Δεν υπήρχε ποτέ στο παρελθόν τέτοια ευκολία προσβασιμότητας σε όλη τη παγκόσμια αγορά. Το θέμα είναι κάποιος να την χρησιμοποιήσει σωστά.


Το Youth Platform είναι πάντα κοντά σε όσους αποφασίζουν να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά κανάλια και να πάνε το επάγγελμά τους λίγο παρακάτω όσον αφορά στις διαδικασίες και την επικοινωνία με το κοινό. Το www.yourgreekoliveoil.com είναι η πρώτη εξαγωγική πλατφόρμα για Ελληνικό Εξτρά Παρθένο Ελαιόλαδο που δίνει τη δυνατότητα στους ξένους αγοραστές να δημιουργήσουν τη δική τους ετικέτα Ελληνικού ελαιολάδου επιλέγοντας την ποικιλία, την φιάλη, την ετικέτα και να παραλάβουν ένα έτοιμο προϊόν με το λογότυπο τους. Ιδρυτές της πλατφόρμας είναι ο Γιάννης Ασλάνης (Σύμβουλος Επιχειρηματικής Στρατηγικής) και ο Χρήστος Παπαηλιόπουλος (Ιδιώτης με οικογενειακή παράδοση στη παραγωγή ελαιολάδου). Για το yourgreekoliveoil μιλήσαμε με τον Γιάννη Ασλάνη. Διαβαστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.



 
Το ερέθισμα για τη δημιουργία του yourgreekoliveoil ήταν η παρατήρηση του δίπολου που υπήρχε στην αγορά ως τώρα για το ελληνικό ελαιόλαδο. Από τη μια πλευρά η μαζική εξαγωγή του ελαιολάδου σε δεξαμενές σε Ισπανία και Ιταλία και από την άλλη οι ελληνικές ετικέτες με την εξαιρετική δημιουργία αλλά την όχι μεγάλη επαναληψιμότητα. Κρίναμε λοιπόν ότι θα έπρεπε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια ενδιάμεση αγορά. Αποφασίσαμε να κάνουμε το λεγόμενο reverse engineering και να πάμε αντίστροφα στην ως τώρα επιχειρηματική λογική στην Ελλάδα. Αναγνωρίσαμε λοιπόν ότι θα υπήρχε μια δυνητική νέα αγορά αν απευθυνόμασταν στις επιχειρήσεις του εξωτερικού και τους παρείχαμε το εργαλείο να προμηθευτούν το ελληνικό ελαιόλαδο της επιλογής τους  έτσι όπως αυτοί γνωρίζουν ότι μπορεί να σταθεί στην αγορά τους.


Το να έχεις προσδοκίες είναι το βασικό στοιχειό για να επιχειρήσεις όχι όμως και το βασικό. Αυτό που πρέπει να έχεις είναι εργατικότητα και συγκέντρωση ώστε στην αρχή να αναγνωρίσεις τις δυσκολίες να μάθεις από αυτές και να βελτιωθείς. Τότε πρέπει να έχεις προσδοκίες. Αφού έχεις ξεπεράσει τις δυσκολίες. Οι προσδοκίες μας λοιπόν τώρα μετά από σχεδόν 6 μήνες είναι να μπορέσουμε να μειώσουμε την επόμενη σεζόν τις πωλήσεις του χύμα ελαιολάδου σε ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσοστό.

 
Υπάρχουν ουσιαστικά τρεις κατηγορίες που απευθύνεται η πλατφόρμα μας. Τρία οικοσυστήματα πρακτικά που η πλατφόρμα συνενώνει ώστε να δημιουργηθεί υπεραξία για όλους.
Θα ξεκινήσω από τους αγοραστές του εξωτερικού, επιχειρήσεις που είναι στο χώρο των τροφίμων από μεγάλα σουπερ μάρκετ,delicatessen,Ξενοδοχεία, Εστιατόρια ,Διανομείς τροφίμων κτλ οι οποίοι μπορούν μέσω της πλατφόρμας να προμηθευτούν απευθείας από την πηγή την ποικιλία ελληνικού ελαιολάδου που θα επιλέξουν, έπειτα να επιλέξουν την φιάλη, το καπάκι, την ετικέτα ή την απευθείας βαφή της φιάλης και στη τελική φάση αποστέλλουν το λογότυπο τους για να γίνει η εμφιάλωση και η αποστολή του προϊόντος.
Θα συνεχίσω με τις επιχειρήσεις που αποτελούν μέλη του δικτύου μας. Συνάψαμε στρατηγικές συνεργασίες με κορυφαίες ελληνικές εταιρείες στο χώρο της εμφιάλωσης, της εμπορίας φιαλών ,των ετικετών και της βαφής φιαλών καθώς και των μεταφορών όπως επίσης και με εταιρείες στο εξαγωγικό marketing.  Εργαστήκαμε στενά με όλους ώστε να συντονίσουμε όλα τα μέλη για να λειτουργεί άρτια το δίκτυο.
Τέλος απευθυνόμαστε στον Έλληνα παραγωγό που μπορεί να ενταθεί στο δίκτυο παραγωγών της πλατφόρμας ώστε το ελαιόλαδο του να είναι διαθέσιμο για αγορά από τις ξένες επιχειρήσεις. Πρόσφατα δώσαμε χώρο στη πλατφόρμα μας και για ιδιωτικές ετικέτες θέλοντας να δείξουμε ότι αγκαλιάζουμε την ιδιωτική προσπάθεια και θέλουμε να έχουν την προβολή τους μέσω της πλατφόρμας έτσι ώστε αν μια ξένη επιχείρηση επιθυμεί μια έτοιμη λύση να την έχει άμεσα διαθέσιμη.


Στόχος μας είναι να μειώσουμε τις πωλήσεις χύμα ελαιολάδου και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε παραγωγούς και ιδιωτικές εταιρείες να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Μέσα στους πρώτους μας μήνες έχουμε καταφέρει να εξάγουμε σε 10 χώρες συνολικά 200 τόνους ελαιολάδου ενώ θεωρούμε προσιτό στόχο να αγγίξουμε την επόμενη σεζόν τους 1000 με συντονισμένες ενέργειες προσέγγισης πελατών. Επιθυμούμε σύντομα να είμαστε σε θέση να κάνουμε προσλήψεις προσωπικού ενώ είμαστε σε διαπραγματεύσεις με επενδυτές ώστε να εξαπλωθούμε σε όλες τις κατηγορίες των ελληνικών τροφίμων. Θέλουμε να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό και να βοηθήσουμε στην αύξηση της επαναληψιμότητας των πωλήσεων.

YourGreekOliveOil2.jpg



Οι δυο νέοι παράγοντες της εποχής μας που έχουν αλλάξει και θα αλλάξουν ακόμα περισσότερο το τρόπο εργασίας είναι η διασυνδεσιμότητα μέσω του διαδικτύου και τα ανθρώπινα δίκτυα. Δεν υπήρχε ποτέ στο παρελθόν τέτοια ευκολία προσβασιμότητας σε όλη τη παγκόσμια αγορά. Το θέμα είναι κάποιος να την χρησιμοποιήσει σωστά. Θα αλλάξω μια λέξη στην ερώτηση σας για να καταλάβετε και το νόημα του ανθρώπινου δικτύου. Δεν υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν σε εμάς αλλά για εμάς. Όλο το ανθρώπινο δυναμικό των συνεργατών εργάζεται και για εμάς για να είμαι ακριβής. Αυτή τη στιγμή η ομάδα αποτελείται από δυο άτομα που έχουν το γενικό συντονισμό του δικτύου και σύντομα θα αυξηθούν. Όμως το σύνολο των ανθρώπων που εργάζονται και για εμάς ξεπερνά τους 15.

 
Μου δίνετε την ευκαιρία να περάσω ένα μήνυμα σε όλους τους αναγνώστες τους platform.gr. Μην περιμένετε από κανένα να σας δώσει κίνητρο για να επιχειρήσετε. Αυτό πρέπει να το έχετε μέσα σας. Είναι προσωπική απόφαση να διεκδικήσει ο καθένας αυτό που αξίζει και να κάνει τη προσπάθεια να το καταφέρει. Κανείς δεν πρέπει να σας δώσει κίνητρο και κανείς να σας αφαιρέσει το κίνητρο ή να σας απογοητεύσει.  Λύσεις πάντα υπάρχουν αρκεί να ψάξεις και να τις βρεις. Δικαιολογίες επίσης για να τα παρατήσει κάποιος. Εξαρτάται τι θέλει να καταφέρει ο καθένας και τι είναι διατιθέμενος να κάνει για αυτό.
 

yourgreekoliveoil1.jpg



Όχι δεν θα άλλαζα τίποτα διότι αν δεν έκανα τα λάθη του παρελθόντος δεν θα μάθαινα όσα έχω μάθει και δεν θα είχα καταφέρει όλα αυτά που έχω κάνει ως σήμερα. Δεν βοηθάει κανένα να σκέφτεται έτσι όπως επίσης όταν κανείς μια επιλογή την στηρίζεις και πας μέχρι τέλους χωρίς να βασανίζεις τον εαυτό σου με το αν και το τι θα γινόταν αν είχα κάνει άλλη επιλογή. Διότι πολύ απλά δεν γνωρίζεις και ούτε θα μάθεις και δεν έχει και νόημα να υποθέτεις. Βλέπω τον εαυτό μου να στηρίζει το εγχείρημα αυτό και να το έχει εξελίξει σε μια εταιρεία που θα προωθεί όλα τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό έτσι όπως τους αξίζει βοηθώντας την ελληνική οικονομία και τον Έλληνα παραγωγό.

Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες. Αυτό που συμβουλεύω όλους όσους βγαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας αλλά και όσους θέλουν να σπουδάσουν είναι να κάνουν έρευνα!! Μελετήστε, διαβάστε και δείτε τις τάσεις της αγοράς στην Ελλάδα και διεθνώς. Εξειδικευτείτε σε κάτι που θα σας κάνει απαραίτητους και δείτε τι προσφέρει η Ελλάδα προς εκμετάλλευση και προώθηση στις αγορές τους εξωτερικού είτε είναι προϊόν είτε υπηρεσία.

 
www.yourgreekoliveoil.com
 

yourgreekoliveoil3.jpg