Μας μιλάει για την Allcancode που επιτρέπει στους χρήστες της να αποκτήσουν γνώσεις προγραμματισμού, δίχως να απαιτείται προηγούμενη εμπειρία.


Η Allcancode είναι μία διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα που καλλιεργεί τεχνολογικές δεξιότητες και γνώσεις προγραμματισμού μέσω διαδραστικών παιχνιδιών. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους χρήστες της να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες, ενώ δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να δημοσιεύσουν τα δικά τους παιχνίδια ή εφαρμογές. Με την Allcancode, οποιοσδήποτε μπορεί να μάθει να προγραμματίζει και να αξιοποιεί τις τελευταίες τεχνολογίες και να δημιουργήσει λειτουργικές εφαρμογές, χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη εμπειρία προγραμματισμού. Για την Allcancode μιλήσαμε με τον Σπύρο Αλβέρτη. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Όλα ξεκίνησαν με τον ιδρυτή της allcancode, Κώστα Καρολεμέα, να ψάχνει ένα διασκεδαστικό τρόπο για να διδάξει τις αρχές του προγραμματισμού στον γιο του. Άρχισε λοιπόν να επιλέγει διάφορες, διαπίστωσε ότι καμία δεν ήταν ικανή να κερδίσει το ενδιαφέρον του. Έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει την δική του και συγκεκριμένα μία ηλεκτρονική εκπαιδευτική περιπέτεια, ένα παιχνίδι με μεγάλη εκπαιδευτική αξία ενώ ταυτόχρονα να είναι ελκυστικό στα παιδιά.

Τρία χρόνια και 1,5 εκατομμύριο μαθητές δημοτικού μετά, οι υπηρεσίες μας απευθύνονται σε όλους όσους θέλουν να μάθουν να είναι δημιουργικοί με την τεχνολογία, είτε είναι παιδιά, είτε είναι επαγγελματίες. Μέσω της διαδικτυακής μας πλατφόρμας προγραμματισμού, όλοι μπορούν να μάθουν - ή να διδάξουν άλλους - πως να δημιουργούν προγράμματα και παιχνίδια, τα οποία μετά μπορούν να μοιραστούν με τους φίλους και τους συνάδελφους τους. Παραδείγματος χάριν, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού (HR) να μπορούν οι ίδιοι να δημιουργούν game-based corporate learning, γρήγορα και οικονομικά.

Το όραμα μας είναι το όνομα μας, όλοι να μπορούν να προγραμματίσουν, όλοι να μπορούν να δημιουργήσουν με βάση την τεχνολογία, χωρίς όμως να χρειάζεται να γίνουν προγραμματιστές. Αυτό δηλαδή που κάνει η πλατφόρμα μας! Ταυτόχρονα, όμως, ταυτιζόμαστε με ένα γενικότερο όραμα που υπάρχει για την εκπαίδευση, την προώθηση της δημιουργικής και κριτικής σκέψης. Διότι αυτή η  ανθρώπινη ικανότητα μας είναι που μας διαχωρίζει από τις μηχανές. Ένας διαχωρισμός που πλέον είναι απαραίτητος για να εξελιχθεί κάποιος επαγγελματικά. Για να κατανοήσει κανείς καλύτερα πώς διαμορφώνεται η αγορά εργασίας, αρκεί να εστιάσει στις τελευταίες εξελίξεις του τομέα της αυτοματοποίησης, δηλαδή της ρομποτικής. Όπως ακριβώς συνέβη το '70, με την αυτοματοποίηση της γραμμής παραγωγής, έτσι και τώρα κάποια παραδοσιακά επαγγέλματα θα χαθούν, δίνοντας στην θέση τους σε άλλα νέα. Να σκεφτείτε ότι  στην Αμερική μονάχα, οι εξελίξεις αυτές θα έχουν αυτοματοποιήσει μέχρι το 2030 το 30% δουλειών που μέχρι σήμερα παίρναμε σαν δεδομένο. Είναι σαφές λοιπόν ότι οι δουλειές του κοντινού μέλλοντος απαιτούν μία διαφορετική παλέτα δημιουργικών ικανοτήτων με την allcancode να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη τους.

Αρκετά έχει αλλάξει ο τρόπος δουλειάς σε σχέση με το παρελθόν. Στην αρχή ήμασταν απλά game studio που ήθελε να μάθει προγραμματισμό σε παιδιά μέσω ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Πλέον όμως έχουμε μετεξελιχτεί σε έναν οργανισμό που εξετάζει γενικότερα πώς η τεχνολογία αλλάζει τις ζωές μας και πως εμείς μπορούμε να σταθούμε δίπλα της δημιουργικά, εκπαιδευτικά, δυναμικά. Αλλά από την αρχή έως σήμερα, έχουμε μαθητές, πελάτες και συνεργάτες από όλο το κόσμο, χωρίς ποτέ η απόσταση και η διαφορά ώρας να μας έχει προβληματίσει  ιδιαίτερα.

Στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη επιχειρηματικής κουλτούρας. Αρκετές επιχειρήσεις έχουν αρκεστεί σε κρατικοδίαιτες δραστηριότητες, με βλαβερό αποτέλεσμα όχι μόνο τα οικονομικά της χώρας, αλλά και την εικόνα της επιχειρηματικότητας συνολικά. Μόνος ουσιαστικός αντίποδας είναι οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες και θεσμοί όπως ο Ελληνικό Επιχειρηματικό Βραβείο και το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων, προωθούν μια διαφορετική εικόνα, παρέχοντας ουσιαστικά κίνητρα και στήριξη στους νέους επιχειρηματίες. Αλλά κάπου εκεί σταματάνε τα θετικά και ξεκινάνε τα αρνητικά, αυτά της δημόσιας γραφειοκρατίας και έλλειψης ικανότητας, είτε αυτή είναι η συγκρότηση ενός πλάνου ανάπτυξης, είτε απλά η κατανόηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τα οφέλη αυτής στην οικονομία μιας χώρας. Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι ελάχιστοι δημόσιοι οργανισμοί όπως το Innovathens να αποδεικνύει έμπρακτα ότι  μπορεί να υπάρξει ουσιαστική δημόσια στήριξη, αρκεί να υπάρχει θέληση. Αλλά όχι, δεν σκεφτήκαμε ποτέ να παρατήσουμε την προσπάθεια μας. Αντιθέτως πεισμώναμε και ψάχναμε τρόπους να ξεπερνάμε τα όποια εμπόδια συναντούσαμε στο επιχειρηματικό ταξίδι μας.

Ως προς το ποιες θεωρώ σύγχρονες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις, εξαρτάται για ποιες επιχειρήσεις μιλάμε. Αλλά σαν κοινό παρονομαστή θα διέκρινα την τεχνολογία!  Η ενσωμάτωση της ήταν πάντα μία πρόκληση για τις επιχειρήσεις, αλλά ίσως αυτή τη στιγμή η διαδικασία να είναι πιο επώδυνη. Βλέπετε, η δυναμική εισχώρηση της τεχνολογίας διαμορφώνει έναν παντελώς καινούργιο κόσμο. Διαχρονικά οι εταιρείες έπρεπε πάντα να βλέπουν πιο μπροστά και να προσαρμόζονται στις αλλαγές αυτές, αλλά στην παρούσα φάση, αυτές δεν είναι αρκετά διακριτές. Χρειάζεται λοιπόν οι επιχειρηματίες να  διαθέτουν πλέον περισσότερη ευελιξία και εγρήγορση.

Προφανώς αν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε στο παρελθόν με την ώριμη σκέψη του παρόντος θα αλλάζαμε αρκετά - αν όχι σχεδόν τα πάντα. Αλλά μιας και αυτό δεν είναι εφικτό, δεν είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα. Αντιθέτως εστιάζουμε στο σήμερα και στο αύριο, χρονικές οντότητες που μπορούμε να διαμορφώνουμε πρακτικά.Κάπως έτσι, έχω ζήσει ένα υπέροχο ταξίδι με την allcancode, ξεπερνώντας τα εμπόδια του σήμερα και πετυχαίνοντας στόχους του αύριο. Με αυτό το τρόπο έχω ανακαλύψει καινούργια όρια, έχω αποχτήσει νέες ικανότητες και έχω εξελιχθεί τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. Άλλωστε η επιχειρηματικότητα από μόνη της είναι ένας πολύ ιδιαίτερος και πολύ αποτελεσματικός τρόπος αυτοβελτίωσης. Πρακτική που ήρθε για να μείνει και να με διαμορφώσει περαιτέρω στο μέλλον..

Η κρίση σίγουρα δημιουργεί ευκαιρίες για τους “έχοντες” και δυσβάσταχτες συνθήκες για τους “μη-έχοντες”. Αλλά αυτό είναι η πρώτη ανάγνωση. Διότι ταυτόχρονα δημιουργεί για όλους μία ανάγκη αυτό-εξέλιξης. Είναι απαραίτητη η  διαμόρφωση των αντιλήψεων και της σκέψης στις νέες συνθήκες. Η μόνη συμβουλή που ήθελα να δώσω είναι να: “Απαλλαχθείτε από τις αντιλήψεις του παρελθόντος. Θα χρειαστείτε να αλλάξετε περίπου 4 δουλειές μέχρι τα 32, οι ικανότητες που θα σας πάνε μπροστά βασίζονται καθαρά στην υπολογιστική δύναμη του μυαλού σας και μην φοβηθείτε να αλλάξετε χώρα για να κερδίσετε καινούργιες εμπειρίες. Αλλά πάνω από όλα, κάντε αυτό που πραγματικά αγαπάτε, ξεκινώντας από σήμερα!

https://next.allcancode.com