Είναι ένα app με το οποίο θα μπορέσεις να κάνεις μία πλάκα, μία έκπληξη ή ένα πείραγμα σε έναν φίλο/
φίλη, με έναν πρωτότυπο τρόπο.



Το Youth Platform είναι πάντα κοντά σε όσους αποφασίζουν να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά κανάλια και να
πάνε το επάγγελμά τους λίγο παρακάτω όσον αφορά στις διαδικασίες και την επικοινωνία με το κοινό. O Σπύρος Ξένος και Αποστόλης Λιανός δημιούργησαν το tizU μία εφαρμογή που σου επιτρέπει να πειράζεις τους φίλους σου με κρυμμένα μηνύματα. Για το tizU μιλήσαμε με τον Αποστόλη Λιανό. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα
είπε στον Παναγιώτη Λουκά.


 
Η ιδέα του tizU πρώτο- «συλλήφθηκε» το καλοκαίρι του 2013, λίγες μέρες μάλιστα αφότου μάλιστα είχε τελειώσει μία προηγούμενη startup που είχαμε. Ο Σπύρος, πρώτα, είχε την ιδέα μίας mobile εφαρμογής που θα σου επέτρεπε να στέλνεις χρονο-καθυστερούμενα μηνύματα. Έπειτα, μέσα από την έρευνα που κάναμε στην mobile αγορά, το feedback που παίρναμε και μέσα από την αποφοίτησή μας από το incubator της Cosmote, η εφαρμογή εξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα: μία εφαρμογή που σου επιτρέπει να πειράζεις τους φίλους σου με κρυμμένα μηνύματα. Οι προσδοκίες ήταν και είναι μεγάλες αλλά πάντα προσγειωμένες ταυτόχρονα. Αυτό συνέβαινε γιατί πάντα όταν ξεκινάς να κάνεις κάτι που θες αύριο- μεθαύριο να γίνει μεγάλο, πρέπει και οι προσδοκίες σου να είναι μεγάλες. Ωστόσο, ήταν και παραμένουν προσγειωμένες, γιατί ξέρουμε ότι μία μεγάλη εταιρία «χτίζεται» βήμα- βήμα, μέσα από επίμονη δουλειά και πολύ κόπο, οπότε δεν ελπίζαμε ποτέ ότι θα μας συμβούν «φανταχτερά» πράγματα από την επόμενη κιόλας ημέρα.

 

tizu2.jpg

 


Η εφαρμογή μας απευθύνεται σε νέους και νέες, μαθητές ή φοιτητές, που χρησιμοποιούν mobile εφαρμογές στην καθημερινότητά τους, είτε για να επικοινωνούν, είτε για να «σπάνε πλάκα» με τους φίλους τους. Η πρόσθετη αξία του tizU είναι ότι σου προσφέρει έναν νέο, πρωτότυπο και κυρίως διασκεδαστικό τρόπο να πειράξεις και να περάσεις καλά με τους φίλους σου, παίζοντας με την περιέργειά τους. Δεν είναι ένα app για να επικοινωνείς με τους φίλους σου, έχεις ήδη αρκετά για να το κάνεις αυτό. Είναι ένα app με το οποίο θα μπορέσεις να κάνεις μία πλάκα, μία έκπληξη ή ένα πείραγμα σε έναν φίλο/ φίλη, με έναν πρωτότυπο τρόπο.

 
Στην παρούσα φάση στόχος μας είναι, μέσα από την σταδιακή αλλαγή του business model που κάνουμε τους τελευταίους μήνες,  να δημιουργήσουμε τις ροές ώστε μέχρι το τέλος του έτους να είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι και «self-sustained» οικονομικά. Το όραμα μας είναι να κάνουμε τον κόσμο σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη να χαμογελάει μέσα από τις εφαρμογές μας. Ζούμε σε μία καθημερινότητα που όλα κινούνται πολύ γρήγορα και καθώς μεγαλώνουμε ξεχνάμε να περνάμε καλά, να γελάμε. Πολλές φορές, μάλιστα, συνδέουμε την ωριμότητα με την σοβαροφάνεια και σταματάμε να κάνουμε πράγματα που κάναμε πιο νέοι. Παραδόξως όμως, πολλά από αυτά τα αναπολούμε συνεχώς. Εμείς, λοιπόν, πιστεύουμε πως όποια και αν είναι η ηλικία σου πάντα θα ψάχνεις στιγμές για να ξεδίνεις, να γελάς και να χαλαρώνεις, ώστε να μπορείς να συνεχίζεις πιο δυνατά. Αυτές τις στιγμές θα προσπαθούμε να σου τις προσφέρουμε μέσα από τις εφαρμογές μας.
 
Σε σχέση με το παρελθόν ο τρόπος δουλειά έχει αλλάξει πολύ. Ίσως αυτό που αλλάζει άρδην όταν αποφασίζεις να ασχοληθείς με τα «σταρταπς» είναι η φιλοσοφία και ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τα πράγματα. Παλαιότερα όταν ήθελες να κάνεις κάτι που δεν ήξερες είτε πλήρωνες κάποιον να στο κάνει είτε απλά δεν το έκανες καθόλου. Πλέον, όταν κάτι πρέπει να γίνει διαβάζουμε/ ψάχνουμε, ώστε να μάθουμε πώς γίνεται, το υλοποιούμε και έπειτα μετράμε τα αποτελέσματα για να ξέρουμε τι επίδραση είχε και τι μπορούσε να γίνει καλύτερα, για να βελτιωνόμαστε συνεχώς. Σήμερα μέσα στο project είμαστε 2 άτομα ενώ έχουμε και 3 εξωτερικούς συνεργάτες που συνεργαζόμαστε, ανάλογα με το τι χρειαζόμαστε, σχεδόν πάντα μέσα από skype calls και remote επικοινωνία, για οικονομία χρόνου. Όλος ο συντονισμός είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και βασικό κομμάτι της «χημείας» της ομάδας. Καθώς η κύρια ομάδα θα μεγαλώνει και αύριο- μεθαύριο θα αποκτήσουμε και μέλη από άλλες χώρες, είναι σημαντικό να προσπαθούμε να προσφέρουμε ένα πολύ ευχάριστο αλλά και αποτελεσματικό κλίμα, που να εμπνέει και να οδηγεί την ομάδα στην υπέρβαση, με ομαδικό πνεύμα και πάθος. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που «χτίζει» την εταιρική κουλτούρα του αύριο.


 
Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα ήταν και ένας πολύ βασικός λόγος που ενισχύει αυτό που κάνουμε. Όταν τα πάντα είναι τόσο «εύθραυστα», η αγοραστική δύναμη τόσο χαμηλή και οι συνθήκες δύσκολες, πρέπει να βρεις κάποια λύση. Εμείς θεωρήσαμε απίστευτη ευκαιρία το να μπορείς, ξεκινώντας μέσα από ένα δωμάτιο, να χτίσεις κάτι και εν δυνάμει να απευθυνθείς σε μία αγορά σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων mobile συσκευών. Γι’ αυτό και το ξεκινήσαμε. Είναι γεγονός ότι η Πολιτεία έχει κάνει ελάχιστα πράγματα προς το παρόν για να ενθαρρύνει τους νέους επιχειρηματίες να ξεκινήσουν. Η γραφειοκρατία καλά κρατεί, οι ασφαλιστικές εισφορές σε «γονατίζουν» και καμία περίοδος χάριτος δε δίνεται σε έναν νέο επιχειρηματία, που ενώ ακόμα διερευνά να δει αν υπάρχει αγορά γι’ αυτό που φτιάχνει και δεν έχει το παραμικρό έσοδο, το κράτος του ζητά εισφορές από τον 1ο κιόλας μήνα. Γενικά η λογική ότι ο πολίτης είναι ο πελάτης και σκοπός του φορέα/ Κράτους είναι να τον εξυπηρετήσει γρήγορα και αποτελεσματικά γιατί έτσι θα αυξήσει και εκείνο τα έσοδά του, είναι καλά κρυμμένη στα συρτάρια. Εμείς έχοντας ένα προϊόν που ακόμα δεν έχει παράξει ούτε 1 ευρώ σε έσοδα λόγω του επιχειρηματικού μοντέλου, προκειμένου να μην έχουμε εκροές, καθυστερούμε ακόμα την ίδρυση της
επιχείρησης, νομικά. Αυτό δε θα μπορεί να γίνεται ακόμα για πολύ βέβαια.

Είναι απαραίτητο να υπάρξουν άνθρωποι που θα πάρουν αποφάσεις και μέτρα για τις νέες επιχειρήσεις, γιατί αυτό θα βοηθήσει το οικοσύστημα να ωριμάσει γρηγορότερα και φυσικά μακροπρόθεσμα θα αυξήσει τα έσοδα της χώρας. Πολλές φορές αυτό που νομίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει απλά είναι θέμα θέλησης για να γίνει ή να το κάνεις να συμβεί.
 
Εάν θέλουμε να απαντήσουμε στην ερώτηση ποιες είναι οι σύγχρονες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις θα ξεχωρίζαμε 3 πράγματα:

1. Η ρευστότητα και γενικότερα η ικανότητα της επιχείρησης να δημιουργεί και να διαχειρίζεται τους πόρους
της: είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα για την βιωσιμότητά της.
2. Η σταθερότητα του πολιτικού περιβάλλοντος: ξαφνικές αλλαγές (πχ στη φορολογία ή στις ασφαλιστικές
εισφορές, ή και τα δύο μαζί) μπορούν να «γονατίσουν» μία επιχείρηση μέσα σε λίγους μόνο μήνες.
3. Η ικανότητα εκτέλεσης του πλάνου: το πιο σύνηθες φαινόμενο είναι να υπάρχει ένα πολύ ωραίο πλάνο αλλά
να αποτυγχάνει το όλο εγχείρημα στην εκτέλεση. Αυτό που θα σε κάνει μεγάλη εταιρία είναι η ικανότητα
εκτέλεσης πλάνου που έχεις ή αναπτύσσεις όσο περνά ο χρόνος. Είναι βασικό συστατικό κάθε ομάδας που
«έχτισε» κάτι μεγάλο.
 
Όλα τα «λάθη» μας, μας έχουν οδηγήσει στο να γίνουμε αυτό που είμαστε σήμερα και σε αυτά τα λάθη οφείλουμε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξή μας. Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε 2 πράγματα που θα θέλαμε να επισημάνουμε και που θα ήταν καλό να θυμάται όποιος σκέφτεται να επιχειρήσει, αυτά είναι:

Α. Ποτέ δε θα είστε απολύτως σίγουροι για μία πρόσληψη που κάνετε, γιατί ποτέ δε θα έχετε αρκετά
διαπιστευτήρια και κυρίως τον χρόνο για να αποφασίσετε.
Β. Το να λάβεις επένδυση από κάποιο Venture Capital ή accelerator/incubator αποτελεί έναν πιθανό τρόπο
χρηματοδότησης, όχι αυτοσκοπό.

Θα εντυπωσιαστείτε πόσα περισσότερα «μαθήματα» και γνώσεις θα λάβετε καθώς θα διερευνάτε μηχανισμούς/υπηρεσίες/χαρακτηριστικά (features) που θέλουν οι χρήστες- πελάτες σας στο προϊόν σας και για τα οποία θα πλήρωναν για να αποκτήσουν. Μην πέσετε στην παγίδα να επικεντρώνετε τη στρατηγική και τους πόρους σας στο πώς θα πείσετε έναν επενδυτή να επενδύσει σε εσάς.

Σε 5 χρόνια από τώρα θα θέλαμε να είμαστε μία μεγάλη εταιρία με εκατομμύρια χρήστες στις εφαρμογές μας,
σταθερή και συνεχώς αναπτυσσόμενη παρουσία στην αγορά του mobile entertainment & gaming παγκοσμίως.

 
 
Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η κρίση είναι πολύ δυνατό κίνητρο για να ξεκινήσει κάποιος. Η τεχνολογία μας επιτρέπει πλέον να απευθύνουμε, με πολύ μικρό κόστος, στην παγκόσμια αγορά. Αυτό δε γινόταν πριν λίγα χρόνια. Ακόμα και αν όλα πάνε στραβά, το οποίο είναι και αναμενόμενο -αν σκεφτείς ότι 9 στις 10 startups αποτυγχάνουν- το μόνο σίγουρο είναι ότι το βιογραφικό σας, οι διασυνδέσεις και κυρίως οι προσωπικές σας ικανότητες θα… απογειωθούν. Σε τελική ανάλυση επομένως θα σας βοηθήσει εξαιρετικά πολύ, είτε στην επόμενη
επιχειρηματική προσπάθειά σας, είτε στο να προσληφθείτε από μία εταιρία.

www.tizu.co


tizu1.jpg