Μας μιλάει για την paramana, την πλατφόρμα αναζήτησης babysitter/ παιδαγωγών για τη φροντίδα και φύλαξη παιδιών στο σπίτι.


Στην αρχαία Ελλάδα την ονόμαζαν τροφό. Η τροφός λοιπόν, η παραμάνα, ήταν μια γυναίκα, η οποία αντικαθιστούσε τη μάνα, στην περίπτωση που αυτή δεν ήταν σε θέση ή για κάποιο άλλο λόγο δεν ήθελε να δώσει το μητρικό γάλα στο παιδί της. Σήμερα, το «επάγγελμα» της παραμάνας δεν υπάρχει καθώς υπάρχουν τα γάλατα που μπορούν, σε ανάγκη, να αντικαταστήσουν το μητρικό. Τι συμβαίνει όμως όταν μια οικογένεια με πέντε παιδιά(!) είναι στην επαρχία και ψάχνει να βρει επαγγελματίες για την φροντίδα και φύλαξη παιδιών στο σπίτι και δεν βρίσκει εύκολα; Η μία λύση είναι να σηκώσει τα χέρια ψηλά. Η άλλη λύση είναι να βρει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα. Για την paramana, την πλατφόρμα αναζήτησης babysitter/ παιδαγωγών και γενικά επαγγελματιών για τη φροντίδα και φύλαξη παιδιών στο σπίτι, μιλήσαμε με την Νατάσα Κατσούλια. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

H ιδέα της Paramana γεννήθηκε πριν από 5 περίπου χρόνια, λίγο μετά τον ερχομό του τρίτου μας παιδιού και ενώ ήμουν έγκυος στο τέταρτο! Μερικούς μήνες πριν είχαμε αφήσει την ζωή μας, συγγενείς και φίλους  στην Αθήνα, για να ζήσουμε στη σκιά του Ολύμπου (στο Λιτόχωρο Πιερίας), ονειρευόμενοι μια πιο ανθρώπινη και απλή καθημερινότητα. Ψάχνοντας λοιπόν babysitter για τα παιδιά μας, διαπιστώσαμε πώς στην Ελλάδα δεν υπήρχε κάποια πλατφόρμα αναζήτησης babysitter/ παιδαγωγών και γενικά επαγγελματιών για τη φροντίδα και φύλαξη παιδιών στο σπίτι. Ως νέοι γονείς σκεφτήκαμε πώς ήταν απαραίτητο να δημιουργηθεί μια αξιόπιστη πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ γονέων και νταντάδων, που θα παρέχει πρόσβαση σε ολοκληρωμένα επαγγελματικά προφίλ και θα προσφέρει εύκολη και ασφαλή επικοινωνία. Μας πήρε περίπου 2 χρόνια να καταλήξουμε στην μορφή που θα δίναμε στην Paramana, προσπαθώντας να λάβουμε υπόψιν όλες τις παραμέτρους ασφαλείας και λειτουργικότητας προκειμένου να γίνει αποδεκτή η πλατφόρμα μας από το πιο δύσκολο κοινό, δηλαδή τους γονείς μικρών παιδιών.

Πώς λειτουργεί η Paramana λοιπόν… Πρόκειται για μια δικτυακή πύλη όπου νταντάδες, babysitters, βοηθοί μητέρας αλλά και παιδαγωγοί διαφόρων ειδικοτήτων (πτυχιούχοι δάσκαλοι ξένων γλωσσών, μουσικοί, εικαστικοί) μπορούν να δημιουργήσουν δωρεάν το επαγγελματικό τους προφίλ, να καταχωρήσουν συστάσεις από προηγούμενους εργοδότες και να επικοινωνήσουν μέσω της πρωτότυπης φόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων της πλατφόρμας με τους γονείς. Επιπλέον, μέσω της υπηρεσίας «Ταυτοποίηση προφίλ», μπορούν να επαληθεύσουν τα προσωπικά στοιχεία καθώς και τα τυπικά τους προσόντα (πτυχία, σεμινάρια κ.τ.λ.), προσθέτοντας αξιοπιστία στο προφίλ τους και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των οικογενειών.
Από την άλλη, οι γονείς μπορούν να καταχωρήσουν αγγελίες για τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν ή και να ψάξουν την (τον) κατάλληλο συνεργάτη θέτοντας τα κριτήρια αναζήτησης που επιθυμούν, στην πλήρως παραμετροποιημένη φόρμα αναζήτησης που διαθέτει η πλατφόρμα. Στατιστικά, για κάθε αγγελία που δημοσιεύεται από γονέα στην Αττική, αυτός λαμβάνει περίπου 20 μηνύματα ενδιαφέροντος από υποψήφιες babysitters μέσα σε 5 ώρες από την δημοσίευση της αγγελίας. Εκτός των παραπάνω, πλεονέκτημα της www.paramana.eu αποτελεί η δυνατότητα αξιολόγησης/κριτικής των babysitters από τους εγγεγραμμένους γονείς, βοηθώντας στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ανάδειξη των καλύτερων επαγγελματιών. Και επειδή η ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών είναι πολύ σημαντική για εμάς, δεν κοινοποιούνται ποτέ τα προσωπικά στοιχεία των μελών μας (επίθετο, τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας), εκτός αν το επιλέξουν οι ίδιοι, ενώ η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω της υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων της Paramana, δίνει την ευκαιρία της πρώτης γνωριμίας και συζήτησης των μελών, χωρίς να χρειαστεί καν να μοιραστούν το τηλέφωνο ή το προσωπικό τους email. Να σημειωθεί πώς η εγγραφή και χρήση της πλατφόρμας προσφέρεται για την ώρα δωρεάν σε όλους τους χρήστες!

paramana5.jpg

Ευελπιστούμε η Paramana να είναι ο μόνιμος διαδικτυακός προορισμός κάθε αξιόλογου επαγγελματία που ψάχνει για εργασία στην φροντίδα και δημιουργική απασχόληση παιδιών (σε οικογένειες αλλά και σε επιχειρήσεις που συνεργαζόμαστε), αλλά και η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό ενός γονέα όταν αναζητά συνεργάτη για τα παιδιά του, τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού! Η μέχρι τώρα πορεία μας και ο ταχύς ρυθμός αύξησης των μελών μας (στην Paramana γίνονται καθημερινά 40 περίπου επιβεβαιωμένες νέες εγγραφές), αποδεικνύουν ότι έχουμε ήδη κερδίσει το στοίχημα να μας αγκαλιάσει η ελληνική οικογένεια και σκοπεύουμε να εμπλουτίζουμε την πλατφόρμα με υπηρεσίες και συνεργασίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του Έλληνα γονιού. Για παράδειγμα, πρόσφατα ξεκινήσαμε να φιλοξενούμε στην ιστοσελίδα kids friendly ξενοδοχεία, δίνοντας λύση στο πρόβλημα «που να πάμε διακοπές με τα παιδιά;». Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία των υπηρεσιών μας, λόγω ακριβώς της ευαισθησίας που έχει το αντικείμενο «φροντίδα παιδιού».

paramana2.jpg
 

Οι ιδρυτές της Paramana (Νατάσα Κατσούλια- Ανδρέας Λινός)  ζούμε και εργαζόμαστε στο Λιτόχωρο, όμως η υποστήριξη των χρηστών αλλά και η ομάδα προγραμματισμού και ανάπτυξης λογισμικού βρίσκονται στην Αθήνα. Είμαστε μια ομάδα 7 ατόμων, με «περιφερειακούς», έκτακτους συνεργάτες για τις διάφορες ανάγκες που προκύπτουν. Η επικοινωνία και η συνεννόηση δεν είναι δύσκολη, καθώς με τους μισούς από τους συνεργάτες μας γνωριζόμασταν χρόνια πριν, ενώ οι υπόλοιποι έχουν ήδη «δοκιμαστεί» τα 3 χρόνια που δουλεύουμε μαζί.  Ευτυχώς το internet και όλα τα τεχνολογικά εργαλεία που προσφέρονται σήμερα, βοηθούν στην γρήγορη και άμεση επικοινωνία με ποικίλους τρόπους.

paramana4.jpg

Η αλήθεια είναι πώς είχαμε πολλά σκαμπανεβάσματα πριν την υλοποίηση της ιδέας μας. Αφενός το αποτρεπτικό οικονομικό/ φορολογικό καθεστώς της χώρας μας, αφετέρου η έλλειψη εξωτερικής χρηματοδότησης, αλλά και οι δικοί μας δισταγμοί όσον αφορά το πόσο δεκτικό θα ήταν το ελληνικό κοινό σε μια τέτοια καινοτόμα πλατφόρμα, μας πρόσθεταν ένα άγχος που ευτυχώς υπερκεράστηκε από την πεποίθησή μας ότι η ιδέα μας είναι super και θα πετύχει! Όσον αφορά στη διαδικασία ίδρυσης της εταιρίας, δεν θυμάμαι να δυσκολευτήκαμε πολύ, εκτός του ότι ήταν πιο χρονοβόρα σε σχέση με την ίδια διαδικασία σε μια άλλη χώρα ίσως.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που βασίζονται στο internet, όπως είναι η Paramana, ζητούμενο είναι συνεχώς να εξελίσσεσαι για να μην μένεις πίσω τόσο τεχνολογικά, αλλά και όσον αφορά τις προτιμήσεις/ τάσεις του κοινού σου. Η μεγαλύτερη όμως πρό(σ)κληση είναι να μπορείς να αφουγκράζεσαι τις ανάγκες των χρηστών σου και να δίνεις λύσεις που θα τους κρατάνε κοντά στην επιχείρησή σου, ενώ ταυτόχρονα να μην ξεχνάς να τους σέβεσαι!

paramana3.jpg

Αν δεν είχαμε δισταγμούς όσον αφορά το πόσο δεκτική θα ήταν η Ελληνική κοινωνία σε μια πλατφόρμα που ερχόταν να ανατρέψει τα δεδομένα της αναζήτησης babysitter, μπορεί να είχαμε μπει περισσότερο «επιθετικά» στην αγορά. Γενικά όμως, οι σχετικά αργοί ρυθμοί της πορείας μας, βοηθούν στο να κάνουμε καλύτερο έλεγχο της απόδοσης των αποφάσεών μας και να διορθώνουμε την πορεία μας, χωρίς μεγάλο οικονομικό ρίσκο και χωρίς πολύ άγχος. Σε 5 χρόνια από τώρα, ελπίζουμε η Paramana να έχει εντυπωθεί στην σκέψη γονιών και παιδαγωγών, ως η πλατφόρμα που είναι «κοντά στην μάνα (ΠΑΡΑ –ΜΑΝΑ)» και να είμαστε η σίγουρη λύση για την αξιόπιστη, γρήγορη και απλή αναζήτηση συνεργάτη για την φροντίδα των παιδιών.

Εννοείται πώς η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες! Ακόμα κι αν κάποιες φορές η ελπίδα δεν φαίνεται στον ορίζοντα, τον νέο άνθρωπο που τώρα βγαίνει στην αγορά εργασίας, εμείς οι παλαιότεροι πρέπει να τον οπλίζουμε πάντα με αισιοδοξία! Ο καθένας θα πετύχει με τον δικό του τρόπο και στην ώρα του, αν έχει μάτια και αυτιά ανοιχτά και διάθεση να δουλέψει – ακόμα κι αν οι συνθήκες δεν είναι πάντα οι ιδανικές.

https://www.paramana.eu/

 

paramana7.jpg