Σκοπός μας, να φέρουμε σε επαφή άτομα που αναζητούν εργασία με άτομα της αγοράς, τα οποία μοιράζονται την εμπειρία τους, τα καθοδηγούν και τους δίνουν μια επιπλέον οπτική γωνία.


Το Youth Platform είναι πάντα κοντά σε όσους αποφασίζουν να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά κανάλια και να πάνε το επάγγελμά τους λίγο παρακάτω όσον αφορά στις διαδικασίες και την επικοινωνία με το κοινό. Το Job Pairs αποτελεί μία  εθελοντική προσπάθεια από μία ομάδα ανθρώπων από διαφορετικούς χώρους να δημιουργήσουν ευκαιρίες στο σύγχρονο επαγγελματικό περιβάλλον φέρνοντας σε επαφή άτομα που αναζητούν εργασία με τον επαγγελματικό χώρο της επιλογής τους. Ο στόχος τους; Να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και να δοθεί μία ώθηση στα άτομα που αναζητούν εργασία. Για το Job Pairs μιλήσαμε με την Άννα Τσώνη. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.
 
Το Job Pairs αποτελεί μία οργανωμένη προσπάθεια από μία ομάδα επαγγελματιών διαφορετικών κλάδων και ειδικοτήτων, να δημιουργήσουν ευκαιρίες στο σύγχρονο και συνεχώς εξελισσόμενο επαγγελματικό περιβάλλον. Σκοπός μας, να φέρουμε σε επαφή άτομα που αναζητούν εργασία με τον επαγγελματικό χώρο της επιλογής τους συνδέοντάς τα με άτομα της αγοράς, τα οποία μοιράζονται την εμπειρία τους, τα καθοδηγούν και τους δίνουν μια επιπλέον οπτική γωνία. Επιτυγχάνουμε να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στις εταιρίες και τους υποψηφίους και να δοθεί μία ώθηση στα άτομα που αναζητούν εργασία. Δίπλα μας εκτός των ανεξάρτητων επαγγελματιών - μεντόρων, έχουμε και εταιρίες στο ρόλο υποστηρικτών, οι οποίες μέσω της εθελοντικής τους συμμετοχής, μας διοχετεύουν με τα πλέον αξιόλογα στελέχη τους για τον ρόλο των μεντόρων.

To job-pairs είναι μια εθελοντική πρωτοβουλία και ξεκίνησε ως ιδέα πριν από περίπου δύο χρόνια όταν ο κύριος Ι. Νικολάου, και η κυρία Μ. Βακόλα, Οργανωσιακοί Ψυχολόγοι και Αναπληρωτές Καθηγητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θέλησαν να καλύψουν την ανάγκη πολλών κυρίως νέων αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας αποφοίτων να έρθουν σε επαφή με την αγορά εργασίας και να μεταβούν επιτυχημένα σε αυτήν μέσα από μια δομημένη διαδικασία mentoring με στελέχη εταιριών. Οι καθηγητές μας έρχονται καθημερινά σε επαφή με την δύσκολη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε πολλοί απόφοιτοι και θέλησαν να δημιουργήσουν ευκαιρίες και να ενθαρρύνουν ανθρώπους να τις αρπάξουν.


 
Η ομάδα μας αποτελείται από τους Αναπληρωτές Καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ι. Νικολάου και Μ. Βακόλα και από μία μεγάλη ομάδα περίπου 35 εθελοντών, την οποία συντονίζουν οι παραπάνω, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους και αφιερώνουν προσωπικό τους χρόνο για να δημιουργήσουν ευκαιρίες για απόφοιτους (mentees) μέσα από μία σειρά 4 συναντήσεων με στελέχη επιχειρήσεων (mentors). Η ομάδα δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια και μοιράζεται κοινό όραμα και θέληση να συμβάλει ο καθένας ξεχωριστά με τις ικανότητές του στον συντονισμό των «ζευγαριών» mentors-mentees.
 


Ως mentee μπορεί να συμμετέχει κάθε απόφοιτος ΑΕΙ/ΤΕΙ που ψάχνει ενεργά για την πρώτη του θέση εργασίας ή έχει χάσει την εργασία του ή επιθυμεί να αλλάξει καριέρα. Ως mentor μπορεί να συμμετέχει κάθε επαγγελματίας που έχει τουλάχιστον πενταετή εργασιακή εμπειρία σε ένα συγκεκριμένο κλάδο. Πρέπει να τονίσουμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια είναι ΑΠΟΛΥΤΑ δωρεάν και ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ για όλους τους εμπλεκόμενους (mentors, mentees, επιχειρήσεις αλλά και την ομάδα του Job-Pairs).
 


Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος προκειμένου να συμμετέχει στο  Job-Pairs  αποτελείται από 4 απλά βήματα:
Στάδιο 1.  Εκδήλωση συμμετοχής στις ειδικές φόρμες της ιστοσελίδας του Job-Pairs (job-pairs.gr).
Στάδιο 2. Η ομάδα εθελοντών του Job-Pairs υλοποιεί το «ταίριασμα» του mentor και του mentee (βάσει των κοινών ενδιαφερόντων, του κλάδου απασχόλησης κ.λπ.).
Στάδιο 3.  Σας ενημερώνουμε για τα επόμενα βήματα, αποστέλλοντας  το υποστηρικτικό υλικό, στηριζόμενο στις επιστημονικές αρχές της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, με σκοπό να διευκολύνει τις συναντήσεις Mentor & Mentee.
Στάδιο 4. Ακολουθούν τέσσερις συναντήσεις με ενδεικτικό περιεχόμενο (το οποίο δεν είναι περιοριστικό, αφού το κάθε επαγγελματικό ζευγάρι μπορεί να αναμορφώνει τις συναντήσεις του, αναλόγως των προσδοκιών, των στόχων και τις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου)


 Ξεκινώντας με την πρωτοβουλία αυτή, πρώτος μας στόχος ήταν να στηρίξουμε άτομα τα οποία περνούν μια πολύ δύσκολη διαδικασία, αυτή της αναζήτησης εργασίας. Βλέποντας όμως τις αλληλεπιδράσεις που ξεκινούσαν μέσα από το job-pairs, ακούγοντας τα λόγια όσων συμμετείχαν, αλλά και συζητώντας με τα μέλη της εθελοντικής ομάδας, δε μπορούσαμε να παραβλέψουμε τις υπόλοιπες πτυχές του. Οι mentees δουλεύουν πάνω στις δικές τους ανάγκες, δικτυώνονται και αποκτούν μια επιπλέον οπτική στο χώρο που τους ενδιαφέρει. Οι mentors από την άλλη έχουν την ευκαιρία να βοηθήσουν άμεσα και πρακτικά, δίνουν τις γνώσεις τους και ζουν ξανά την αγωνία των πρώτων (ή και μεταβατικών) βημάτων τους μέσα από τους mentees τους. Η ομάδα βλέπει πώς από μια ιδέα, μπορεί πραγματικά να υπάρξει αλλαγή. Είναι αξιοσημείωτα τα αποτελέσματα αυτής της εθελοντικής προσπάθειας, καθώς σχεδόν το 45% των mentees, όπου  έλαβαν μέρος στη διαδικασία, κατάφεραν να βρουν εργασία στο αντικείμενό τους.
Μέχρι σήμερα, λοιπόν, είμαστε στην ευχάριστη θέση να κοινοποιήσουμε πως το Job-Pairs έχει καταφέρει να δημιουργήσει ευκαιρίες σε: 751 mentees και 258 mentors, μέσω της δημιουργίας 132 Ολοκληρωμένων Ζευγαριών και 78 Ζευγαριών σε Εξέλιξη.

Περισσότερα για το job-pairs.gr μπορείτε να μάθετε στο site μας, στη σελίδα μας στο facebook, στο twitter και στο linkedin. Αναζητήστε τη φόρμα συμμετοχής στη σελίδα μας, εφόσον θέλετε να συμμετάσχετε ως mentor ή mentee!

www.job-pairs.gr

job%20pairs1.jpg