Μας μιλάει για το Arpato, την πρώτη real time πλατφόρμα δημοπρασιών στην Ελλάδα, όπου την τιμή την καθορίζεις εσύ! 


Καινοτομία δεν είναι πάντα η ανακάλυψη κάτι πρωτοποριακού. Καινοτομία είναι και η προσαρμογή, παραμετροποίηση, εξέλιξη μιας υπάρχουσας κατάστασης στο σήμερα. Δημοπρασίες υπάρχουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια και μπορείς σε αυτές να βρεις τα πάντα από έργα τέχνης μέχρι οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς. Ο Κίμων Τουσμάνωφ αποφάσισε να δημιουργήσει το Arpato, την πρώτη real time πλατφόρμα δημοπρασιών στην Ελλάδα, όπου την τιμή την καθορίζεις εσύ! Για το Arpato μιλήσαμε με τον Κίμων Τουσμάνωφ. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Η ιδέα για το Arpato γεννήθηκε το 2015 κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου στο Orange Grove. Είδα την μεγάλη διαφορά στην κίνηση σε μαγαζιά που ήξερα προτού φύγω για Ολλανδία και άρχισα να σκέφτομαι τρόπους για το πως θα μπορούσε να επανέλθει μια σχετική ισορροπία στην αγορά , σαφώς επηρεασμένος από το γεγονός πως όλη μέρα ασχολιόμουν  με startups. Η αρχική μου προσδοκία ήταν να δημιουργήσω μια υπηρεσία που να λειτουργεί, να είναι εύκολη στην χρήση της και να αφήνει όλες τις πλευρές ικανοποιημένες και κερδισμένες. Η φύση του επιχειρηματικού μοντέλου του Arpato απαίτησε και απαιτεί διαρκή έρευνα και ανάλυση ώστε να βρεθεί η ισορροπία που οδηγεί στην βιωσιμότητα. Αυτό σημαίνει πως η ανάπτυξη του συγκεκριμένου μοντέλου πρέπει να γίνει σταδιακά και προσεκτικά. Ο απώτερος σκοπός μας είναι να εξερευνήσουμε όλες τις πιθανές κατηγορίες ώστε να βρούμε ακριβώς το περιεχόμενο των δημοπρασιών που προτιμούν οι χρήστες μας. Οι επιλογές και οι δυνατότητες είναι ατελείωτες στην προκειμένη περίπτωση, το μεγάλο μας στοίχημα είναι να βρούμε τι τραβάει τον μέσο χρήστη μας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Ο τρόπος που επιχειρούμε και ευελπιστούμε να καλύψουμε τη διαφορά μεταξύ προσφοράς και ζήτησης είναι η μετατροπή των αξιών των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουμε σε τιμές δυναμικές και όχι στατικές, που θα καθορίζονται από τους χρήστες, τα θέλω τους και τις οικονομικές τους δυνατότητες μέσω real-time δημοπρασιών. Πιστεύω πολύ στη διαδικασία της δημοπρασίας ως μηχανισμό που τείνει να εξισορροπεί την προσφορά και τη ζήτηση με φυσικό τρόπο. Τα οφέλη που δημιουργούνται από το Arpato είναι ξεκάθαρα και για τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, τους προμηθευτές και τους χρήστες. Οι προμηθευτές αυξάνουν τα κέρδη τους βελτιώνοντας το ποσοστό πληρότητας τους και παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν επιπρόσθετες αγορές από τον πελάτη που ήρθε από το Arpato. Από τα σημαντικά οφέλη για τους προμηθευτές αποτελεί σαφώς και η διαφήμιση, διότι με την ύπαρξη μιας δημοπρασίας τους η εταιρεία, το προϊόν, η υπηρεσία θα είναι σε μόνιμη επίδειξη όσο διαρκεί η δημοπρασία που προφανώς απευθύνεται σε κοινό πολύ μεγαλύτερο του ενός αγοραστή. Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν την τιμή και αξία της δημοπρατούμενης υπηρεσίας ή του προϊόντος βάσει των προσωπικών του αναγκών και αξιολογήσεων μέσω μιας διασκεδαστικής διαδικασίας. Παράλληλα τους δίνεται η ευκαιρία να έχουν επιλογές διασκέδασης, σε ελκυστικές τιμές, που θα μπορούν να προσαρμόσουν στο δικό τους πρόγραμμα, δίνοντας έτσι στον χρήστη μια δεύτερη σημαντική παράμετρο που θα μπορέσει να αξιοποιήσει προς όφελος του. Όφελος για τον χρήστη αποτελεί σαφώς και η ενημέρωση για νέες επιλογές σε συγκεκριμένες περιοχές!

arpato2.jpg

 

Το όραμα του Arpato έγκειται στην καθημερινή μας πρόκληση, να εξελιχθούμε σε ένα top of mind awareness brand, η εδραίωση δηλαδή του Arpato στην ελληνική αγορά και η ταύτιση του ως απάντηση για όλους τους χρήστες του στο “τι θα κάνω σήμερα/αύριο/σε λίγο καιρό” και με τους δικούς τους οικονομικούς όρους. Για ό,τι αξίζει και βολεύει θέλουμε οι Έλληνες να σκέφτονται Arpato.

arpato3.jpg

 
Πιστεύω πως ο τρόπος δουλειάς τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ριζικά, και όχι μόνο στις startups. Η απόσταση και τα σύνορα μεταξύ των χωρών σε πολλούς κλάδους έχουν σχεδόν εξαλειφθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Ο όγκος των διαθέσιμων πηγών πληροφορίας μέσω διαδικτύου έχουν αυξήσει ριζικά την γέννηση νέων κλάδων αλλά και τον ανταγωνισμό σε πιο παραδοσιακούς κλάδους. Προς το παρόν η ομάδα αποτελείται, πέραν εμού, από τρεις βασικούς συντελεστές, τον IT-man, τον Sales-man και τον Marketing -man! Έχουν συνεισφέρει βέβαια στην υλοποίηση της ιδέας του Arpato πολλοί άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία, παρέχοντας μας τρομερή στήριξη και πολλές συμβουλές. Όλοι τους για μένα, έχουν τον ρόλο του advisor. Ο συντονισμός των ανθρώπων γύρω από το Arpato όντως δεν είναι εύκολος, ειδικά τώρα στην αρχή που οι ρόλοι δεν είναι ακόμα 100% ξεκάθαροι και βοηθάμε ο ένας τον άλλον.

Δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα που δείχνει να μην κατανοεί τι αντίκτυπο μπορεί να έχει η επιχειρηματικότητα στην οικονομία της και όχι μόνο. Εκτός από τα αυτονόητα όπως την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την γενική συνεισφορά στην οικονομική ανάπτυξη, η νεοφυής επιχειρηματικότητα συνεισφέρει στην οικονομία της γνώσης και την κουλτούρα ενός τόπου. Στην Ελλάδα του 2018 τα εμπόδια για έναν νέο επιχειρηματία είναι πολλά, ειδικά αν συγκρίνουμε την Ελλάδα με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την απλούστευση κάποιων διαδικασιών, αλλά και πάλι η γραφειοκρατία, η νομοθεσία και η υπερφορολόγηση μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής ιδέας. Στους κύκλους των startuppers κυκλοφορεί η φράση ‘αν καταφέρεις να χτίσεις δική σου επιχείρηση στην Ελλάδα, τότε μπορείς παντού’. Ξεκίνησα να ασχολούμαι full-time με το Arpato στα τέλη του 2016, όταν και έγινα μέλος της οικογένειας του Orange Grove, αυτήν την φορά όμως ως startup και όχι εργαζόμενος. Είχα κάνει μια εκτενής έρευνα αγοράς, ένα διαρκώς εξελισσόμενο business plan με αναλυτικές οικονομικές προβλέψεις και είχα αφιερώσει πολύ χρόνο στα πρώτα μου mockups. Μόνος με μια καλή ιδέα και ένα όνειρο υλοποίησης της. Σιγά σιγά άρχισα να βρίσκω τα κατάλληλα άτομα και άρχισε το Arpato να παίρνει μορφή. Το να έχεις startup δεν είναι εύκολο, είναι emotional rollercoaster που συνηθίζω να λέω. Υπήρξαν στιγμές που τα έβλεπα σκούρα λόγω γραφειοκρατίας και έλλειψης χρημάτων αλλά ποτέ μου δεν σκέφτηκα να τα παρατήσω τελείως.

‘Όπως προανέφερα, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός πιστεύω είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Το μέσο μέγεθος της αγοράς μπορεί να έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω του Διαδικτύου, αλλά ο αυξανόμενος αριθμός εταιρειών και η εισαγωγή νέων ευφυών εργαλείων δυσκολεύουν μακροπρόθεσμα να επιβιώσουν πολλές εταιρείες.

Αν μπορούσα να πάω πίσω στον χρόνο θα αγόραζα bitcoin όταν η αξία του ήταν κάποια cents του δολαρίου. Πέρα από την πλάκα όμως, πιστεύω πως οι σημαντικότερες αποφάσεις που πήρα στην ζωή μου, μου έχουν αποφέρει κάτι θετικό και δεν έχω μετανιώσει για τίποτα. Η απόφαση να πάω για σπουδές στην Ολλανδία στα 18 μου, η απόφαση να μείνω συνολικά έναν χρόνο στην Ασία σε Ινδία και Κίνα αντίστοιχα και η απόφαση να γυρίσω Ελλάδα πριν ακριβώς 2 χρόνια λήφθηκαν όλες με γνώμονα την λογική όσο ανορθόδοξες και να δείχνουν με μια πρώτη ματιά.  Προφανώς με τα τωρινά μυαλά και τις τωρινές μου γνώσεις ίσως είχα πάρει κάποιες άλλες αποφάσεις αλλά δεν θα είχε αλλάξει ριζικά η ζωή μου. Σε 5 χρόνια ελπίζω να ασχολούμαι ακόμα με το Arpato ή να είμαι ενεργός στον χώρο των startups γενικά, εξάλλου και ακαδημαϊκά επέλεξα την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητά σαν πεδίο. Η γρήγορη λήψη αποφάσεων, η άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων και η συνεχής βελτίωση βάσει του feedback των πελατών ή της αγοράς γενικά είναι τα κυριότερα στοιχεία που με κάνουν να θέλω να ασχολούμαι με τέτοιου είδους καινοτόμες επιχειρήσεις.
 
 Η κρίση σίγουρα δημιουργεί ευκαιρίες. Όσο παράλογο και να ακούγεται πιστεύω πως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να έχει ένα θετικό αντίκτυπο στον τρόπο σκέψης και την νοοτροπία της νέας γενιάς, δεν είναι τυχαίο που πολλοί νέοι άνθρωποι προσπαθούν να ξεκινήσουν κάτι δικό τους στις μέρες μας, είτε αυτό είναι επιχείρηση είτε όχι. Αν και δεν νομίζω να είμαι ο κατάλληλος για να δώσω συμβουλές σε κάποιον που τώρα ξεκινάει την επαγγελματική του σταδιοδρομία, μιας και αποφοίτησα από το πανεπιστήμιο πριν μόλις 2.5 χρόνια, πιστεύω πως το σημαντικότερο είναι να βρεις κάτι που να σε ‘γεμίζει’. Ακούγεται πολύ κλισέ, αλλά το παν για μένα είναι να βρεις μια υγιή ισορροπία σε αυτό που κάνεις με αυτό που πραγματικά θες. Η αρχή είναι δύσκολη αλλά με θέληση, επιμονή και λαμβάνοντας τις σωστές αποφάσεις όταν πρέπει θα τα βρεις όλα.

www.arpato.com