Μας μιλάει για το Οff The Grid που έρχεται να στηρίξει, να δικτυώσει και να αναδείξει το νέο εγχώριο μουσικό ταλέντο.


Σε μια χρονική στιγμή, που η τοπική μουσική παραγωγή παρουσιάζει κινητικότητα και ζωντάνια, το Οff The Grid έρχεται να στηρίξει, να δικτυώσει και να αναδείξει το νέο εγχώριο μουσικό ταλέντο.Το Off The Grid φέρνει κοντά νέους μουσικούς και επαγγελματίες του χώρου και μέσα από ομιλίες, συζητήσεις πάνελ και συμμετοχικά εργαστήρια μελετούν τη μουσική που φτιάχνεται. Η δυναμική και η ποικιλομορφία της γιορτάζονται με συναυλίες από ανερχόμενα σχήματα προερχόμενα από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας. Για το Off The Grid μιλήσαμε με την Αγγελική Γεωργοκώστα. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε έντονη κινητικότητα στο κλάδο της μουσικής στην Ελλάδα, με πολλές νέες μπάντες να φτάνουν στα αυτιά μας (με τη βοήθεια του διαδικτύου φυσικά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης). Στην Ελλάδα κάποιος μπορεί να βρει εξαιρετική Hip-hop ή ηλεκτρονική μουσική και ακόμα πιο εξειδικευμένα είδη όπως krautrock και noise. Όλη αυτή η δημιουργική δύναμη έρχεται από τα κάτω χωρίς καμία μορφή στήριξης ακόμα και στα πιο βασικά όπως η δωρεάν μουσική εκπαίδευση, κάτι που υστερεί στη χώρα μας. Έτσι έχουμε πολλούς ταλαντούχους μουσικούς και σχήματα οι οποίοι λόγω πρακτικών δυσκολιών πολλές φορές σταματάνε την ενασχόλησή τους με τη μουσική. Το Off The Grid έρχεται λοιπόν να ενδυναμώσει νέους μουσικούς που δραστηριοποιούνται στη χώρα, παρέχοντας πρακτικά εργαλεία, τη γνώση και το δίκτυο που χρειάζονται για να αναπτύξουν το κοινό τους. Η πρώτη μας δράση συνέβη αυτόν το Μάιο και ήταν ένα διήμερο φόρουμ για τη νέα εγχώρια μουσική. Μία συνάντηση μουσικών και επαγγελματιών του χώρου από όλη την Ελλάδα με συζητήσεις, ομιλίες, συμμετοχικά εργαστήρια και αρκετό χώρο για networking και ανταλλαγή γνώσεων. Και συναυλίες φυσικά!
Μέσα από τη πρώτη μας δράση επιβεβαιώθηκε η ανάγκη που είχαμε εντοπίσει:
Η ανάγκη για μία πλατφόρμα δικτύωσης σε φυσικό χώρο αλλά και για ανταλλαγή γνώσεων σε θέματα προώθησης της μουσικής.

OTG2.jpg

 
Απευθυνόμαστε σε μουσικούς οι οποίοι είναι στα πρώτα τους βήματα και έχουν ανάγκη από τα εργαλεία, τις γνώσεις και το δίκτυο που παρέχουμε. Πιο έμπειροι επαγγελματίες του χώρου και μουσικοί επίσης βρίσκουν θέση στο εγχείρημά μας καθώς παρέχουμε έναν χώρο όπου μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή με άτομα με κοινές επαγγελματικές ανησυχίες και να μοιραστούν τις γνώσεις και τις ιδέες τους αλλά και να ενημερώσουν τη δουλειά τους.
Δευτερευόντως, απευθυνόμαστε στο ευρύ κοινό δημιουργώντας ευκαιρίες για να ανακαλύψει ο κόσμος τις ενεργές μπάντες της τοπικής τους σκηνής.

OTG3.jpg


Μέσα από τις δράσεις μας αποσκοπούμε να:
Να δώσουμε ώθηση και γνώση σε νέους μουσικούς, ώστε να αναπτύξουν το κοινό τους. Να ενθαρρύνουμε τη σύνδεση μεταξύ νέων μουσικών και έμπειρων επαγγελματιών του χώρου. Να δώσουμε σε όλους τους συμμετέχοντες των συναντήσεών μας ένα γόνιμο πεδίο ώστε να εμπλουτίσουν το όραμά τους για το μέλλον.Το όραμά μας είναι να αυξήσουμε τη δυναμική και την ορατότητα της νέας εγχώριας μουσικής, συμβάλλοντας στη δημιουργία μόνιμων δομών στήριξης, συμβουλευτικής και συνεργασίας.
 
Είμαστε ένα πολύ καινούριο εγχείρημα που άρχισε με τη λογική ενός project με αρχή, μέση και τέλος και τώρα ουσιαστικά προχωράμε να βρούμε τη μόνιμη οργανική δομή μας. Η κεντρική ομάδα απαρτίζεται από 6 άτομα και όλοι εργαζόμαστε και σε άλλα projetcs. Το να συντονιστούμε όλοι μαζί αποτελεί πρόκληση όμως οι νέες τεχνολογίες μας επιτρέπουν να δουλεύουμε συνεργατικά και να συμπληρώνουμε ο ένας τη δουλειά του άλλου ακόμα και από απόσταση.
Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν αντικαθιστά την παραγωγικότητα και τη συνεργατικότητα που μπορεί να πετύχει κανείς όταν βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Μέσα από το διαγωνισμό του 5ου CU RestartUp@Ρομάντσο, έχουμε πλέον το δικό μας γραφείο στο Ρομάντσο και αυτό μας έχει βοηθήσει σε πολλούς τομείς.

OTG4.jpg

 

Το μεγαλύτερο κίνητρο που δίνει η Ελλάδα είναι πως υπάρχει κενό πεδίο για να δημιουργήσεις κάτι από το μηδέν. Στον κλάδο του πολιτισμού τουλάχιστον, είναι τόσα πολλά αυτά που δεν έχουν γίνει ακόμα που ο μόνος κίνδυνος είναι να χαθείς μέσα στα τόσα πράγματα που θα μπορούσες να αρχίσεις.  Αυτό κάποιους τους αποθαρρύνει αλλά σε αρκετούς από εμάς δίνει κίνητρο για δημιουργία. Σαφέστατα δεν έχουμε ιδρύσει επιχείρηση ακόμα και ούτε σκοπεύουμε καθώς η φορολογία και η γραφειοκρατία το καθιστούν απαγορευτικό και εξαιρετικά επικίνδυνο. Επομένως μπορεί να λέμε ναι στο δημιουργικό ρίσκο αλλά όχι στο οικονομικό και νομικό ρίσκο. Αντ’αυτού,  χτίζουμε συνέργειες με φορείς που εξυπηρετούνται από τις δράσεις μας και από κοινού πράττουμε χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για νομική σύσταση επιχείρησης σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον.
 
Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις σήμερα είναι να βρεις τα σωστά κανάλια για να προσεγγίσεις τους επωφελούμενους από τις δραστηριότητες μιας επιχείρησης. Υπάρχουν τόσα πολλά διαθέσιμα κανάλια επικοινωνίας και είναι εξαιρετικά εύκολο να χαθείς, ιδιαίτερα αν δεν έχεις και κάποιο εξειδικευμένο άτομο στην ομάδα σου.
 
Σίγουρα όσο κάνεις μαθαίνεις και αλλάζεις πρακτικές. Όχι, δεν θα κάναμε κάτι διαφορετικά εάν μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο, αλλά σίγουρα θα συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε και θα κάνουμε πολλά πράγματα διαφορετικά στο μέλλον. Άλλωστε, το διήμερο του Off The Grid του περασμένου Μαΐου αποτέλεσε μία αρχή, μία πρώτη επαφή με το κοινό μας. Μέσα από την αλληλεπίδραση, τη συζήτηση και το feedback των συμμετεχόντων, στόχος είναι να καλύψουμε περισσότερες θεματικές και τομείς που ενδιαφέρουν τους μουσικούς σήμερα και να προχωρήσουμε μαζί για την αναζωογόνηση της τοπικής μουσικής σκηνής.
 
Η πιο δύσκολη ερώτηση είναι το πώς βλέπουμε το Off The Grid μετά από 5 χρόνια. Καλό είναι να έχεις ένα πλάνο το οποίο θα προσαρμόζεται στις ταχύτατες αλλαγές που βιώνουμε και θα συνεχίσουμε να βιώνουμε από εδώ και πέρα. Ειδικά στον κλάδο της μουσικής χρειάζεται ευελιξία και συνεχείς ενημέρωση ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις υπάρχουσες ανάγκες. Το Off The Grid είναι δημιούργημα μίας ομάδας αλλά στοχεύει στο να δίνει ένα ευέλικτο πλαίσιο και ουσιαστικά να είναι κάτι εξελίξιμο από τους συμμετέχοντες του.
 
Ευκαιρίες θα υπάρχουν όσο θα υπάρχουν ανάγκες που χρειάζονται να ικανοποιηθούν και σε μία περίοδο κρίσης έχουμε περισσότερες ανικανοποίητες ανάγκες. Αυτό που μάθαμε μέσα από την εμπειρία μας ως τώρα, είναι πως υπάρχουν εκεί έξω έμπειροι επαγγελματίες πρόθυμοι να βοηθήσουν νέους ανθρώπους και νέα εγχειρήματα, όπως το δικό μας. Η συμβουλή μας λοιπόν είναι βρείτε αυτά τα άτομα και κεράστε τους απλά έναν καφέ. Είναι μία εκπληκτική πηγή γνώσης.
 
www.off-the-grid.gr