Ο στόχος μας είναι να εξαλείψουμε κάθε τριβή από τη διαδικασία παραγωγής λογισμικού.


Το Youth Platform είναι πάντα κοντά σε όσους αποφασίζουν να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά κανάλια και να πάνε το επάγγελμά τους λίγο παρακάτω όσον αφορά στις διαδικασίες και την επικοινωνία με το κοινό. Το SourceLair είναι ένα online περιβάλλον προγραμματισμού (IDE), το οποίο δίνει τη δυνατότητα προγραμματισμού μέσα σε περιβάλλον web. Είναι εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζονται οι προγραμματιστές για να προγραμματίζουν επαγγελματικά, ενώ συνεργάζεται άψογα με υπηρεσίες όπως το GitHub, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα αξιοποίησης κάποιων από τα πιο αγαπημένα εργαλεία των προγραμματιστών. Για το SourceLair μιλήσαμε με τον Πάρη Κασιδιάρη. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά


Το SourceLair ξεκίνησε ως project στα πλαίσια ενός σεμιναρίου ανάπτυξης web εφαρμογών, επειδή δεν ήμασταν ευχαριστημένοι από το πόσο εύκολο και γρήγορο ήταν κάποιος να ξεκινήσει να γράφει κώδικα. Το SourceLair δεν ξεκίνησε ως επιχείρηση αλλά εξελίχθηκε σε μία. Οι αρχικές προσδοκίες μας ήταν να το χρησιμοποιούμε εμείς και οι συμφοιτητές μας για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη όταν γράφουμε κώδικα, αλλά η συνεχής ροή χρηστών από όλον τον κόσμο και η συνεχής ζήτηση για νέες δυνατότητες μας οδήγησε στη σκέψη πως υπάρχουν κάποια κενά στην αγορά τα οποία πρέπει να καλύψουμε. 
 

Το SourceLair είναι ένα website που απευθύνεται σε developers (προγραμματιστές), από αρχάριους (π.χ. μαθητές ή φοιτητές) έως έμπειρους (π.χ. επαγγελματίες ή open­source hackers). Τα κύρια οφέλη από τη χρήση του SourceLair είναι πως: 

-μπορούν πολύ γρήγορα να ξεκινήσουν να δουλεύουν σε ένα προγραμματιστικό project αφού τους παρέχουμε ένα έτοιμο περιβάλλον γι’ αυτό 

-μπορούν να δουλεύουν στο project τους από οπουδήποτε, αφού όλα τους τα αρχεία είναι διαθέσιμα μέσα στο browser, ανά πάσα στιγμή 

­
Ο στόχος μας είναι να εξαλείψουμε κάθε τριβή από τη διαδικασία παραγωγής λογισμικού. Βλέπουμε την παραγωγή λογισμικού σαν μία τυπική γραμμή παραγωγής με διαφορετικά στάδια, τα οποία χωλαίνουν είτε εσωτερικά είτε στη μετάβαση από το ένα στο άλλο. Το SourceLair στοχεύει στο να εξωμαλύνει αυτή τη γραμμή παραγωγής, να κάνει την ανάπτυξη λογισμικού πιο ευχάριστη και να επιτρέψει στους προγραμματιστές εν τέλει να ασχολούνται μόνο με το πώς θα λύσουν το πρόβλημα που έχουν αναλάβει. 

­
Ειδικά στις εταιρίες λογισμικού ­ όπως εμείς ­ ο τρόπος εργασίας είναι πολύ διαφορετικός. Συνήθως δεν υπάρχουν αυστηρά ωράρια, αλλά στόχοι οι οποίοι πρέπει να επιτυγχάνονται σε βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα (πχ. αρκετές εταιρίες αποφασίζουν τι θέλουν να υλοποιήσουν εντός δύο εβδομάδων και είναι στην ευχέρεια του προγραμματιστή να κατανείμει το χρόνο του με τον τρόπο που προτιμάει). Η εταιρία μας αποτελείται από 5 άτομα. Χρησιμοποιούμε συνεχώς “εταιρικά chat rooms” για να μιλάμε, οπότε δε χρειάζεται να είμαστε στο γραφείο για να κρατάμε τη ροή της εταιρίας. Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε άτομα στην εταιρία που δουλεύεουν από άλλη πόλη ή χώρα, όμως είναι κάτι το οποίο πιθανότατα θα συμβεί στο μέλλον. 

­  

SourceLair1.jpg



Δεν πιστεύουμε πως η Ελλάδα σαν κράτος δίνει κίνητρα στους νέους επιχειρηματίες. Η διαδικασία σύστασης επιχείρησης δεν καθυστέρησε αφότου είχαμε συλλέξει τα απαραίτητα χαρτιά. Σε μία βδομάδα από την κατάθεση των χαρτιών είχαμε την εταιρία και το ΑΦΜ της στα χέρια μας. Δε σκεφτήκαμε να τα παρατήσουμε γιατί ήδη τρέχαμε την εφαρμογή για 3 χρόνια με δικά μας έξοδα και η διαδικασία επένδυσης από την Εθνική Τράπεζα κύλισε σχετικά ομαλά θα έλεγα. 

Η κύρια πρόκληση για τις σύγχρονες, τεχνολογικές επιχειρήσεις είναι πως πρέπει να προσεγγίσουν και να πείσουν πελάτες σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό χρειάζεται μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση από τον τρόπο που είχαμε συνηθίσει να επιχειρούμε μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, δηλαδή σχεδόν αποκλειστικά με face­to­face επικοινωνία επιχειρηματία­πελάτη. 
­ 

Πολλά πράγματα θα έκανα διαφορετικά ­ κυρίως πράγματα που τα έκανα λάθος λόγω άγνοιας βέβαια. Ιδανικά με βλέπω μέσα στο SourceLair, να συνεχίσω να δουλεύω με τα άτομα με τα οποία δουλεύω σήμερα, σε μία μεγαλύτερη ομάδα, η οποία αφήνει παγκόσμιο αντίκτυπο στην αγορά της παραγωγής λογισμικού. 

­
Σίγουρα ως ένα βαθμό η κρίση δίνει ευκαιρίες. Φέρνει στην επιφάνεια προβλήματα τα οποία αναζητούν αποδοτικές και οικονομικές λύσεις. Η άποψή μου είναι όσοι έχουν την οποιαδήποτε επιχειρηματική ιδέα πρέπει να είναι όσο πιο εξωστρεφείς γίνεται (κανείς δεν πρόκειται να τους την κλέψει) για να μαζέψουν όσο περισσότερο feedback γίνεται (μειώνοντας έτσι το ρίσκο στην αρχική τους προσπάθεια), και να κάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά την ιδέα τους επιχείρηση και να δουν κατά πόσο μπορεί να σταθεί στην αγορά. 
 
www.sourcelair.com

SourceLair2.jpg