. Η υπηρεσία αυτή της Growth Mindset είναι Β2B.

 Όραμά μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά μέσα από ευφάνταστα παιχνίδια και πρωτότυπες δραστηριότητες να ενισχύσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Στοχεύουμε στη διαμόρφωση προσωπικοτήτων και κατ’ επέκταση μελλοντικών επαγγελματικών  που λόγω της ανάπτυξης των συγκεκριμένων δεξιοτήτων θα είναι οι κυρίαρχοι των προσωπικών τους αποφάσεων καθώς θα είναι σε θέση να μπορούν να αξιολογούν οι ίδιοι τα δεδομένα που καλούνται να αντιμετωπίσουν κάθε φορά και να επιλέγουν την καταλληλότερη δυνατή λύση συνδυάζοντας ταυτόχρονα τη λογική με την εν συναίσθηση. Επιπλέον, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος επιδιώκουμε να αλλάξουμε το τρόπο με τον οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή η διδασκαλία μετατρέποντας την από δασκαλοκεντρική σε μαθητοκεντρική θέτοντας το παιδί ως κινητήριο μοχλό ολόκληρης της μαθησιακής διαδικασίας.

Η Growth Mindset έχει 4 co-founders. Η τεχνολογία έχει βοηθήσει πολύ τη δουλειά μας καθώς ο καθένας μας μπορεί να εργάζεται από το σπίτι του ή από όποιο χώρο επιθυμεί. Θεωρούμε πως αυτό δεν επηρεάζει τη αποδοτικότητά μας καθώς ο καθένας από εμάς έχει ξεκάθαρους ρόλους, υπάρχει μεγάλη οργάνωση και ακόμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ομάδα μας αφού μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Τα εβδομαδιαία meetings καθώς και τα εργαλεία οργάνωσης και επικοινωνίας που πραγματοποιούμε με την ομάδα, μας βοηθούν να ενημερώνουμε τους συνεργάτες σχετικά με την πορεία του κάθε τμήματος της εταιρείας καθώς και για τους μελλοντικούς μας στόχους.  
 
Η αλήθεια είναι πως στην αρχή δεν μας ήταν πολύ εύκολο, ήθελε πολλή δουλειά και έπρεπε καθημερινά να αποδεικνύουμε πως είμαστε επαγγελματίες σε αυτό που κάνουμε. Τα 2 περασμένα έτη μας έδειξαν ότι χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε άλλη μία επιλογή δημιουργικής απασχόλησης για τους γονείς και τα παιδιά τους. Η ομάδα αντιμετώπισε και θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες. Αυτές όμως δεν είναι που θα μας δώσουν τα μεγαλύτερα μαθήματα στο τέλος; Εξάλλου η φιλοσοφία μας, ως Growth Mindset, είναι πως η αποτυχία είναι απλά ένα ακόμα σκαλοπάτι στην πορεία προς την επιτυχία. Όσον αφορά την ανάπτυξή μας στην Ελλάδα πιστεύουμε πως έχουμε δημιουργήσει ένα δυνατό δίκτυο με ικανά άτομα που πιστεύουν σε αυτό που κάνουμε και μαζί τους μπορούμε να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε. Το μοναδικό κίνητρο για τους νέους επιχειρηματίες, ανεξάρτητα με το που βρίσκονται, είναι η πίστη στο όραμα και την ομάδα…και όλα τα υπόλοιπα απλά είναι θέμα χρόνου να έρθουν!
 
Πρόκληση για μας είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε να εξηγήσουμε την αναγκαιότητα που θα υπάρξει για soft skills τα επόμενα χρόνια καθώς και τον τρόπο που μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση προσωπικοτήτων που βλέπουν την αποτυχία ως ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία. Δυστυχώς, πολλοί λίγοι γονείς σήμερα, μπορούν να αντιληφθούν πως η νέα γνώση δεν βρίσκεται μόνο στα βιβλία και στο σχολείο αλλά και στην πραγματική εμπλοκή του παιδιού με το αντικείμενο της γνώσης. Η δυσκολία φαίνεται να μειώνεται όταν οι πελάτες αντιλαμβάνονται την αλλαγή στο παιδί τους… βλέποντάς το να διαχειρίζεται σωστά το χρόνο του, να είναι σε θέση να επιχειρηματολογεί, να συνεργάζεται με διαφορετικά άτομα, να παρουσιάζει δομημένα τη σκέψη του και να επιλέγει συνειδητά να παρακολουθήσει το πρόγραμμα «Entrepreneurship for Kids» αντί να παίξει ηλεκτρονικά στο σπίτι.
 
Δεν θα αλλάζαμε πολλά πράγματα, εάν μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο. Ίσως θα θέλαμε να είχαμε ξεκινήσει την υλοποίηση της Growth Mindset ένα χρόνο νωρίτερα. Σε 5 χρόνια από τώρα θέλουμε να έχουμε κατακτήσει όλη την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου και να έχουμε επεκταθεί σε Ολλανδία, Αγγλία και Αραβικά Εμιράτα.
 
Σχετικά με το εάν η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, η ομάδα μας θεωρεί πως είναι όλα θέμα οπτικής! Η δική μας οπτική αφορά κυρίως τη συνεχή επιμονή και προσπάθεια για να αλλάξουμε κάτι στο κόσμο. Θέλουμε να αλλάξουμε την αγορά της εκπαίδευσης
. Η κρίση για εμάς είναι ένα ακόμη εμπόδιο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αναφορικά με όλη τη γραφειοκρατία που αφορά τις νεοφυείς επιχειρήσεις κατ’ άλλα εκτιμούμε πως η κρίση στην Ελλάδα όχι απλά δημιουργεί ευκαιρίες αλλά αποτελεί μία τέλεια ευκαιρία για να αναδειχθούν μοναδικές ιδέες και ομάδες ανθρώπων με όνειρα και αμέριστη υπομονή και επιμονή. Και είμαστε σίγουροι πως αυτές οι ιδέες και αυτές οι ομάδες δεν θα πάνε ποτέ χαμένες! Η συμβουλή μας για όσους βγαίνουν στην αγορά εργασίας είναι να οραματιστούν το εαυτό τους πως θα ήθελαν να είναι μετά από 20 χρόνια και να μην σταματήσουν αν δεν το καταφέρουν! Όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα σκληρής δουλειάς!

www.growthmindset.gr