Μας μιλάει για το instalaw, μια καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα για την παροχή on-demand νομικών υπηρεσιών.


Στην Ελλάδα έχουμε μια από τις υψηλότερες αναλογίες δικηγόρων ανά κάτοικο και δυστυχώς ένα μεγάλο αριθμό δικηγόρων που υποαπασχολούνται. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί συμπολίτες μας αδυνατούν ή διστάζουν να προσφύγουν στις υπηρεσίες τους, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τα νομικά ζητήματα μόνοι τους ή να καταφεύγουν σε δικηγόρο όταν πια το πρόβλημα τους έχει διογκωθεί και η αντιμετώπισή του έχει γίνει πιο πολύπλοκη, χρονοβόρα και ακριβή. Το instalaw είναι μια καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα για την παροχή on-demand νομικών υπηρεσιών, με στόχο να παρέχει σε όλους τους πολίτες εύκολη και άμεση πρόσβαση σε εξειδικευμένους δικηγόρους, ώστε να έχουν την νομική βοήθεια που χρειάζονται, οποιαδήποτε στιγμή, από οποιοδήποτε μέρος, με χαμηλό κόστος. Για το instalaw μιλήσαμε με την Μυρτώ Τσίμα . Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

 
Το ερέθισμά για την ίδρυση της επιχείρησης ήταν όταν γύρισα από την Αγγλία, και έχοντας μητέρα δικηγόρο, παρατήρησα πως η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει ένα παράδοξο στον χώρο των νομικών υπηρεσιών. Από την μία πλευρά, πολλοί και ιδιαίτερα οι νέοι δικηγόροι υποαπασχολούνται, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους και να κλείνουν τα γραφεία τους. Από την άλλη, πολλοί συμπολίτες μας, αν και σχεδόν καθημερινά αντιμετωπίζουν νομικά ζητήματα, διστάζουν να προσφύγουν στις υπηρεσίες τους, καθώς δεν ξέρουν που να απευθυνθούν, ή, συχνότερα, επειδή δεν γνωρίζουν πόσο χρονοβόρα θα είναι η διαδικασία και ποιο θα είναι το τελικό κόστος. Το αποτέλεσμα είναι ότι αναβάλουν την αντιμετώπιση των νομικών τους ζητημάτων ή προσπαθούν να τα αντιμετωπίσουν χωρίς δικηγόρο. Αυτό μάλιστα συχνά τους οδηγεί να καταλήγουν σε δικηγόρο όταν πια το πρόβλημα τους έχει διογκωθεί και η αντιμετώπισή του έχει γίνει πιο πολύπλοκη, χρονοβόρα και το κυριότερο έχει πολύ υψηλότερο κόστος. Όταν βλέπουμε πολίτες να πηγαίνουν ακόμα και στα δικαστήρια χωρίς παράσταση δικηγόρου, είναι σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά. Πόσο μάλλον, όταν υπάρχει πληθώρα δικηγόρων έτοιμων να τους βοηθήσουν. Η προσδοκία μας λοιπόν ήταν να δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα, αυτό το παράδοξο, δίνοντας σε κάθε πολίτη την δυνατότητα να συμβουλευθεί δικηγόρο εύκολα, γρήγορα και άμεσα, με χαμηλό και ξεκάθαρο κόστος.

 

instalaw2.jpg

 
Μέσα από την πλατφόρμα μας, μπορεί πλέον ο πολίτης να έχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε εξειδικευμένους δικηγόρους, οποιαδήποτε στιγμή, από όπου κι αν βρίσκεται και με χαμηλό και γνωστό εκ των προτέρων κόστος. Έτσι, απευθυνόμαστε σε όλους του πολίτες που έχουν κάποιο νομικό ζήτημα, αλλά και σε αυτούς που έχουν απλώς μια απορία ή αναζητούν μια σύντομη νομική συμβουλή ακόμα και προληπτικά ή διερευνητικά. Απευθυνόμαστε, επίσης, και σε νέους ή επίδοξους επιχειρηματίες και startups, οι οποίοι χρειάζονται νομική βοήθεια για την σύσταση της εταιρείας και όλα τα περαιτέρω νομικά ζητήματα που αφορούν την επιχείρησή τους αλλά έχουν περιορισμένο budget. Παράλληλα, δίνουμε στους δικηγόρους την ευκαιρία να εργάζονται αποδοτικότερα και με μεγαλύτερη ευελιξία και έλεγχο. Κάθε προπληρωμένο τηλεφωνικό ραντεβού είναι ένα έξτρα εισόδημα για αυτούς αλλά και μια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με νέους πελάτες.

 

instalaw3.jpg

 

Όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε, με την βοήθεια της τεχνολογίας, ένα νέο, εκσυγχρονισμένο μοντέλο παροχής νομικών υπηρεσιών κατά παραγγελία (on-demand), το οποίο θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες τόσο των πολιτών όσο και των δικηγόρων. Με την λογική αυτή, το instalaw θα εξελίσσεται και θα βελτιώνεται συνέχεια, προσθέτοντας όλο και περισσότερες εφαρμογές και υπηρεσίες.

 

instalaw4.jpg

 
Η τεχνολογία έχει αδιαμφισβήτητα αλλάξει σημαντικά τον τρόπο δουλειάς. Πλέον, είναι εφικτό να εργάζεσαι εκτός γραφείου, ακόμα και από το εξωτερικό, ειδικά όταν πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα. Αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος και να αυξήσει την αποδοτικότητα, επιτρέποντας έτσι σε μια επιχείρηση να κρατάει και τις τιμές της χαμηλότερα. Εμείς έχουμε 4 άτομα που εργάζονται στο «τεχνικό» κομμάτι, δηλαδή για το web development της πλατφόρμας, 2 νομικούς συμβούλους και παράλληλα αυτή την στιγμή συνεργαζόμαστε με περισσότερους από 40 δικηγόρους.

Δυστυχώς η Ελλάδα δεν προωθεί όσο θα έπρεπε την επιχειρηματικότητα και ειδικά την νεανική επιχειρηματικότητα. Πάρα πολλές χώρες πλέον δίνουν όλο και περισσότερα κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που παίζουν στην αναζωογόνηση των οικονομιών τους αλλά στην Ελλάδα προς το παρόν μόνο κίνητρα δεν παρέχονται σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει μια επιχειρηματική προσπάθεια. Η μεγάλη γραφειοκρατία προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις και, σε συνδυασμό με την υπέρμετρη φορολογία, απωθεί τους επενδυτές. Αυτή την γραφειοκρατία αντιμετώπισα κι εγώ τόσο κατά την ίδρυση της επιχείρησης, όσο και για οποιαδήποτε μεταγενέστερη ενέργεια κι έτσι η λειτουργία της εταιρείας καθυστέρησε αρκετούς μήνες.

Η γρήγορη εξέλιξη της τεχνολογίας αποτελεί μια από τις βασικότερες προκλήσεις για την επιχειρήσεις, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν ταχύτατα και επηρεάζουν όλες τις δραστηριότητες μιας  επιχείρησης. Ειδικά για την Ελλάδα, η αποδοχή και η γρήγορη ανάπτυξη της ψηφιακής επιχειρηματικότητας αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση.

Το instalaw είναι μια καινοτόμα πλατφόρμα και όταν κάνεις κάτι τόσο καινούργιο είναι αναμενόμενο να κάνεις και ενέργειες και επιλογές που μπορεί τελικά να αποδειχθούν λανθασμένες. Το σημαντικό είναι να μαθαίνεις από τα λάθη και την κριτική και με ευελιξία να τα χρησιμοποιείς ώστε να βελτιώνεις συνέχεια την υπηρεσία σου. Τα 5 χρόνια είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά θα έλεγα ότι θα ήμουν ικανοποιημένη αν παρέμενα στον χώρο της ψηφιακής επιχειρηματικότητας και συνέχιζα να νιώθω δημιουργική και χρήσιμη. Φυσικά, η βασική μου φιλοδοξία είναι, μέσα σε πέντε χρόνια, το instalaw να έχει αλλάξει προς το καλύτερο τον τρόπο που παρέχεται νομική βοήθεια στην χώρα.

Στην ερώτηση εάν η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες η απάντηση είναι, φυσικά. Η κρίση δημιουργεί νέες ανεκπλήρωτες ανάγκες και άρα ωθεί νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Βέβαια, ταυτόχρονα, η κρίση συνεπάγεται προβλήματα χρηματοδότησης, αβεβαιότητα και μειωμένη αγοραστική δύναμη. Έτσι, κάθε νέος επιχειρηματίας πρέπει να είναι προετοιμασμένος για αυτές τις δυσκολίες, να έχει ένα ξεκάθαρο στρατηγικό πλάνο για την υλοποίηση της ιδέας του και τις ανάγκες κεφαλαίου, μια καλή εικόνα της αγοράς και φυσικά να έχει πάθος για την ιδέα του και να αφοσιωθεί σε αυτή.  

www.instalaw.gr