Μας μιλάει για την Happyland, την startup ανάπτυξης ψηφιακών παιχνιδιών.


Πριν από λίγο καιρό είχε πραγματοποιηθεί στο Innovathens το κλείσιμο του Creative Industries Vol. 2, ολοκληρώνοντας τον 6o κύκλο του Επιχειρηματικού Επιταχυντή αφιερωμένο στις δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες. Μια από τις ομάδες που συμμετείχε σε αυτό, ήταν το ανεξάρτητο στούντιο ανάπτυξης παιχνιδιών Happyland Entertainment που παρουσιάζε το GO HEROES: Prometheus, ένα turn based, puzzle adventure, voxel art, casual παιχνίδι, βασισμένο στην ιδέα ότι οι μύθοι μαρτυρούν τη μοναδικότητα κάθε κουλτούρας αλλά και την ένωση των λαών. Για την Happyland μιλήσαμε με την Βασιλική Τσιφτσιάν. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Είμαστε η HAPPYLAND Entertainment, μια startup ανάπτυξης ψηφιακών παιχνιδιών, που συστάθηκε το 2017 από το Μαρίνο Μ. Πεχλιβάνωβ και τη Βασιλική Τσιφτσιάν. Προερχόμαστε και οι δύο από το χώρο της οπτικής επικοινωνίας αλλά η καρδιά μας ανήκε πάντα στα ψηφιακά παιχνίδια. Μας ένωσε η βαθιά μας επιθυμία να δημιουργήσουμε τα παιχνίδια που παίξαμε και αγαπήσαμε και με αρχικό μας στόχο να βιοποριστούμε αξιοπρεπώς μέσα από αυτά, δημιουργήσαμε τη HAPPYLAND Entertainment.Η Happyland λειτουργεί με βασικούς πυλώνες τους ιδρυτές της και έχουμε επιλέξει να  αναθέτουμε εργασίες σε εξωτερικούς συνεργάτες, μια διαδικασία που γνωρίζουμε να χειριζόμαστε καλά από την εργασιακή μας εμπειρία και που μας προσφέρει ευελιξία και ανεξαρτησία.

happyland2.jpg 

Με τα παιχνίδια μας απευθυνόμαστε σε όλους όσους θέλουν να διασκεδάσουν μέσα από ψηφιακές εμπειρίες. Προτιμάμε να αναπτύσσουμε “υβριδικά” παιχνίδια, που μπορούν να παιχτούν σε διαφορετικές πλατφόρμες. Το κάθε παιχνίδι διαφέρει και απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό, για παράδειγμα το River Quest -ένα παιχνίδι που θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι- αφορά τους casual παίκτες των smartphones, ενώ το GO HEROES σε παίκτες που θέλουν να λύνουν γρίφους, να μελετούν και να εξερευνούν μύθους.

happyland3.jpg

 

Η γραφειοκρατία και η φορολόγηση της Ελλάδας θα λέγαμε ότι είναι ανασταλτικοί, ενδεχομένως και αποτρεπτικοί παράγοντες σύστασης εταιρίας για μια μικρή ομάδα δημιουργών ψηφιακών παιχνιδιών. Εμάς συγκεκριμένα μας καθυστέρησαν πολύ μέχρι να τολμήσουμε να περάσουμε από τη διάσταση του ερασιτέχνη στη διάσταση της Start Up. Όμως παράλληλα πρέπει να σημειώσουμε πως την τελευταία τριετία υπάρχει κινητοποίηση σε κρατικό επίπεδο για τον κλάδο της ανάπτυξης ψηφιακών παιχνιδιών. Ελληνικές αποστολές σε διεθνή συνέδρια και φεστιβάλ, στήριξη στα game jams και το πιο σημαντικό η διοργάνωση στοχευμένου Β2Β φεστιβάλ στην Αθήνα από τον Οκτώβριο του 2017, είναι δράσεις που μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον.

Μια μικρή ομάδα δημιουργών παιχνιδιών σαν και εμάς, στο ξεκίνημά της έχει να αντιμετωπίσει μια ισχυρή πρόκληση, την έλλειψη χρηματοδότησης. Πρέπει να αντέξει για μήνες ή και χρόνια μέχρι είτε να βγάλει το πρώτο της παιχνίδι στην αγορά ή να έρθει η χρηματοδότηση ή το crowd funding. Συγχρόνως όμως θα πρέπει να κάνει έρευνα και ανάπτυξη, ώστε να είναι σύγχρονη και ενημερωμένη, να διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου παιχνιδιού ώστε να είναι ανταγωνιστική μέσα στα stores. Και φυσικά το πιο σπουδαίο, η αρμονία μέσα στην ομάδα. Να μπορούν τα μέλη να παραμένουν συγκεντρωμένα και ενωμένα μέσα σε τόσο πιεστικές συνθήκες.

Τι μπορεί λοιπόν να βοηθήσει μια ομάδα όταν δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για χρηματοδότηση αλλά χρειάζεται κάτι που να της επιβεβαιώσει ότι καλώς βαδίζει; Εμάς μας βοήθησαν πολύ οι διακρίσεις μας. Η 1η θέση στο Prometheus Game Jam μας ’17 έδωσε ώθηση. Η πρόκριση μας στο διαγωνισμό Nordic Games ’17 αλλά και η 1η θέση στο HAMAC contest πρόσθεσαν μια σιγουριά στην ομάδα μας πως αξίζει αυτό που κάνουμε.

happyland4.jpg 

Κάτι που μας έχει διδάξει το επάγγελμά μας είναι ότι κάθε έργο, ιδέα, προσπάθεια και κάθε τι νέο απαιτεί συγκεκριμένο χρόνο ωρίμανσης. Σαφώς και κάνουμε αυτοκριτική και προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε και να διορθώνουμε την πορεία μας αλλά προσπαθούμε να μην ταλαιπωρούμαστε με σκέψεις που δεν βγάζουν πουθενά.

Αυτόν τον καιρό δουλεύουμε πυρετωδώς για το “River Quest”, ένα casual runner παιχνίδι για κινητά που ετοιμάζουμε καθώς και το Nordic Games Discovery Contest στις 23-25 Μαΐου όπου θα διαγωνιστούμε και θα εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα με το GO HEROES: Prometheus. Το πενταετές πλάνο μας περιλαμβάνει τέσσερα πετυχημένα games στα stores, την ομάδα μας να έχει μεγαλώσει κατά πολύ και τα γραφεία μας να βλέπουν προς τη θάλασσα.

Η κρίση σαφώς και δημιούργησε ευκαιρίες, διότι ώθησε μια ολόκληρη γενιά παγκοσμίως να ανοίξει καινούρια μονοπάτια προκειμένου να κυνηγήσει τους στόχους της. Μέσα από την κρίση ξεπήδησαν και οι indie game devs, ικανοί άνθρωποι με πολλαπλά ταλέντα, ιδέες και πάθος ξαφνικά ήταν ελεύθεροι να πειραματιστούν και οραματιστούν τις πιο τρελές ιδέες, τι είχαν να χάσουν εξάλλου;

Σε κάποιον που ξεκινάει την επαγγελματική του σταδιοδρομία τώρα, θα του ευχόμασταν ολόψυχα να έχει μια όμορφη και ενδιαφέρουσα διαδρομή προς την επιτυχία. Καλή αρχή λοιπόν, να μην χαλάει την αγορά με κακοτεχνίες ή προχειρότητες, να μην υποκύπτει στους κακούς εργοδότες, να απομακρύνεται από τοξικές συνεργασίες και να έχει πάντα φάρο το όραμά του.


www.happyland-ent.com