Οι στόχοι μας είναι να βοηθήσουμε τον κάθε πιθανό ή μικρό παραγωγό (και μεταποιητή) να έχει πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε οικονομικό κόστος.


Το Youth Platform είναι πάντα κοντά σε όσους αποφασίζουν να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά κανάλια και να πάνε το επάγγελμά τους λίγο παρακάτω όσον αφορά στις διαδικασίες και την επικοινωνία με το κοινό. Έχεις ανεκμετάλλευτη γη και θέλεις να την αξιοποιήσεις; Έχεις αποφασίσει να ασχοληθείς αποκλειστικά με τη γεωργία και δεν ξέρεις τον τρόπο; Το xorafaki.gr δημιουργήθηκε για να σε βοηθήσει στα πρώτα και τα επόμενα βήματά σου, από την καλλιέργεια, έως την παραγωγή, τη διάθεση, ακόμα και την τυποποίηση και την εξαγωγή των προϊόντων σου. Για το xorafaki.gr μιλήσαμε με τον Γιώργο Πανταζόπουλο. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.


Τα τελευταία τρία χρόνια μας πλησίαζε κόσμος που ήθελε πρακτικούς τρόπους να αξιοποιήσει τη γη του. Κάναμε έρευνα για να βρούμε λύσεις στο πώς η τεχνογνωσία μας 13 ετών ως σύμβουλοι στον αγροδιατροφικό τομέα μπορεί να γίνει προσβάσιμη σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν την εκμετάλλευση της γη τους. Κάναμε πολλά πιλοτικά πραγματικά ως παραδείγματα, προκειμένου να καταλήξουμε στη σωστή φόρμουλα που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για το χρήστη της υπηρεσίας και στη συνέχεια διαμορφώθηκε το www.xorafaki.gr, η ομάδα του οποίου απαρτίζεται από γεωπόνους, οικονομολόγους, τεχνολόγους τροφίμων και ειδικούς συμβούλους εκπαίδευσης και μάρκετινγκ.


Ξεκινήσαμε πιλοτικά για να δούμε κατά πόσο το χωραφάκι θα ήταν βιώσιμο. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και στα επόμενα στάδια της καλλιέργειας, κατά πόσο είναι δεκτικός ο χώρος προκειμένου να εκπαιδευτεί σε econsulting υπηρεσίες, κάτι το οποίο δεν είναι συνηθισμένο ούτε στο χώρο της γεωργίας ούτε στο χώρο της συμβουλευτικής γενικότερα. Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μας, κάτι που μας ώθησε να κάνουμε πιο γρήγορα τα επόμενα βήματα. Ήδη είμαστε κοντά στο να βγει το νέο site που θα περιλαμβάνει κι άλλες υπηρεσίες, όπως τον σχεδιασμό μποστανιού, επισκέψεις γεωπόνων μας , έκθεση της κάθε καλλιέργειάς και καταγραφή του τετραδίου του παραγωγού με υπενθυμίσεις, πιστοποίηση του προϊόντος, τυποποίηση κι εταιρική ταυτότητα και τεχνική υποστήριξη σε ένταξη σε επενδυτικά προγράμματα.

 
Το xorafaki.gr δημιουργήθηκε για να σε βοηθήσει στα πρώτα και τα επόμενα βήματά σου, από την καλλιέργεια, έως την παραγωγή, τη διάθεση, ακόμα και την τυποποίηση και την εξαγωγή των προϊόντων σου. Στην τωρινή μορφή του, ο χρήστης του xorafaki.gr επιλέγει την υπηρεσία που του ταιριάζει, συμπληρώνει ηλεκτρονικά ένα επιστημονικό ερωτηματολόγιο, στέλνει δείγμα εδάφους από τη γη του και παίρνει στα χέρια του μια ολοκληρωμένη, εξατομικευμένη οικονομοτεχνική μελέτη. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν είναι μόνο γεωπονικού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα με τις τεχνικές καλλιέργειας και τι πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος βήμα - βήμα, εξετάζουμε και τις δυνατότητες εμπορικής διάθεσης του προϊόντος προκειμένου να καλλιεργήσει κάτι που μπορεί να πουλήσει. Κάνουμε μία ρεαλιστική οικονομική ανάλυση για την κάθε περίπτωση, οπότε οι πελάτες μας γνωρίζουν ακριβώς τόσο τα κόστη όσο και τα έσοδα που πρόκειται να έχουν σε βάθος πενταετίας. Με το νέο site, δεν απαντάμε μόνο στο ερώτημα «τι να καλλιεργήσω;» αλλά καλύπτουμε και τα επόμενα στάδια: κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας και μετά τη σοδειά.
Μέχρι σήμερα, 175 άνθρωποι, ηλικίας 25 – 45, έχουν ήδη προχωρήσει στην εκμετάλλευση του αγροτεμαχίου τους, είτε ως συμπληρωματικό εισόδημα, είτε ως μόνιμη απασχόληση, 2.450 άτομα έχουν επικοινωνήσει με email μαζί μας, εκ των οποίων οι 650 έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους για μόνιμη ενασχόληση με την αγροτική παραγωγή. Είναι άνθρωποι από μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης), οι οποίοι συνήθως έχουν τα χωραφάκια τους σε απόσταση μέχρι 4 ωρών από τις πόλεις. Η πλειοψηφία θέλει να ασχοληθεί με το χωραφάκι της αλλά έχει μια άλλη δουλειά στην πόλη που τη δεσμεύει. Σε όσους λοιπόν προέρχονται από αστική περιοχή με περιορισμένη εμπειρία στην καλλιέργεια, τους προτείνουμε να ξεκινήσουν πρώτα πιλοτικά, για να δουν κατά πόσο τους ταιριάζει η αγροτική ζωή και να έχουν παράλληλα ένα μικρό συμπληρωματικό εισόδημα.

 
Οι στόχοι μας είναι να βοηθήσουμε τον κάθε πιθανό ή μικρό παραγωγό (και μεταποιητή) να έχει πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε οικονομικό κόστος. Στόχος είναι το xorafaki να βγει από τα σύνορα της Ελλάδας και να καλύψει συμβουλευτικά και τις υπόλοιπες χώρες της μεσογείου. Όραμά μας είναι η ενασχόληση με τη γεωργία, η αξιοποίηση κάθε αγροτεμαχίου, κάθε ρίζας, κάθε φυτού να επιστρέψει πλέον ως φυσιολογική καθημερινή επιλογή, σε έναν ευλογημένο τόπο με σπάταλη φύση.

xorafaki1.jpg


 
Το xorafaki δουλεύει με ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών διαφόρων ειδικοτήτων ανά την Ελλάδα, καθώς η τεχνογνωσία τους είναι απαραίτητη για να μπορούμε να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα, αν εξετάζουμε τις δυνατότητες καλλιέργειας αρωματικών φυτών για ένα χρήστη της υπηρεσίας μας, συνεργαζόμαστε με εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες με εμπειρία στον χώρο αυτό, τόσο στο εμπορικό όσο στον καλλιεργητικό και τεχνικό, προκειμένου ο χρήστης μας να έχει το πλάνο και τις πληροφορίες που χρειάζεται για να κάνει σωστά τα επόμενα βήματα του. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν να οργανώσουμε όλο αυτό το δίκτυο των εξωτερικών συνεργατών, προκειμένου να παραμείνουμε παραγωγικοί. Για αυτό το λόγο κάνουμε χρήση της τεχνολογίας για να πετύχουμε ένα σωστό project management. H ανάπτυξη μας συνδυάστηκε χρονικά με το ότι είμασταν ένας από τους νικητές του διαγωνισμού «Προορισμός Αλλαγή: Νέες Λύσεις για την Ελλάδα» που διεξήγαγε η Ashoka Ελλάδας. Εκεί κερδίσαμε την υποστήριξη της SAP, η οποία προσαρμόζει για το xorafaki.gr ένα software, το οποίο μας βοηθάει τόσο στο project management όσο και στο customer service.

 
Πριν ξεκινήσει η υπηρεσία xorafaki.gr, προϋπήρχε εταιρική δομή. Γενικά, τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και είναι έντονα, ειδικά στην αρχή που έχεις πολύ περιορισμένα έσοδα. Η λογική μας ήταν να βρούμε από μόνοι μας το startup capital και τη ρευστότητα για τους πρώτους μήνες λειτουργίας και να μην βασιστούμε σε κρατική χρηματοδότηση. Τα διάφορα επενδυτικά προγράμματα τα βλέπουμε σαν εργαλεία, είμαστε ήδη σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Προσοχή όμως. Οι κινήσεις που χρηματοδοτούμε μέσω των επενδυτικών εργαλείων είναι κινήσεις που θα κάναμε ούτως ή αλλιώς, και έχουμε την απαιτούμενη ρευστότητα στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να τις χρηματοδοτήσουμε καθώς δεν ξέρουμε πότε (κι αν) θα γίνει η αποπληρωμή του επενδυτικού προγράμματος. Αυτή η ανασφάλεια που έχουμε σχετικά με τη χρήση των επενδυτικών αυτών εργαλείων μας αναγκάζει να κάνουμε αργές κινήσεις, κάτι που καθυστερεί την ανάπτυξη μας.
Δεν σκεφτήκαμε ποτέ να τα παρατήσουμε, γιατί πιστεύουμε ότι το xorafaki δίνει λύσεις σε ανθρώπους που έχουν πληγεί από την κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Επίσης, όπως φαίνεται κι από το όραμα μας, θέλουμε να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί ο τομέας της γεωργίας σε μια χώρα με πλούσια βιοποικιλότητα που εκφράζεται μέσα από καλλιέργειες, προϊόντα, παραδόσεις και συνταγές και να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι σε αυτό το σκοπό.

 
Στον χώρο μας, οι προκλήσεις του νέου επιχειρηματία της γης είναι να επιλέξει ποιο προϊόν και σε ποια μορφή θα του εξασφαλίσει βιωσιμότητα, τόσο της επιχείρησης όσο και της γης του. Ο νέος αγρότης πλέον δεν μόνο καλλιεργητής, έχει πολλαπλό ρόλο. Καλείται να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του τεχνικού, του μάνατζερ, του πωλητή, του ποιοτικού ελέγχου, του υπεύθυνου προσωπικού. Αυτό από μόνο του είναι πρόκληση.

 
Μετά από 5 χρόνια θα επιθυμούσαμε να περνάμε περισσότερο χρόνο στα χωραφάκια μας.
 
Δεν είναι ανάγκη να βιώνεις μια κρίση για να μπορείς να διακρίνεις τις επιχειρηματικές ευκαιρίες. Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες, η κρίση ενεργοποίησε κόσμο να δράσει. Αυτό που έβαλε στο τραπέζι συζήτησης η κρίση, είναι λέξεις όπως αλληλεγγύη, συνεργατικότητα, κοινωνική επιχειρηματικότητα. Ξεφεύγεις από το ατομικό και πας στο συλλογικό, ο νέος κόσμος δεν κρατάει τις ιδέες του ερμητικά κλειστά για τον εαυτό του, μην τους τις κλέψει ο διπλανός αλλά τις μοιράζεται πια. Να κάνεις ένα καλό και ρεαλιστικό στρατηγικό σχεδιασμό πριν ξεκινήσεις και από τη στιγμή που σου βγαίνουν οι αριθμοί να το τολμήσεις.

www.xorafaki.gr

xorafaki2.jpg