Μας μιλάει για την Parkguru, τον ολοκληρωμένο τεχνολογικό πάροχο εύρεσης θέσεων στάθμευσης.


Πριν την συνέντευξη με τον Μάνο Μακρομάλλη, είχα την εντύπωση ότι η Parkguru θα ήταν μια εφαρμογή στο κινητό που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να βρίσκουν γρήγορα, εύκολα και με ανταγωνιστικές τιμές θέσεις στάθμευσης κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα. Και όντως έτσι ήταν, στην αρχή όμως. Τα δύο τελευταία έτη μετεξελίσσεται διαρκώς εστιασμένη στο να αναπτύσσει τεχνολογίες οι οποίες βοηθούν τη καθημερινή ζωή ενός οδηγού αυτοκινήτου, εντάσσοντας και τεχνολογίες Blockchain. Για την Parkguru μιλήσαμε με τον Μάνο Μακρομάλλη. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Η PARKGURU ξεκίνησε το 2016, αρχικά ως μια εφαρμογή στο κινητό που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να βρίσκουν γρήγορα, εύκολα και με ανταγωνιστικές τιμές θέσεις στάθμευσης κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα. H PARKGURU όμως τα δύο τελευταία έτη μετεξελίσσεται διαρκώς, μεταξύ άλλων, σε έναν ολοκληρωμένο τεχνολογικό πάροχο εύρεσης θέσεων στάθμευσης, δίνοντας ακόμα και τη δυνατότητα στους χρήστες του να βάζουν και τις ιδιωτικές θέσεις στάθμευσης τους για ενοικίαση από άλλους χρήστες (P2P Parking – AirBnB-like parking).

Στο πλαίσιο των τεχνολογικών καινοτομιών που έχει εισαγάγει η PARKGURU είναι:
- Η χρήση τεχνολογιών Blockchain για τη πιστοποίηση των συναλλαγών στους χρήστες της P2P Parking υπηρεσίας,
- η δυνατότητα πληρωμής, εκτός από τους παραδοσιακούς τρόπους (πιστωτικές ή και χρεωστικές κάρτες), και με κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, το Ethereum ή και με το κρυπτονόμισμα (utility token) που έχει δημιουργηθεί από την ίδια την εταιρεία, και ονομάζεται GENE token.

Χρήστης της υπηρεσίας μπορεί να είναι ο οποιονδήποτε αρκεί να έχει κινητό τηλέφωνο και να οδηγεί αυτοκίνητο. Σήμερα το οικοσύστημα της εφαρμογής PARKGENE αριθμεί περίπου 67.000 χρήστες, με αυξητική τάση τους τελευταίους μήνες. Έχουμε εμπορική συνεργασία και συναλλαγές με περισσότερες από 18.000 θέσεις στάθμευσης σε επαγγελματικά parking στην περιοχή της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και πιλοτικά πλέον αρχίζουμε και στη Κύπρο. Επιπρόσθετα της Ελλάδας και της Κύπρου, στην εφαρμογή μας είναι καταγεγραμμένες περισσότερες από 6 εκατομμύρια θέσεις επαγγελματικών parking σε 8 χιλιάδες πόλεις παγκοσμίως. Ο χρήστης-οδηγός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μέσα από την εφαρμογή PARKGENE που είναι εγκατεστημένη στο κινητό του τηλέφωνο το πόσο και πως θα πληρώσει για τη θέση στάθμευσης, πόσο κοντά θα παρκάρει στο σημείο ενδιαφέροντος του, να λάβει ειδικές προσφορές ή ακόμα και να κλείσει (booking) ακόμα και μέρες νωρίτερα τη θέση parking του. Επομένως του παρέχεται η ευκολία και η αμεσότητα στην ταχύτατη εύρεση μια θέσης στάθμευσης που να πληροί τα κριτήρια που εκείνος επιθυμεί. Παράλληλα οι χρήστες μπορούν να επωφεληθούν τυχόν προσφορών και προωθητικών ενεργειών που κατά καιρούς σχεδιάζονται από την PARKGURU.
 
Ένα από τα πρόσθετα πλεονεκτήματα που έχουν τα επαγγελματικά parking είναι ότι η εφαρμογή PARKGENE λειτουργεί επιπρόσθετα και συμπληρωματικά στις υφιστάμενες κρατήσεις τους. Τα επαγγελματικά parking ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι υπάρχουν ώρες ή ημέρες της εβδομάδας που δεν έχουν 100% πληρότητα. Η εφαρμογή PARKGENE βοηθάει προς αυτή τη κατεύθυνση, λόγω του γεγονότος ότι από τα ιστορικά στοιχεία έχουμε δει ότι οι χρήστες της εφαρμογής προγραμματίζουν 1 με 2 ημέρες νωρίτερα και κλείνουν θέσεις στάθμευσης οπότε τα επαγγελματικά parking ενημερώνονται εγκαίρως για τη πληρότητα και αντίστοιχα τα έσοδα τους. Ειδικά για επαγγελματικά parking που συνεργαζόμαστε πλησίον σε αεροδρόμια ή και λιμάνια, ο χρόνος έγκαιρου προγραμματισμού αυξάνεται. Άρα ο ιδιοκτήτης του parking έχει με σαφήνεια το τί έσοδα θα δημιουργηθούν τις επόμενες ημέρες και τί πληρότητα θα έχει.  Από όλη τη διαδικασία των συναλλαγών η PARKGURU κρατάει ένα μικρό ποσοστό, χωρίς να επιβαρύνει καθόλου τον χρήστη -οδηγό, για τον οποίο όλη η διαδικασία είναι δωρεάν.

parkguru2.jpg

 
Στο κομμάτι του Parking, η εταιρεία μας PARKGURU είναι εστιασμένη στο να αναπτύσσει τεχνολογίες οι οποίες βοηθούν τη καθημερινή ζωή ενός οδηγού αυτοκινήτου. Η διαρκής έρευνα και ανάπτυξη μας καταξιώνουν σήμερα ως τους πρωτοπόρους στην αγορά του Parking με χρήση εφαρμογών blockchain και κρυπτονομισμάτων (Cryptos). Στο άμεσο μέλλον σχεδιάζουμε την ανάπτυξη πρόσθετων εργαλείων που θα διευκολύνουν τους οδηγούς στη χρήση των εφαρμογών μας και την ενσωμάτωσή τους στο περιβάλλον του έξυπνου αυτοκινήτου και πόλης, συμπεριλαμβανομένων λύσεων Internet of Things (ΙοΤ) και Artificial Intelligence (AI). Η εφαρμογή μας PARKGENE όπως προαναφέρθηκε ήδη καλύπτει πόλεις ανά την υφήλιο. Παρόλα ταύτα εντονότερα εστιάζουμε τις προσπάθειες ανάπτυξης, και Business Development κυρίως σε κάποια ιδιαίτερα μεγάλα Αστικά κέντρα της Ευρωπαϊκής ηπείρου, τα οποία σήμερα αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεγάλο ζήτημα εξεύρεσης parking.

 

parkguru3.jpg

 
H εταιρεία PARKGURU, όπως αναφέραμε ξεκίνησε το 2016, και σήμερα έχει διαμορφωθεί σε Όμιλο PARKGURU, με παρουσία στο Λονδίνο, στη Σόφια, στο Τάλιν, στη Σιγκαπούρη και στην Αθήνα. Ο σκοπός του Ομίλου είναι να αναπτύσσει καινοτόμες τεχνολογίες και προϊόντα σε δύο βιομηχανίες (Industries). Στο χώρο της στάθμευσης μέσω του PARKGENE, και στο χώρο του Fintech μέσω της EXCELON. Πλέον με τη χρήση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών, όλα τα μέλη της ομάδας ανεξάρτητα σε ποια χώρα βρίσκονται μπορούν γρήγορα και άμεσα να είναι σε επικοινωνία με την υπόλοιπη ομάδα και να λάβουν αποφάσεις για την εξέλιξη των προϊόντων.

Σήμερα η Ελλάδα δεν δίνει ουσιαστικά κίνητρα για τους νέους επιχειρηματίες, παρόλα ταύτα παρατηρούμε να γίνονται έντονες προσπάθειες προς αυτή τη κατεύθυνση ειδικά στο κομμάτι της startup σκηνής. Τα επενδυτικά κεφάλαια και εργαλεία σαφώς είναι πολλαπλάσια σε σχέση με μια δεκαετία πριν, αλλά και οι ιδέες που καλούνται οι επενδυτές να αξιολογήσουν είναι επίσης πολλές.
 
Το επιχειρείν σαν διαδικασία δεν έχει να κάνει μόνο με τον προορισμό αλλά με το συνολικό ταξίδι. Για αυτό πολλές φορές το παρομοιάζω με το ταξίδι με το ιστιοπλοϊκό. Όπως στην ιστιοπλοΐα χρειάζεται διαρκώς να διαβάζεις τον καιρό και τη θάλασσα για να προσαρμόζεις τη πλεύση σου, να έχεις μια ομάδα που είναι δεμένη με άμεση και καλή επικοινωνία, κατά αντιστοιχία και στο επιχειρείν χρειάζεται να είσαι διαρκώς σε εγρήγορση, να διαβάζεις την αγορά και τις αλλαγές της και να έχει μια δυνατή ομάδα για να μπορέσεις να φτάσεις στον προορισμό σου.

Αυτό που στοχεύουμε για την επόμενη πενταετία, είναι ο Όμιλος μας να εδραιωθεί σε κάποιες συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού, και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα σημαντικό  αποτύπωμα στον χώρο της βιομηχανίας του αυτοκινήτου μέσω της  PARKGURU  και στο χώρο του  Fintech  μέσω της  EXCELON. Ως νέα εταιρεία με λιγότερα από 5 χρόνια δραστηριότητα θεωρούμε ότι οι οποιεσδήποτε επιλογές είναι απαραίτητες να γίνουν, δοκιμασθούν και να επαναξιολογηθούν ως προς το αποτέλεσμα τους προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Οποιαδήποτε λάθη, παραλείψεις είναι μέσα στο παιχνίδι και είναι χρήσιμα εφόσον μπορούν να διαγνωσθούν εγκαίρως και όχι μόνο να θεραπευτούν αλλά να επιλεχθεί η βέλτιστη οδός για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

parkguru4.jpg

 
Όντως η εκάστοτε κρίση δημιουργεί ευκαιρίες. Χρειάζεται όμως να τις αναζητούμε  τις ευκαιρίες αυτές γιατί δεν έρχονται απλά σε εμάς. Χρειάζεται να μελετάμε καθημερινά τα νέα και τις αλλαγές στον τομέα που δραστηριοποιούμαστε, να συζητάμε και να ανταλλάσσουμε απόψεις με νέα άτομα και να επιδιώκουμε να παραδίδουμε ότι υποσχόμαστε.

 https://parkgene.io